• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grubsza tuleja korbowodu a wytrzymałość

marteo

Bywalec
Punktów
6
KORBOWODY

Cześć. W koncu zabrałem się za swój silnik. Buduję "frankensteina" na duży NM i mam grube korby z diesla lecz otwór w korbie pod sworzeń tłoka ma 25mm. Czy jak wprasuję grubszą tuleję z brązu to będzie to grało czy NM szybko ją zmiażdży? Czy może lepiej dorobić w korbie tuleję stalową 25mm i wtedu osadzac tuleje z brazu pod wymiar sworznia? Moment obrotowy będzie rzedu 600NM i okolice 500KM. Moment rzedu 300NM ma byc dostepny od ok 2700rpm. Zdjęcia przedstawiaja główki korbowodow przed i po montażu tulejek. Czy to zda egzamin?

Dzięki za każdą poradę.

Załączniki

• osadzone grubsze tuleje braz.jpg
    osadzone grubsze tuleje braz.jpg
    62,3 KB · Wyświetleń: 34
  • seryjna korba.jpeg
    seryjna korba.jpeg
    24,5 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Polecam książkę: Wajnad silniki spalinowe. Tytuł może przekrecilem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Przekręciłeś... ale to nie ważne... bo gość nie ma pojęcia o takich tematach jak materiałoznawstwo, czy obliczanie obciążeń, itp. - i raczej nie chce mieć...
Jasno tu widać, że projekt opiera się na tzw. ,, chłopski rozum,, i na tzw. ,,oko,, ...

ps. książka stara jak świat, ale bardzo dobra... tylko, że kto by czytał książki...a jeszcze jak trzeba za nią zapłacić... - same bariery nie do przebycia :)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Czy może lepiej dorobić w korbie tuleję stalową 25mm i wtedu osadzac tuleje z brazu pod wymiar sworznia?
..czyli jak rozumiem chcesz wprasować tulejkę w tulejkę ! Uważam iż jest to zła droga ..zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wprasowanie grubszych tulejek z brązu ....lub zastosowanie tulejki bimetalowej ..stalowo -brązowej o odpowiednich parametrach na które powinieneś zwrócić uwagę i je przeanalizować jak np.współczynnik tarcia ,temperatura pracy czy twardość warstwy ślizgowej itd. Generalnie temat do ogarnięcia ale musi być oparty na fundamentach wiedzy o sztuce !

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Takie książki to się wyszukuje i kupuje po 5 - 10 zł w antykwariatach... najlepiej takich w okolicach uczelni wyższych technicznych... ewentualnie allegro...ale teraz każdy chce pdf i to za darmo...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Z reguły ja wolę dać te parę groszy i mieć fizycznie. Potem weź szukaj PDF a gdzie to miałem itp

marteo

Bywalec
Punktów
6
Przekręciłeś... ale to nie ważne... bo gość nie ma pojęcia o takich tematach jak materiałoznawstwo, czy obliczanie obciążeń, itp. - i raczej nie chce mieć...
Jasno tu widać, że projekt opiera się na tzw. ,, chłopski rozum,, i na tzw. ,,oko,, ...
/QUOTE]

WOODOO
Skąd wiesz o czym mam a o czym nie mam pojęcia. Pytam o dwa rozwiazania. Tuleja z brazu bądź podwojna bi-metal. Grubsze z brazu widywalem i to o wiele grubsze, ale nie wiem jak dlugo to wytrzymywalo.
Jesli nie masz nic rzeczowego do powiedzenia to nie pisz bo nic nie wniosles do mojego pytania

..czyli jak rozumiem chcesz wprasować tulejkę w tulejkę ! Uważam iż jest to zła droga ..zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wprasowanie grubszych tulejek z brązu ....lub zastosowanie tulejki bimetalowej ..stalowo -brązowej o odpowiednich parametrach na które powinieneś zwrócić uwagę i je przeanalizować jak np.współczynnik tarcia ,temperatura pracy czy twardość warstwy ślizgowej itd. Generalnie temat do ogarnięcia ale musi być oparty na fundamentach wiedzy o sztuce !
Tak wlasnie myslalem zrobic od razu, ale chcialem sie upewnic. Chyba stanie na grubszych tulejach z brazu. Jutro obdzwonie szlifiernie i zobacze co powiedza bo na pewno robili to setki razy.

Załączniki

• Screenshot_20200614_181820_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_20200614_181820_com.google.android.youtube.jpg
    641,4 KB · Wyświetleń: 26
Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
WOODOO
Skąd wiesz o czym mam a o czym nie mam pojęcia. Pytam o dwa rozwiazania. Tuleja z brazu bądź podwojna bi-metal. Grubsze z brazu widywalem i to o wiele grubsze, ale nie wiem jak dlugo to wytrzymywalo.
Jesli nie masz nic rzeczowego do powiedzenia to nie pisz bo nic nie wniosles do mojego pytania
Jak byś miał trochę pojęcia, to byś siadł, wziął kartkę i obliczył jaka tuleja najlepiej odpowiada parametrami do twoich potrzeb...tylko po co ?
Bo przecież silniki nie buduje się, obliczając ich parametry... wystarczy podorabiać części na pałę... i jakoś to będzie...
Jak jest to twój silnik, to żadna strata jak ci korba wyjdzie bokiem...najwyżej sobie go rozbierzesz jeszcze raz i złożysz...to twoja sprawa i mi to zwisa ile razy to będziesz robił i ile kasy na to pójdzie...

A w ogóle to myślę, że marnujesz się chłopaku... powinieneś się udać do najlepszych fabrycznych tunerów na świecie, albo jeszcze lepiej do F1 ... i zaoferować swoje usługi... - powiesz im, żeby powywalali tych wszystkich inżynierów po bezsensownych studiach, bo oni nie mają pojęcia o budowaniu samochodów... a ty im będziesz budował bolidy na podstawie informacji z forum i intuicji...:)

Śmiech na sali jak czytam takie tematy...

ps. tak dla chociażby ciekawości przeczytaj tą książkę co ją Norbert polecił...choć pewnie i tak nie wiele z niej dotrze do ciebie ...

ps. polecam jako tulejkę zastosować świńską skórkę, moczoną 3 dni wcześniej w piwie chmielowym, a następnie opalaną nad ogniem z drewna z brzozy, która rosła na mokradłach... podobno jest najlepsza na tulejki i panewki...:)

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Znam gościa który kupił f125 na skórzanych panewkach. Był bardzo szczęściwy gdy rozebrał silnik po przyjeździe z giełdy bo coś delikatnie postukiwać zaczęło. Było to w latach 90 ubiegłego stulecia więc zamierzchłe to czasy. Ale jakbyś wspomniał przy nim o takim rozwiązaniu nie wiem czy zdążyłbyś dobiec do bramy bo do dzisiaj to pamięta.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Znam gościa który kupił f125 na skórzanych panewkach.
To o czym piszesz jest prawdą ..takie rzeczy miały miejsce lub trociny ze smarem w tylnym moście ...albo inne >>>np. słyszałem o tłoku z drewna dębowego .Cwaniactwo...głupota ..idiotyzm czy zwykła ludzka nie uczciwość ,,prawie każde określenie pasuje !

marteo

Bywalec
Punktów
6
Przeciez napisalem, ze skladam to w swoim samochodzie... Typowego frankensteina. Na tym forum nie mozna o nic zapytac. Linczujecie od razu ludzi swoimi madrosciami. Szkoda gadac...

Proszę admina o usunięcie tematu.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
U... się popłakałeś...
A to jak składasz dla siebie to trza było wystrugać z drzewa...:)
Po drugie to myślisz, że tu co drugi to dorabia indywidualne tuleje korbowodowe co drugi dzień ???

Składasz auto i dłubiesz je pod swoje potrzeby i chwała ci za to, bo fajnie, że są ludzie robiący coś więcej niż szara masa...ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że może powstać z tego coś fajnego, odmiennego od zlepionych z części pseudo tuningowanych fur- jakich jest pełno wśród różnej maści sebiksów...
A wiesz dlaczego ? - bo brak ci elementarnej podstawowej wiedzy na temat co i jak i po co jest zastosowane w aucie... i nie chcesz tej wiedzy posiąść...
Gdybyś zapytał tu o to, że masz projekt i chcesz spasować tuleje i poszukujesz pomocy w obliczeniu i zaprojektowaniu takowych- zaręczam, że ludzie by ci pomogli- w tym także ja :)
Normalnie co jeden to reprezentuje poziom -0... zero wiedzy jakiejkolwiek i tylko płakać potrafią...

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Najlepsze jest to że WOODOO jako typowy PolOk cebulak ma wiedzę na każdy temat, począwszy od remontu silnika od scani aż do kupowania książek w antykwariacie za 5zł. Potrafi ze szfagrem założyć strumiennice bulbulacyjną do golfa 3 którą SAM zaprojektował i zrobił na podstawie książki pt. "strumiennica gUlf das auto".
Najlepsze jest to, że z jego postów nic nie wynika - kompletnie NIC - gość ma 4tysiące postów z których kompletnie NIC nie wynika. Gdyby przeliczyć wszystkie napisane słowa i zamienić na delikatne, ciche pierdnięcia to wygenerował by w zaokrągleniu 77m3 gazu - ludzie to jakieś 5litrów sprężonego gazu! Najlepsze jest to, że gdyby mu zamienić tyłek z twarzą i po spaleniu tego gazu wygenerowałby jakieś 10-15kWh czystej, ekologicznej energii.

Gdybyś zapytał tu o to, że masz projekt i chcesz spasować tuleje i poszukujesz pomocy w obliczeniu i zaprojektowaniu takowych- zaręczam, że ludzie by ci pomogli- w tym także ja :)

Na bank, byłby to ostatni post w temacie - nie raz to widziałem - im konkretniejsze pytanie tym bardziej przesiewa takich woodoo itp co skutkuje tym, że nikt nie odpisze.

Do góry Bottom