• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

geometri kół

hubert kot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Czesc,

zrobilem dzis geometrie kol.

Zbieznosc wyszla dobrze tj w normie ale pochylenie tylnego kola prawego juz nie.

Z na wydruku jest zakres ze powinno byc pomiedzy -1 st 39 a - 0 st 39 a wyszlo -2 st 16.

Czy to duzo ?

Diagnosta mowi ze przyczyn moze byc kilka i szukanie moze byc kosztowne.

Czy da sie z tym zyc ?

auto jezdzi prosto, trzyma sie dobrze drogi.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Rozumiem geniuszu, że tą geometrię to robiłeś w takim pojeździe...:shifty:

1200px-Fura01.jpg

Bo pewnie nie zdradzisz w jakim ewentualnie innym...:rolleyes::D

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Pewnie ustawili ci tylko przód, a tyłu nie da się ruszyć bo wszystkie śruby stoją i są zardzewiałe.

hubert kot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
hej, diagnosta stwierdzil ze jest poza zakresem i nie da sie tego wyregulowac, nie podchodzil do regulacji w ogole. Powidzial ze trzeba szukac przyczyny w zuzyciu jakis tam elementow typu wahacze itp

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie wiem jak jest dokładnie w tej kii, ale jeżeli z tyłu nie ma belki tylko są wahacze to regulacja normalnie jest, tylko pewnie zapieczone śruby w tulejkach i nie idzie tego ruszyć bez wycinania.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No to jeżeli jest belka no to nie ma regulacji kata pochylenia, ale przypuszczam że po czasie zobaczysz skutki na oponach...

hubert kot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
tak czy siak wszystko wskazuje ze bedzie trzeba sie z tym zmierzyc ;-(

natomiast pytanie czy te - 2,39 st to duzo - srednio - malo ?

samochodem raczej jezdze sam, bez obciazenia. okolo 150 km tygodniowo

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Dla mnie odchyłka od wartości granicznej nie ma znaczenia czy to będzie pół stopnia czy 10 stopni. Teoretycznie powinno się sprawdzać wartości gdy samochód jest obciążony i zatankowany do pełna.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Teoretycznie powinno się sprawdzać wartości gdy samochód jest obciążony i zatankowany do pełna.
tu się nie zgodzę. producent przewiduje pewne warunki pomiaru geometrii. np, bmw czy opel wymaga dociążenia inne nie. dane gemoetrii w maszynie, są dokładnie wyliczone i przewidują obciążenie podczas eksploatacji.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No w zasadzie masz rację, trochę się zapędziłem, bo nie wszystkie modelu potrzebują dociążenia-mój błąd.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
przekroczone o 0,37 stopnia. nie jest źle. a jak pokazało zbieżność tylnij osi i przesunięcie kół? jeśli wjedziesz na lód i będzie prowadził się pewnie, to nie ma nad czym płakać. jeśli będzie źle, to belka do wymiany.
samspec, taką różnicę ciężko gołym okiem zobaczyć.
pytanie jeszcze czy pomiaru dokonano zgodnie ze sztuką.
myślę, że w tym wypadku, nie ma co szukać dziury w całym.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia

hubert kot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
wyczytałem że typ tylnego zawieszenia w tej mojej kii to: system o architekturze Multilink. Czy dobrze rozumiem ze jest to zwieszenie wielowchczowe? bo jesli tak to chyba mają jakąś opcje regulacji geometrii...

Jesli byla by ta regulacja to cos ona wniesie skoro i tak jest wyniki poza zakresem?

@toomii76 na lodzie go niesprwdzałem ale z calych pomiarów tj i zbieznosc i geometria to zbieznosc - wszystko w normie a jedynie te jedno tylnie kolo - prawe. i tez jak wspominalem auto prowadzi sie naprwde dobrze. nie mam uwag.

Do góry Bottom