• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grzejące się tylnie Kola

aerox96

Nowy
Punktów
0
Witam mam taki problem z tylnimi hamulcami w passacie cc
Zauważyłem że tylnie Kola grzeją się i klocki się szybko zużywają .. zacząłem od wymiany tarcz i regeneracji zacisków z piaskowaniem w firmie która się tylko zajmuje i nie pomogło dużo potem wymienione zostały przewody elastyczne trw. Koło niby nie stwarzają oporu jak się nimi zakręci ale podczasz jazdy tarcze i zacisk jest tyle gorący że przenosi ciepło na koło i sroby z przodu nie ma tego problemu zacisk jest zimny tarcza wiadomo trochę ciepła..
Co w takim przypadku czy to coś komputerowo czy jak auto posiada autohold ale jest wyłączone i ręczny elektryczny
Co może być jeszcze przyczyną?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Sam to rozbierasz? Skręcasz?

A tam kalibracji tego ręcznego to się nie robi jakoś?

aerox96

Nowy
Punktów
0
Nie robił to mechanik ale kalibracji chyba nie robił. Regenerację robiła firma która się tym zajmuje wszystkie 4 zaciski

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Witam mam taki problem z tylnimi hamulcami w passacie cc
Zauważyłem że tylnie Kola grzeją się i klocki się szybko zużywają .. zacząłem od wymiany tarcz i regeneracji zacisków z piaskowaniem w firmie która się tylko zajmuje i nie pomogło dużo potem wymienione zostały przewody elastyczne trw. Koło niby nie stwarzają oporu jak się nimi zakręci ale podczasz jazdy tarcze i zacisk jest tyle gorący że przenosi ciepło na koło i sroby z przodu nie ma tego problemu zacisk jest zimny tarcza wiadomo trochę ciepła..
Co w takim przypadku czy to coś komputerowo czy jak auto posiada autohold ale jest wyłączone i ręczny elektryczny
Co może być jeszcze przyczyną?
Zaciski zrobiłeś a wpadłeś na pomysł żeby zajrzeć do jarzm? Mianowicie do prowadnic , jaki tam masz system ATE? Czy TRW ? Czy jeszcze jakiś inny? Sprawdź czy klocki nie stoją?
Nie robił to mechanik ale kalibracji chyba nie robił. Regenerację robiła firma która się tym zajmuje wszystkie 4 zaciski
Musiał robić bo by klocków nie wymienił chyba że dotykał drucikiem xd

aerox96

Nowy
Punktów
0
Jarzma były wyciągane i piaskowane wszystkie prowadnice nowe lekko chodzi
Mechanik mówił że jedynie pompa ABS nie ma siły cofnac

Wsensie że pompa może szwankować jedynie

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Jarzma były wyciągane i piaskowane wszystkie prowadnice nowe lekko chodzi
Mechanik mówił że jedynie pompa ABS nie ma siły cofnac

Wsensie że pompa może szwankować jedynie
Ja bym poszedł w kierunku jednak zacisków i przewodów elastycznych . Odkrec sobie przewód przy zacisku i zobacz jak z niego leci płyn czy kapie po odkręceniu, a może problem jest z elektryka w zacisku moze ona zaciska. Jak manual albo automat i napęd na przód to spróbuj sobie przetoczyć samochód i zobacz czy lekko się toczy czy z oporem ,jak z oporem to ewidentnie coś stoi .

Do góry Bottom