• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 2 1.6 TD obroty na 5 biegu

Norbert121

Gaduła
Punktów
0
Witam,

kilka dni temu zaobserwowałem nieciekawą rzecz.
Gdy na 4 biegu rozpędzę się tak do około 85km/h a później wrzucę na 5 bieg, słychać tak jakby wskakiwały obroty i malały, gdy puszczę na chwilę gaz przestaje.

Sytuacja ma miejsce tylko na 5 biegu i gdy wcześniej mam wysokie obroty, wyprzedzanie itp.

Proszę o podpowiedź co może być przyczyną.

Pozdrawiam.

P

PogotowieSamochodoweUK

Na piatym biegu przy nawiekszym obciazeniu masz najwyzszy moment obrotowy i niestety ale uslizguje ci sie sprzeglo. Tam jest sprzeglo krecone do bloku i na sprzegle wisi kolo zamachowe. Przerabialem to w Caddy MK1 1.6D

Norbert121

Gaduła
Punktów
0
jaki koszt takiej naprawy?
Problem ze sprzęgłem już miałem wcześniej, ale myślałem, że trochę na tym się pojeździ. Trzeba było po prostu lżej puszczać przy ruszaniu z jedynki.

P

PogotowieSamochodoweUK

No to masz odpowiedz.... Juz sie doszekalo uslizgow. Mysle ze za jakies 400zl robocizne i okolo 600zl czesci da sie znalezc w Pl. Pamietaj ze dojdzie koszt uszczelniacza walu, uszczelniaczy polosi, olej do skrzyni i pare drobiazgow wiec badz przygotowany na jakies 1500 razem.

P

PogotowieSamochodoweUK

Sluchaj, robota, to robota.... nie ma znaczenie czyrobisz sprzeglo w maluchu czy fiescie 2013 czy audi s3 ;) To godziny i praca....

Do góry Bottom