Grzegorz.Józefów
Zweryfikowany Mechanik
Pytanie do kolegów, miał ktoś już jakieś doświadczenie z tym GPF jak to się psuje bo klient dusi czy brać nową furę czy raczej jeszcze normalną furę szukać.
Dzięki, ktoś coś jeszcze coś napomknieMam Tiguan 2021 1.5 TSi EVO 150KM bez gpf. Także warto posprawdzać który ma a który nie.
Mam Ford Focus MK4 2018r 1.0 ecoboost 125KM z GPF. Przebieg 28 tyś km.
Jeżdżony w małym miasteczku. 2 razy już się przytkał ale wystarczy troche wyższymi obrotami 20km przejechać i wypali.
Ale auto jeżdżone na dystansie 1-3 km takze nie ma się co dziwić.
Serwisuję kilkanaście aut z GPF i jeszcze w żadnym nie było problemu

OK dziękiNie pamiętam w jakich, ale kia ma problem z gpf w niektórych silnikach, robili poprawke ale ponoc w zime dalej kapa. W kia /h gpf siedzi od 2018/2019. Czujniki temparetury, nie ma roznicy cisnien jak to w dpf, wypala sie temperaturą.
Prawdę piszesz, tylko wytłumacz płci pięknej lub brzydkiej wychowanej na PF125p jeżdżących po parę km do pracy lub po bułki do sklepu że obecne samochody zaczynają być "laboratoryjnoobsługowe" i trzeba mieć dużą wiedzę techniczną żeby tak jeździć aby nie ponosić chorych kosztów przy ich eksploatacji ...Mam też hyundai 1.6 T-gdi z gpf od 60 tys km i zero problemów . Wszystko zależy od stylu jazdy oraz tankowanego paliwa . Nauczyłem sie jeździć by układ wydechowy szybko sie nagrzewał oraz raz na jakiś czas kontroluje wtryskiwacze - niestety one też ulegają uszkodzeniu ja w dieslach tylko 2 razy szybciej .
Trzeba zerknąć do instrukcji pojazdu, całkiem możliwe, że jest podana minimalna odległość jaką pojazd powinien przejechać po zimnym starcie.Tylko jak próbuję wytłumaczyć klientowi że codzienne jeżdżenie 2 kilometry w temperaturze obecnej na zewnątrz nie będzie służyło dobrze między innymi układowi wydechowemu jak i silnikowi myślę o "majonezie" to się na mnie dziwnie patrzy,
Mówię że powinni do pracy te 2 kilometry jeździć przez okoliczne miasto lub okoliczną autostradę ale to jak grochem o ścianę