• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 5, 2007r., 1.6 BSE -wymiana rozrządu.

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Ostatni rozrząd wymieniałem wieki temu (Dacia, Fiat itd. - ubiegły wiek). Mam przejechane 65tys. na starym i wymieniony był w 2019r. zatem najwyższy czas ;) . Jakiej firmy polecanie rozrząd, pompę itd.?, co trzeba wymienić (nabyć wcześniej) przy okazji wymiany rozrządu?. Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie, serdecznie pozdrawiam.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Co byś nie kupił i tak będzie z chin. Weź sobie np zestaw INA a pompę z hepu. Zakładałem z nie jednej firmy i w każdej trafiają sie buble.

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
@johnny100 dzięki fest :) , czytam akurat na innym forum i też stawiają na INA i hepu. Czy trzeba uważać przy dokręcaniu śrub pompy, bo rzekomo łatwo zerwać gwint?, jeżeli tak muszę się zaopatrzyć w mały klucz dynamometryczny. Czy jakieś śruby przy tej wymianie powinny być nowe, jeżeli nie-stare wkręcać na klej?
A cały zestaw z INA, łącznie z pompą?, Allegro:
Czy przy okazji nie warto wymienić uszczelniaczy wałka rozrządu i wału korbowego?, przebig 265 tys. km.

Czy potrzebne są jakieś blokady do ściągnięcia tych kół?, uszczelniacze dobre z Reinza albo Erlinga. Wymienię przy okazji pasek wielorowkowy/Continental- tak?, rolka napinacza, chyba już nie taki ważny producent?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Ogólnie uszczelniaczy wała i wałka nie ruszam . No chyba ze już leją. Bo nie zawsze ,ale czasem jak jest wytarty rowek i nowy nie siądzie dobrze,czy nie wyczyścisz nagaru to leją . Nie zawsze i nie jest to reguła. Śruby pompy z tego co pamiętam to sa siódemki i nie wiem dlaczego miał byś je zerwać. Dokręcisz małą grzechotką na kleju i będzie git. Do kól nie trzeba zadnych sciągaczy a porządne klucze i coś do przytrzymania.

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Nie ruszasz uszczelniaczy nawet przy przebiegu 265 tys.km?, podchodzę do tego praktycznie, jak już będzie dostęp to może warto?, z drugiej strony faktycznie jak będzie rowek i nowy nie siądzie właściwie to tylko pogorszę, zamówię uszczelniacze, mogę zwrócić jakby co, jak będzie sucho to odpuszczę. Miałem na myśli blokady do kół, aby odkręcić nakrętki ale znalazłem tzw. "widelce" w necie i zrobię je sam płaskownik i wspawam dwie śruby. Może z drugiej strony da się zablokować koło zamachowe płaskownikiem, jak będą widoczne zęby. Ok., zatem śruby pompy na klej niebieski. Jeśli chodzi o tą z wału głównego to musi być nowa, bo są to śruby rozciągliwe i tutaj nie ma co ryzykować.

Do góry Bottom