• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

GPF miał ktoś do czynienia?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Pytanie do kolegów, miał ktoś już jakieś doświadczenie z tym GPF jak to się psuje bo klient dusi czy brać nową furę czy raczej jeszcze normalną furę szukać.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Mam Tiguan 2021 1.5 TSi EVO 150KM bez gpf. Także warto posprawdzać który ma a który nie.
Mam Ford Focus MK4 2018r 1.0 ecoboost 125KM z GPF. Przebieg 28 tyś km.
Jeżdżony w małym miasteczku. 2 razy już się przytkał ale wystarczy troche wyższymi obrotami 20km przejechać i wypali.
Ale auto jeżdżone na dystansie 1-3 km takze nie ma się co dziwić.
Serwisuję kilkanaście aut z GPF i jeszcze w żadnym nie było problemu

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Mam Tiguan 2021 1.5 TSi EVO 150KM bez gpf. Także warto posprawdzać który ma a który nie.
Mam Ford Focus MK4 2018r 1.0 ecoboost 125KM z GPF. Przebieg 28 tyś km.
Jeżdżony w małym miasteczku. 2 razy już się przytkał ale wystarczy troche wyższymi obrotami 20km przejechać i wypali.
Ale auto jeżdżone na dystansie 1-3 km takze nie ma się co dziwić.
Serwisuję kilkanaście aut z GPF i jeszcze w żadnym nie było problemu
Dzięki, ktoś coś jeszcze coś napomknie

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Troszkę odświeżę temat
kolega myśli o KIA SPORTAGE V SUV 1.6 T-GDI 150KM 110KW z 2022 i tam ponoć jest GPF, jak to się spisuje ktoś coś podpowie bo ja jeszcze takiej wiedzy z autopsji nie mam :)
Trochę czytał i ponoć słabawe ale może ktoś coś jeszcze wniesie do tematu

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Nie pamiętam w jakich, ale kia ma problem z gpf w niektórych silnikach, robili poprawke ale ponoc w zime dalej kapa. W kia /h gpf siedzi od 2018/2019. Czujniki temparetury, nie ma roznicy cisnien jak to w dpf, wypala sie temperaturą.

Załączniki

• SPORTAGE(QLE)_20240422-191230 fm sportage 1.6gdi.png
    SPORTAGE(QLE)_20240422-191230 fm sportage 1.6gdi.png
    91,6 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnia edycja:

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
W woli odświeżenia tematu to ostatnio trafił się i poczytałem trochę o GPF w Tucsonie i jest masakra, klient przyjechał z przebiegiem ok 50000 km i nie bardzo jest możliwość dopalenia w trasie, wywala komunikat awaria układu wydechowego i lipa
ludzie piszą że już po paru tysiącach zaczynają się problemy z GPF a serwisy stosują spychologię stosowaną

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
567
Miasto
Podkarpacie
Mam też hyundai 1.6 T-gdi z gpf od 60 tys km i zero problemów . Wszystko zależy od stylu jazdy oraz tankowanego paliwa . Nauczyłem sie jeździć by układ wydechowy szybko sie nagrzewał oraz raz na jakiś czas kontroluje wtryskiwacze - niestety one też ulegają uszkodzeniu ja w dieslach tylko 2 razy szybciej .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Mam też hyundai 1.6 T-gdi z gpf od 60 tys km i zero problemów . Wszystko zależy od stylu jazdy oraz tankowanego paliwa . Nauczyłem sie jeździć by układ wydechowy szybko sie nagrzewał oraz raz na jakiś czas kontroluje wtryskiwacze - niestety one też ulegają uszkodzeniu ja w dieslach tylko 2 razy szybciej .
Prawdę piszesz, tylko wytłumacz płci pięknej lub brzydkiej wychowanej na PF125p jeżdżących po parę km do pracy lub po bułki do sklepu że obecne samochody zaczynają być "laboratoryjnoobsługowe" i trzeba mieć dużą wiedzę techniczną żeby tak jeździć aby nie ponosić chorych kosztów przy ich eksploatacji ...

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
567
Miasto
Podkarpacie
Ale ja swoim jeżdżę do pracy , po bułki do sklepu na krótkich odcinkach a w weekend dłuższą trasę 50 km i tak od 5 lat .
Odpowiednie jeżdżenie dotyczy tak samo diesla jak i benzyny po 2020 roku . Układ wydechowy w jednym jak i drugim musi szybko osiągnąć temperaturę roboczą .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
Tylko jak próbuję wytłumaczyć klientowi że codzienne jeżdżenie 2 kilometry w temperaturze obecnej na zewnątrz nie będzie służyło dobrze między innymi układowi wydechowemu jak i silnikowi myślę o "majonezie" to się na mnie dziwnie patrzy,
Mówię że powinni do pracy te 2 kilometry jeździć przez okoliczne miasto lub okoliczną autostradę ale to jak grochem o ścianę

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
567
Miasto
Podkarpacie
Ja jeżdżę na 95 e10 . Tylko to musi być prawdziwe 95 a nie chrzczone na 92 lub co gorsza nawet 87 .

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Błonie
Tylko jak próbuję wytłumaczyć klientowi że codzienne jeżdżenie 2 kilometry w temperaturze obecnej na zewnątrz nie będzie służyło dobrze między innymi układowi wydechowemu jak i silnikowi myślę o "majonezie" to się na mnie dziwnie patrzy,
Mówię że powinni do pracy te 2 kilometry jeździć przez okoliczne miasto lub okoliczną autostradę ale to jak grochem o ścianę
Trzeba zerknąć do instrukcji pojazdu, całkiem możliwe, że jest podana minimalna odległość jaką pojazd powinien przejechać po zimnym starcie.
Czyli po informacje uderzyć do producenta.

Do góry Bottom