• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gutmann mega macs s20

Bedluk02

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie.
Stoję przed zakupem testera diagnostycznego do warsztatu z możliwością odblokowania SGW. Posiadam Cdif3 lecz z autami po 2021r już nic nie można zrobić. Dostałem ofertę na Gutmann mega macs s20. Czy jest osobą, która posiada taki sprzęt i mogła by się wypowiedzieć na jego temat. Pozdrawiam

johnny100

SuperMechanior
Punktów
40
Chyba sobie żartujesz? To już nic lepszego nie chcesz kupić?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
40
Korzystałem z nie jednego "markowego" Na wszystko abonamenty i nic bez tego nie działa. A w snaponie nawet nie działa oscyloskop. Dajesz prawie 20 koła a potem takie cyrki. Kpina z klienta. Teraz to wydaje mnie sie ,że launch i autel przejął pałeczkę . Reszta zostanie w tyle. A wszystko przez przez pazerność.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
213
Można prosić o rozwinięcie tematu? Myślałem jeszcze nad Texa nawigator nano S2. Cenowo (z tego co mówił przedstawiciel) korzystniej wychodzi Gutmann
Ułamek kwoty gutmanna/ktsa/texy a w autelu/launchu/thinkcarze dostajesz 50% więcej funkcji . Gutmann ma dobrą przewagę bo ma hgs datę , Texa ma przewagę bo Iveco to bajka robi jak serwisówka. Reasumując jeśli nie zależy Ci na hgs to odpuść sobie gutmanna i weź coś innego. Jakbyś miał jakieś pytania to pisz albo przedzwoń , pracuje na texie , ktsie,launchu,autelu i thinkcarze mam porównanie :)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
581
Miasto
Podkarpacie
Albo launch x431 euro 2025(pad9) z trzyletnim abonamentem brązowym albo autel ms909s2 . To są jedyne dwa interfejsy jakie by rozważał jak bym wchodził w sgw . Ewentualnie gdy w grę wchodzi tylko jeżyk polski to KTS w wersji z sgw i sds .

marcin-1111

Uczestnik
Punktów
24
Miasto
Kraków
Trochę ponad rok temu ja też miał ten sam problem. Miałem Helle i Texę na testy. Hella była porażką w użytkowaniu, a miałem nastawienie że ją kupie. Texa zdecydowanie bardziej dopracowana. Nie brałem pod uwagę Autela, Lunch itp bo chciałem w pełni polsko języczny program. Ale zdarza się że biorę CDIF bo Texa nie ogarnia, nie ma idealnego testera. Koszty utrzymania Texy są spoko, nie całe 4 tys brutto za aktualizacje i nie limitowany dostęp do bramek po za Iveco które trzeba osobno wykupić. Na pewno po za pokryciem diagnostycznym gdzie Texa ma lepsze od Cdif, na początku irytował mnie czas diagnostyki, Cdifa dużo szybciej się obsługuje. Po ponad roku czasu myślę że to była dobra decyzja. A co do KTS, nie testowałem, podobno dużo potrafi, ale to że bez aktywnego abonamentu nie działa przekreśliło go. Cały czas płaciłem za CDIF od kiedy kupiłem teraz przestałem, miesiąc temu i utrzymuje ciągłość texy ale wizja że jak coś się wydarzy i nie będę miał kasy na abonament i zostanie mi rekwizyt skreśla KTS.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
581
Miasto
Podkarpacie
Nie ma marki sprzętu w której sgw działa bez abonamentu . Samochody od 2019 wymagają funkcji online co chwile wiec patrzenie ze cos sie zablokuje po zakończeniu abonamentu nie ma już znaczenia tak jak jeszcze przed 2019 . Najprościej maja osoby z znajomością angielskiego bo mogą wybierać z pośród najróżniejszych urządzeń .

Ostatnia edycja:

johnny100

SuperMechanior
Punktów
40
Najprościej maja osoby z znajomością angielskiego bo mogą wybierać z pośród najróżniejszych urządzeń .
Nie wyobrażam sobie innego sposobu diagnozy. Wiem co potrafią tłumaczenia błędów a szczególnie live data,czasem kabaret to przy tym pikuś. Ostatnio zapytałem znajomego mechanika co to EVAP , nie miał pojęcia. Dalej nie pytałem. To co sie uczyłem ,(większość rzeczy ambitnych )nauczyłem się z filmów i ston twórców angielskojęzycznych.
Nie ma matki sprzętu w której sgw działa bez abonamentu .
A nie ma tak że np autel wrzuca SGW ,np stellantis ,w ramach pierwszych dwuletnich darmowych aktualizacji ? Np do jakiegoś droższego testera ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
213
Nie wyobrażam sobie innego sposobu diagnozy. Wiem co potrafią tłumaczenia błędów a szczególnie live data,czasem kabaret to przy tym pikuś. Ostatnio zapytałem znajomego mechanika co to EVAP , nie miał pojęcia. Dalej nie pytałem. To co sie uczyłem ,(większość rzeczy ambitnych )nauczyłem się z filmów i ston twórców angielskojęzycznych.

A nie ma tak że np autel wrzuca SGW ,np stellantis ,w ramach pierwszych dwuletnich darmowych aktualizacji ? Np do jakiegoś droższego testera ?
Nie ma . Jedynie launch w pakietach srebrnych i złotych ma sgw. Autel thinkcar zawsze sgw musisz dokupić. Jedynie update w Europie jest dwa lata w cenie . Globale mają na rok.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
581
Miasto
Podkarpacie
@matus1014 @johnny100
Jedynie launch x431 euro 2025 (pad9) ma już sgw w każdym pakiecie a w przypadku pakietu podstawowego brązowego jest to najtańsza oferta na rynku patrząc na pozostałe funkcje w nim ( vag online function , adas ) .
PS.: Nigdzie nie znalazłem jak to wygląda w Gutmann mega mac wiec jak ktoś wie jak wygląda cenowo to niech sie podzieli .
Sda zdalna diagnoza,kts wymień  (18).jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom