• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1.9 ALH odcina moc.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam walczę z takim golfikiem czwartej generacji silnik 1.9 ALH 66KW. Samochód przyjechał i w ogóle nie jechał. Założyłem mu nowy przepływomierz pierburga. Samochód zaczął jechać. Niestety gdy się go mocno przeciągnie na każdym biegu przy obrotach ok 4tyś zaczyna go odcinać. Pokazuje się błąd regulcja ciśnienia dołaodowania odchyłka ujemna. Nie ma żadnych nieszczelności w dolocie, intercooler suchutki. Wymienione wszystkie wężyki podciśnieniowe na nowe. Zawór EGR umyty sprawdzony szczelny podciśnienie dochodzi prawidłowe, zaworek od egru sprawny szczelny odpowietrzenie nie zapchane. Kolektor ssący umyty z nagarów czysty szczelny. Założona druga zregenerowana turbina. (tutaj występuje turbina bez zmiennej geometrii z bajpasem) . Założony nowy zaworek sterujący od turbiny, oczywiście nowy filtr powietrza i drugi czujnik ciśnienia doładowania.Ciśnienie doładowania pokazuje prawidłowe masy powietrza też. Wydaje mi się że turbo lekko przeładowuje.Ale po parametrach w czasie jazdy ciężko jest to wyhaczyć gdyż ciśnienie chwilowe i zadane są zbliżone. Do zaworka od turbo prąd dochodzi.. na biegu jałowym ponad 9v przy mocnym dodaniu gazu napięcie spada więc widać że sterownik reguluje. Macie jakieś pomysły a może ktoś przerabiał podobny temat???

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Jest to turbina KKK myślę że ona jest tu fabrycznie sądząc po mocowaniu do wydechu do kolektora. Do tego zardzewiałe śruby które były nie odkręcane od bardzo dawna.

http://obrazki.elektroda.pl/3494996000_1312567237.jpg Jest założona tu taka turbina. na osłonie od rozrządu ozncznie silnika jest ALH być może osłona nie jest oryginalna.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom