• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gorący przewód masowy w Espace 4

kriskros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zgierz
Witam wszystkich forumowiczów.Problem polega na tym że w Espace robi się gorący przewód masowy,od klemy minusowej odchodzą dwa grube kable -jeden na karoserie a drugi w głąb silnika.ten na karoserii jest zimny,a ten co idzie wgłąb silnika jest gorący.Czy ktoś się orientuje gdzie ten kabel jest podłączony.Znalazłem na innych forach podobny problem lecz związany z rozrusznikiem.Nadmieniam że autko pali bez zarzutu.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To jest ogrzewanie komory silnikowej- działa w niskich temperaturach- dzięki temu silnik nagrzewa się szybciej:D

kriskros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zgierz
Dzięki za szybką odpowiedz,tylko nurtuje mnie pytanie czy on powinien być tak gorący że niemożna go dotknąć.Czy to normalne czy jakoś temu zaradzić?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
i dzionek w plecy w tedy.

wuzio

Uczestnik
Punktów
9
Standardowy problem w Renault. Przewód się grzeje ponieważ jest utleniony w oczku które jest przy klemie masowej. Grzeje się przez kilka minut, ale w pierwszej fazie nagrzewania wnętrza aż izolacja robi się miękka. Dotyczy to pojazdów z silnikami dielsa które mają przepływowy podgrzewacz powietrza , w Espace o mocy 2kW, jak i w Grand Scenicu DCI.
Jedyne sensowne rozwiązanie to położyć drugi nowy zarobiony przewód masowy i juz problem nie wystepuje. Jak się zaniedba usunięcie tej można powiedzieć wady fabrycznej, dochodzi do samozapłonu samochodu

kriskros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zgierz
Wuzio zrobiłem tak jak napisałeś zdublowałem ten przewód i jak na razie wszystko w porządku oby tak dalej.Jeszcze raz wielkie dzięki za porade.

Do góry Bottom