• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

grzanie prawego przedniego koła seat cordoba vario 2000

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich mam problem w swojej cordobie polegający na grzaniu się prawego koła.
wymieniłem;
-tarcze
-klocki
-łożyska
-pompę hamulcową na inna używaną
-sprawdziłem stan cylinderków bez śladu korozji działają poprawnie tzn. mogę go wcisnąć ręcznie po puszczeniu hamulca cofa się
-wyczyściłem prowadnice klocków szczotka druciana oraz pilnikiem i posmarowałem smarem miedzianym
-nasmarowałem imbusowe tulejki prowadzące
-odpowietrzyłem układ hamulcowy
-wymieniłem płyn hamulcowy
zauważyłem również ze lewe koło ma mniejszy opór toczenia niż prawy
proszę o poradę co jeszcze mogę uczynić żeby zlokalizować usterkę nie jestem mechanikiem więc proszę o zrozumiałe odpowiedzi
dziękuję za pomoc

Dzisiaj wymieniłem cały zacisk hamulca na inny używany dzieje się to samo koło się grzeje słychać tarcie klocków o tarcze

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam wszystkich mam problem w swojej cordobie polegający na grzaniu się prawego koła.
wymieniłem;
-tarcze
-klocki
-łożyska
-pompę hamulcową na inna używaną
-sprawdziłem stan cylinderków bez śladu korozji działają poprawnie tzn. mogę go wcisnąć ręcznie po puszczeniu hamulca cofa się
-wyczyściłem prowadnice klocków szczotka druciana oraz pilnikiem i posmarowałem smarem miedzianym
-nasmarowałem imbusowe tulejki prowadzące
-odpowietrzyłem układ hamulcowy
-wymieniłem płyn hamulcowy
zauważyłem również ze lewe koło ma mniejszy opór toczenia niż prawy
proszę o poradę co jeszcze mogę uczynić żeby zlokalizować usterkę nie jestem mechanikiem więc proszę o zrozumiałe odpowiedzi
dziękuję za pomoc

Dzisiaj wymieniłem cały zacisk hamulca na inny używany dzieje się to samo koło się grzeje słychać tarcie klocków o tarcze
To bydle ma chyba ABS , tam szukaj , bo nie wierzę że taka uboga wersja bez abs ,
też miałem problem i wymieniłem blok ABS na używany i po ptakach .

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
To bydle ma chyba ABS , tam szukaj , bo nie wierzę że taka uboga wersja bez abs ,
też miałem problem i wymieniłem blok ABS na używany i po ptakach .
dzięki za poradę ale niestety nie mam abs cylinderek raz się cofa raz nie tak jak mu się chce

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Przewód hamulcowy, ten elastyczny wymieniłeś?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Przewod elastyczny ewentualnie to nie hamulce się grzeją tylko łożysko

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
nie przewodu nie wymieniałem ale jest drożny przy odpowietrzaniu płyn wylatuje bez problemu co do łożysk to wymieniłem z obydwu stron

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Więc wymien ten przewód i najprawdopodobniej problem zniknie;)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
To że leci z niego w jedną stronę to nic nie znaczy może blokować powrót płynu i w czasie jazdy nie cofa tłoczka

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
ok w sumie nie mam już innych pomysłów a koszt przewodu to nic w porównaniu z tym co już zrobiłem więc przy najbliższej okazji go wymienię i dam znac czy pomogło mam tylko jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje ciśnienie na tłoczek wywieram pedałem sprężając płyn hamulcowy a jaka siła cofa tłoczek i co ja wytwarza dzięki za odpowiedzi

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Potwierdzam to co pisza koledzy wyżej,przewody elastyczne czasami puchna w środku i puszczają płyn tylko w jedna stronę,miałem już wiele takich przypadków,a objawem zawsze było blokowanie koła

Płynu naciskając pedał nie sprężasz bo ciecze są nieściśliwe ;) naciskając pedał powstaje w układzie ciśnienie które wysuwa tłoczek,przy puszczeniu jest sytuacja dokładnie odwrotna-puszczasz pedał ciśnienia brak płyn przestaje napierać na tłoczek,minimalna wartość podciśnienia cofa go.

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
ok już wszystko wiem myślałem ze jest jakieś dodatkowe urządzenie które wytwarza podciśnienie cofające cylinderek ale jeśli to tylko pedał hamulca je wytwarza to faktycznie jest małe i każdy paproch lub jakieś wewnętrzne rozwarstwienie przewodu może utrudniać powrót cylinderka dziękuje wszystkim za dobre rady mam nadzieje ze się uda pozdrawiam wszystkich dobrej nocy

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
ok już wszystko wiem myślałem ze jest jakieś dodatkowe urządzenie które wytwarza podciśnienie cofające cylinderek ale jeśli to tylko pedał hamulca je wytwarza to faktycznie jest małe i każdy paproch lub jakieś wewnętrzne rozwarstwienie przewodu może utrudniać powrót cylinderka dziękuje wszystkim za dobre rady mam nadzieje ze się uda pozdrawiam wszystkich dobrej nocy
Co do przewodu to są dwie warstwy gumy , między nimi zbrojone wzmocnienie . Jak pęknie i od starości i tak sobie
wewnętrzna warstwa to może blokować powrót płynu

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
witam ponownie wymieniłem elastyczny przewód hamulcowy jednak koło nadal się grzeje jesli ktos ma jakies pomysły jak zdiagnozować przyczynę to proszę pisac bo ja już nie mam pojęcia co mam jeszcze sprawdzić lub wymienić dziękuję

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
witam ponownie wymieniłem elastyczny przewód hamulcowy jednak koło nadal się grzeje jesli ktos ma jakies pomysły jak zdiagnozować przyczynę to proszę pisac bo ja już nie mam pojęcia co mam jeszcze sprawdzić lub wymienić dziękuję
Czy auto ściąga przy na jedną stronę i konkretnie na którą . może to nie zacisk , tylko łożysko koła ?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
możliwe że jakiś syf siedzi w rurce po drodze z koła do pompy wykręć przewód elastyczny z zacisku i przewód sztywny z pompy i przedmuchaj tylko sprężarką?

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
Witam jak napisałem wyżej łożyska wymieniłem na nowe z obu stron spróbuje przedmuchać cały przewód sprężonym powietrzem i odpowietrzyc dzięki za odpowiedzi

piotrek311278

Początkujący
Punktów
0
witam wszystkich przedmuchałem przewód hamulcowy sprężonym powietrzem rozebrałem jeszcze raz i wyczyściłem cylinderek niestety bez efektu raz po przejechaniu 15km autostradą do pracy było zimne potem tak jak zwykle felga parzyła może macie jeszcze jakieś pomysły prosty układ hamulcowy a tyle problemu mi przysporzył wymieniłem już wszystko i dalej nie działa pomocy

Do góry Bottom