• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hak VW-LT35 gniazdo i wiązka, prośba o pomoc i pytania do elektryków

D0CENT

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
3 pytania do zagadnienia:
1. Jakie gniazdo? W komplecie jest 7pin, może być czy jest dedykowane inne?
2. Czy jest jakiś uniwersalny schemat połączeń? Czy łączymy do kabli od tylnych lamp, szukając metodą prób i błędów?
3. Znalazłem jakiś kabel, ucięty i zaizolowany, 8żyłowy, ale między dwoma z żył a masą jest jakieś napięcie (ok. 8V), niezależnie od włączenia zapłonu. Raczej nie od przyczepy: na tych dwóch żyłach pojawia się 12V przy włączonym kierunkowskazie (prawym lub lewym) jednocześnie, podobnie, na dwóch innych jest 12V przy włączeniu pozycyjnych. Do czego miałby być ten kabel?
Rozdłubałem już główną wiązkę, gdzie schodzą się 4 kable: od rozdzielnicy, 2 do lamp i ten 8żyłowy, do nie wiem czego, ale tam jest pierdylion żył, ciężko określić który jest który

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Gniazdo 7 pin, podłączamy od świateł z tyłu. W Google znajdziesz rozpiskę gniazda.

D0CENT

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Gniazdo 7 pin, podłączamy od świateł z tyłu. W Google znajdziesz rozpiskę gniazda.
Opis gniazda mam też w komplecie, tylko jak znaleźć właściwe kable we wiązce? Zdjąłem z niej izolację, znaczy z miejsca gdzie kable się rozgałęziają, tam byłoby najwygodniej, bo podłączanie kabli do oprawy żarówek jest możliwe, ale dużo trudniejsze. Mam w komplecie takie złączki, co mają się wcinać w kabel, ale nie wiem czy nie lepiej będzie polutować: zajmie mniej miejsca i łatwiej zaizolować

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Lutuj, złączki to zło. Po pewnym czasie przestają łączyć.

A jak znaleźć? Kontrolka z żaróweczka i szukasz. Włączasz lewy kierunek i patrzysz na którym przewodzie "miga". Później włączasz np pozycję i szukasz gdzie świeci. A żeby się upewnić to prawidłowy przewód to gasisz światła i kontrolka też ma zgasnąć. Chyba Łopato logiczne wytłumaczyłem?

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Jak ktoś nie potrafi używać zwykłego miernika i znaleść zasilań to zdecydowanie nie powinien podłączać żadnych gniazd... jeśli jesteś np. "piekarzem" to oddaj auto do elektryka

D0CENT

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Lepiej polutować przy lampach.
Przy lampach to ciężko będzie, chodzi o dostęp i rozciąganie kabli i jakieś sensowne ich prowadzenie. Jak już rozdłubałem wiązkę to może jakoś znajdę, wolę podłączyć kabel od gniazda w jednym miejscu.
Lutuj, złączki to zło. Po pewnym czasie przestają łączyć.

A jak znaleźć? Kontrolka z żaróweczka i szukasz.
Myślałem że jest jakiś bardziej "elegancki" sposób, standardowe kolory kabelków, tak to dam radę, tylko czy nie zalatuje agro-tuningiem? W końcu LT-35 ma oddzielną instalację do przyczepy. Zastanawia mnie jeszcze ten kabel z dziwnymi napięciami
jeśli jesteś np. "piekarzem" to oddaj auto do elektryka
W miernik umiem, bez obaw :)
Najpierw wyszukam kable po kolorach, wyjmę oprawy lamp, poszukam tych samych kolorów na wiązce, zanim przetnę kabel sprawdzę szpilką. Miernikiem przy wyjętych wszystkich żarówkach z lamp, bo wykrywa przejście do masy zawsze, potem żarówką na kablach, na koniec rozetnę, polutuję i zabezpieczę termokurczką z klejem. Będę się wylegiwał pod autem, tylko złapię sobie okno pogodowe

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom