• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 1.4 16v nierówna praca silnika P0134

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam walczę z takim golfem 4 1.4 16v benzyna AXP. Człowiek przyjechał z samochodem ponieważ świeci mu się check. Błąd z sondy lambda przed kat. Co się okazało przewód od sondy źle zamontowany i rozszarpał go wentylator chłodnicy. Sonda założona nowa taka jak powinna być za 500zł. I samochód zaczyna źle pracować obroty zaczynają spadać i falować. Po odpięciu sondy silnik pracuje normalnie i obroty trzyma jak należy,tylko że zapala się check. Gdy się podepnie z powrotem znów źle pracuje ale check się nie zapala. Dopiero po przejechaniu na podpiętej sondzie wyskakuję błąd P0134. Instalacja sondy sprawdzona pod obciążeniem wszystko w porządku przepustnica i egr sprawne wyczyszczone i zaadoptowane. Mapsensor też pokazuje prawidłowo, odłączane różne czujniki zaworki nic się nie zmienia. Nigdzie nie słychać żeby ssało lewe powietrze,psiukałem plakiem po kolektorze ssącym przepustnicy itd. nic się nie dzieje ( gdy jest odpięta sonda i silnik pracuje równo). Napięcie sondy powinno wahać się między o.2 a 0.8 v a pokazuje cały czas 1.32v. Bezpiecznik od podgrzewania sondy dobry. Ma ktoś pomysł co by tu jeszcze można sprawdzić lub zrobić. Ja podejrzewam że mogło coś się uszkodzić w sterowniku,ponieważ kable były poszarpane i mogło dojść do jakiegoś zwarcia. Podłączałem jeszcze dwie inne sondy i na nich to samo także wątpię by ta nowa była wadliwa.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podcisnienie gdzieś nie ucieka wlasnie wydałem takiego seata

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A tam nie masz czasem sondy szerokopasmowej? Jeśli tak to nie pracuje ona tak jak piszesz od 0,2 do 0,8. No chyba że to zwykła czteroprzewodowa.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tam są dwie pierwsza jest szerokopasmowa, myślę że założony oryginał według nr chyba że na pałe z allegro źle dobrana i w tym problem.

Mogło uwalić ster?.

Do góry Bottom