• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaszenie elektryka - 21 godzin i 16 zastępów xD

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Jaka płynie z tego nauka? Jak się pali elektryk w okolicy, to pilnujcie, żeby się Wam nie zapalił dom, bo nie będzie miał kto gasić :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
To teraz będzie nowe przysłowie. Gaz do zapalniczek a prąd do suszarki albo wibratora (do betonu)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Ale to takie "econielogiczne" żeby tyle zastępów było przy jednym "sztruclu" za tyle papierków, ale wodę z mózgu Uniode....e ludziom robią i jeszcze za to ludziska płacą
Ciekawe czy jakby handlowiec przy sprzedaży powiedział na jakim napięciu wożą tyłki ludzie czy by byli tacy chętni

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Elektryki są spoko bo miałem.okazje pojeździć nawet Tesla. Ale to.ladowanie i zasięg. W koło komina jak najbardziej. Gdzieś w tv mówili, że do gaszenia elektryka podjeżdża kontener zalany wodą HDS za dupę i do wody

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Lepiej niech już przygotują większe i więcej tych kontenerów. Współczuje nieświadomym właścicielom tych elektrycznych zabawek...

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ciekawi mnie co to za opony że przetrwały 21 godzin ekstremalnego pożaru tak intensywnego że powinien po nim zostać tylko wypalony krater w ziemii :D
Ciekawe czy jakby handlowiec przy sprzedaży powiedział na jakim napięciu wożą tyłki ludzie czy by byli tacy chętni
Najpierw by musiał zacząć informować przy sprzedaży spalinowych że sprzedają pojazd z funkcją mobilnej
komory gazowej i krematorium, gdzie dosłownie siedzi się na bombie z napalmem.
To teraz będzie nowe przysłowie. Gaz do zapalniczek a prąd do suszarki albo wibratora (do betonu)
Do zapalniczek jest benzyna, gaz jest do kuchenek :D

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Gdyby elektryki malowali na żółto, to utwór "Yellow Submarine" nabrałby nowego znaczenia. Powinni rozważyć jeszcze obowiązkowy zapis w instrukcji "w razie zwarcia utopić w najbliższym cieku wodnym". Tylko wtedy konieczne byłoby wyposażenie w kamizelkę ratunkową dla każdego pasażera i ponton.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Wszędzie podnietę z tego maja. To byl ekstremalny przypadek i wszystkie portale się tym karmią. Jak Polska nadal będzie widziała alternatywna rzeczywistość i stawała w poprzek to tak będzie wyglądało bo zamiast szkolić strażaków i zainwestować w sprzęt to będziemy księdza wzywać żeby to szatańskie nasienie odpędzał albo kropidłem gasić. Zwykle akcje średnio trwają 1,5 godziny gaszenia elektryka a przypadków w zeszłym roku było 10 sztuk. Ten Mesio był tydzień wcześniej czy jakoś tak w serwisie bo miał problem z elektryka ale aso tak samo wykwalifikowane go wypuściło pewnie twierdząc żeby jeździć obserwować to może się gwarancja skończy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jeszcze jest kwestia klimatyzacji na czynniku r1234yf który w połączeniu z wodą wytwarza kwas fluorowodorowy:D nie wiem czy oni to odczuli?

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Czy w elektrycznych samochodach, też jest obowiązek posiadania gaśnicy o ciężarze czynnika min. 1 kg? Czy lepiej ciągnąć przyczepkę i agregat śniegowy?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Czy w elektrycznych samochodach, też jest obowiązek posiadania gaśnicy o ciężarze czynnika min. 1 kg? Czy lepiej ciągnąć przyczepkę i agregat śniegowy?
Mnie się wydaje że nie ma sensu tego gasić tylko uciekać

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Założę się o milion dolców, że moja klasa z technikum dała by radę w 30 sekund ugasić.
Na wycieczce szkolnej każdy szedł na rekord w wypiciu piwa i jak 30 chłopa zaczęło lać to występowała lokalna powódź

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei

Nie łapie czy to na żarty czy na serio pytanie.
Jak na serio - to zależy od kraju.
Automatyczne połączenie postów:

A w praktyce @arni_poznań ma rację.

Załączniki

• IMG-20230329-WA0006.jpg
    IMG-20230329-WA0006.jpg
    69,3 KB · Wyświetleń: 29

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ta gaśnica nie służy do gaszenia, bo zgasić tym możesz najwyżej zapałkę, ona służy zapobieganiu mandatom za brak gaśnicy. Niezależnie od rodzaju paliwa tym czymś nic nie zgasisz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Pożar baterii elektryka można przyrównać do reakcji łańcuchowej w reaktorze jądrowym:D tego nie sposób zatrzymać

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
No to żeście mnie uspokoili. Pozostanę przy moim dieslu i gaśnicy 1 kg (mam AC).

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ta babka z filmiku to nie pozwala sobie na ekspresję emocji. Normalnie miałbym ochotę w łeb dać. To jak moja żonka kiedy sie spieszę niemiłosiernie to ona mi wywody prawi.

milyPiotr

Nowy
Punktów
1
Miasto
Białystok
nova-auto.pl
Moja cytryna paliła się ok 1 godz. i nic z niej prawie nie zostało. Zamiast to gasić 21 godzin powinni pozwolić by się spokojnie wypaliło było by szybciej.

Do góry Bottom