• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaz 69 - blokowanie się hamulców

Krist

Nowy
Punktów
0
Problem z pompą hamulcową - trzyma ciśnienie

Po zimie wyjechałem swoim GAZ 69 problem się pojawił przy hamowaniu. Hamulce są, ale okazało ,że szczęki chwyciły. Pierwsza myśl zapiekły się cylinderki. Przejrzałem cylinderki, owszem nie było w super stanie. Przeczyściłem je, rozruszałem tak ,że płynnie i lekko chodzą. Poskładałem, odpowietrzyłem i dalej to samo. Efekt jest taki, że ciśnienie nie spada, pompa cały czas trzyma ciśnienie. Po odkręceniu np. odpowietrznika któregokolwiek hamulce puszczają. Podobny efekt daje ostygnięcie hamulców.

1. Czy ktoś się spotkał z takimi objawami?
  2. Ktoś mi powiedział czy pompa nie jest zapowietrzona, ale pytam jak? I co mają objawy do tego?
  3. Rozumie ,że bez obejrzenia pompy się nie obejdzie. Na co zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

czok

Bywalec
Punktów
6
Miasto
podlasie
Spuchły przewody elastyczne. Pod ciśnieniem niema problemu ale powrót jest utrudniony. Musisz sprawdzić które koła trzymają. Jak wszystkie to podejrzenie będzie na pompę.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Zdemontuj pompę i obejrzyj pod osłonką gumową czy nie przyłapała jej rdza. Gazik tak ma ze względu na umiejscowienie pompy pod podwoziem. Ciężko dostać coś z orginału ja jak miałem Gaza to pompę wstawiłem od syrenki a przewody hamulcowe dorabiałem z gazowych. Mosty masz Gazika czy Uaza?

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Zdemontuj pompę i obejrzyj pod osłonką gumową czy nie przyłapała jej rdza. Gazik tak ma ze względu na umiejscowienie pompy pod podwoziem. Ciężko dostać coś z orginału ja jak miałem Gaza to pompę wstawiłem od syrenki a przewody hamulcowe dorabiałem z gazowych. Mosty masz Gazika czy Uaza?
Nowa pompa dostępna bez problemu ;) jak by co to pytaj shreka
Czy ktoś się spotkał z takimi objawami?
  1. Ktoś mi powiedział czy pompa nie jest zapowietrzona, ale pytam jak? I co mają objawy do tego
  2. Rozumie ,że bez obejrzenia pompy się nie obejdzie. Na co zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Którą masz pompę ? jednostopniową
Jeśli tak to proponuje regulację skoku jałowego pedału bardzo istotny temat
Przewody elastyczne jak już zasugerowano oraz sama pompa ,jak Ludo słusznie zauważył sposób montażu pompy powoduje rdzewienie trzpienia
Czasem udaje się jeszcze nabyć zestaw naprawczy tej pompy
Choć w takiej sytuacji proponuje wymianę pompy na nową lub przeróbkę układu na nowszy .
tu masz lektórę:
http://www.gaz69.org/gaz/GAZ_obsluga.pdf
a tu częsci :
http://www.tarmot.pl/samochody_czesci_i_opony.html

Krist

Nowy
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź. Serwa nie mam w tej pompie... Mosty są z Gaza. Pompa to jednostopniowa montowana z boku. Dostępna w sklepach za ok 150-180zł. Zestawy naprawcze to ok 50-90zł.

Do góry Bottom