• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaz w Toyocie RTV4 opinie

flops

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jako iż jestem kobietą a kobiety z założenia mało wiedzą o samochodach ;) proszę szanowne grono o pomoc.
Czy jest sens zakładanie instalacji gazowej do 3 drzwiowej ravki 4? Z tego co się orientuję potrzebne są lubrykatory - czy to oznacza że ten silnik (2.0 benzyna, 3 generacja auta 2006 rok) nie nadaje się na takie przeróbki? Jak można by rozwiązać problem z miejscem na butlę, bagażnik jest malutki. Czy jest tutaj na forum jakiś użytkownik takiego auta i instalacji? Chętnie bym poczytala opinie kogoś takiego. Z góry dziękuję za wszelką radę i pomoc. Pozdrawiam, Kamila

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Co to za Toyota RTV 4. Jak chodzi o RAV 4 to kolega ma ale 1 z 98 r. i jest bardzo zadowolony z gazu pali ok 12 a Pb łykał prawie 10 dużo jeździ wiec inwestycja mu się szybko zwróciła. Wszystko zależy ile km robisz bo jak niewiele to szkoda ją gazować.

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Kolega ma dwie czwórki z 2007 roku .Obie z gazem . Niestety w obu robił głowice. Obecnie do Toyoty nie stosuje się lubryfikatorów lecz dotrysk paliwa. Obecnie po zamianie lubryfikatorów na dotrysk jest OK. Ale koszt naprawy był spory

flops

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Hej i dzięki za rady. Ta ravka z 98 jest starszej generacji tam podobno gaz jest ok. A ta moja to 2006. A ten dotrysk to jest ten system gdzie idzie dodatkowo ok 3l Pb na 100km? Bo wtedy taka instalacja to już chyba nie na sensu.... Robię ok 30-50km dziennie. Dziękuję panowie :)

Mateusz_94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Żadnych lublifikatorów!!! Pracuje w serwisie toyoty i od tego zapiekają się pierścienie olejowe co powoduje spalanie oleju silnikowego. Silniki toyoty niestety nie nadają się za bardzo do gazu (słaby materiał z którego jest zrobiona głowica). Jedyna instalacja która wchodzi w grę to jak kolega wspomniał z dotryskiem benzyny. Mimo tego trzeba się liczyć z regulacją zaworów jak to w gazowcach w Toyo zaobserwowałem że ok co 50tys km. (osobista obserwacja z którą nie każdy się zgodzi)

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Ja również zgadzam sie, że lubryfikacja nie jest potrzebna.
Jak nie ma innego wyjścia to włączyć w programie gazowym opcję dotrysku benzyny.

Prawidłowo dobrane podzespoły gazowe i prawidłowo zamontowana i zestrojona instalacja nie wymaga nawet dotrysku.
Oczywiście taka instalacja nie kosztuje 2200zł , raczej bliżej 3000zł.
Znam stawki warszawskie, 2800-300zł tyle dobry serwis lpg warszawa weźmie za montaż instalacji lpg w tym przypadku.

Do góry Bottom