• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grand Voyager 2006 2.8 CRD ciśnienie i przegrzew

mieszkopol

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie

Już rozkładam ręce ...
Auto przy większych obrotach grzeje się i wywala płyn. Gdy stanę jak jest zagrzany i na postoju dam mu max obroty (2500) to schodzi wskazówka do 90st. Jak stoi to wieje zimnym powietrzem i muszę podnieść mu obroty żeby wiało gorącym. Węże twardnieją. W zimie praktycznie nie ma problemu, nasila się to wraz ze wzrostem temperatury na dworze. W lecie ledwo mogę jeździć powyżej 2000 obr nie mówiąc już o tym żeby mocniej wyprzedzać. Zrobiłem kilkukrotnie test co2 w układzie i nic. Wymieniłem pompę wody i termostat. Wcześniej nie działał jeden wiatrak ale też już naprawiony. Mierzyłem czujnikiem temperatury chłodnice to we wszystkich miejscach jednakowa temperatura. Pół dnia płukałem cały układ. Jak postoi i ostygnie i otworzę korek to słychać jakby się wlewało (cofało) spowrotem. Gdzieś się wytwarza jakieś ciśnienie ale nie mam już pomysłów.

Ktoś ma jakiś pomysł ?
Z góry dziękuję

mieszkopol

Nowy
Punktów
0
Diagnozę sobie już postawiłeś tylko trzeba się z nią oswoić.
Ale czy z walniętą uszczelką mógłbym jeździc 2 lata i nie zatrzeć silnika ? plus to że w zimie nie mam takich problemów. Powoli zaczynam się z tym oswajać ale w tym przypadku będę raczej musiał się pożegnać z Chryslerem albo dojechać go do końca :)

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Olej z płynem się nie mieszają? Jak dasz głowice do planowania koniecznie zlec zrobienie testu szczelności. Jeżeli jest chłodniczka egr to spróbuj ja dla testu ominąć, no i podmień korek.

Do góry Bottom