• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV zapocenie, skąd to się wydobywa?

Zarzyna

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Witajcie drodzy forumowicze,
takie pytanie - zdjęcie przykładowe znalezione w sieci..auto VW Golf 4 1,8 turbo, od jakiegoś czasu zauważyłem jak się schylam pod auto takie zapocenie, coś jak tutaj ale mniejsze tak jak ten znaczek "X"..skąd to leci?

Jak myślicie co to może być? simering na wale? bo skrzynia jest obok to raczej nie olej ze skrzyni??
Czy to może być spowodowane przejściem na olej Valvoline pełen syntetyk po poprzedniku który lał pół syntetyk?
Jak to ugryźć? Przejmować się czy na razie nie ma sensu?

Jak mi się uda jutro wstawie mój wyciek, konkretne foto z mojego auta, bo to to jest poglądowe z sieci.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni. Będzie tylko gorzej.
Kwalifikuje się to do naprawy. Możesz zaoleić przy okazji tarczę sprzęgła.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Uszczelniacz to na połączeniu skrzyni z silnikiem a "x" jest na środku więc albo czujnik temp oleju albo z góry coś leci.

Diagnoza: Jedź do mechanika :p
sugerowałem się zdjęciem... Bo na zdjęciu ewidentnie uszczelniacz...

Szachu dobrze prawi...
Jak Ci straż miejska zapakuje za znakowanie miejsca jak pies...

Zarzyna

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Koszalin
No właśnie u mnie to trochę inaczej wygląda, połączenie chyba jest suche...tylko tak dziwnie że po środku z miski? a może być tak że z uszczelki i się skrapla i jest zapocenie?
Jutro wstawię swoje foto ale ogólnie zdaje sobie sprawę że warto gdzieś podjechać, póki co olej jest w stanie ok, nie ubywa specjalnie...

P.S. straż miejska? to bym chyba musiał tam stać z miesiąc i by kropelki musiały lecieć non-stop, ja pod autem nie widzę specjalnie żeby świeża dostawa oleju na asfalt szła..

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Cos podobnego widzialem w Seacie 2006 lub 2007 jakie 3 tyg temu, oczywiscie sprawdzilem gore silnika - sucha wiec uszczelniacz walu.
Wlascicielce w sumie chodzilo o bledy jakie pokaze ECU , podlaczylem sie skasowalem airbag, autoalarm brak masy, ktos jej poczyscil i juz nie wrocily jak po paru dniach podlaczalem sie ponownie, nie bylo nic z silnika bo przeciez nie pokaze wycieku z uszczelniacza :D

Ma swoj warsztat i tam zaprowadzi ale oni nie maja kompa :eek: i chca wiedziec czy sa jakies bledy - OK nie moja broszka.

Co sie okazalo skasowali ja na 320 pound, niby cos wymienili albo i nic ale dalej leci, wiec kazali kupic MotorDoctor i zalac, dalej leci - dostalem pytanie co z tym zrobic - odpowiedzialem wymienic uszczelniacz, skasowali Ciebie za wyjecie skrzyni jak przy wymianie sprzegla + jak za czesci wiec niech robia.

Tez poradzilem zeby sprzedala puki jezdzi jako tako na tym MotorDoctor bo jak pozapycha to wtedy tylko scrap, bo wymieniac sie jej silnika nie bedzie oplacalo.

Zarzyna

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Panowie, wracam z powrotem, poniżej fotki jak to konkretnie u mnie wygląda...wydaje mi się że trochę robie "z igły widły" bo to sie poci przy korku spustowym??
Oceńcie sami czy to coś poważnego?

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
Te miski bardzo często pękają koło korka właśnie albo tam gdzie zrobiłeś ten X wystarczy gdzieś delikatnie uderzyć i pęknie

Do góry Bottom