• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hala magazynowa - jaki koszt?

adamarr

Gaduła
Punktów
6
Jaki może być koszt wybudowania hali magazynowej do przechowywania towaru, opon, części do maszyn itd.
Mamy wolnych 0,8ha terenu który chcemy zagospodarować. Myślałem niedużej hali na planie prostokąta o wymiarach 35 na 15 metrów, konstrukcja stalowa. Czyli około 525 m kw. Oczywiście zależy mi na cenach orientacyjnych.

CITO

Gaduła
Punktów
12
Ciut więcej info czy to ma być sama hala, czy z zapleczem, socjalnym, czy tylko na przechowalnie, czy kryta płytą czy tylko blachą, czy interesuje cię koszt całości z projektem, przygotowaniem, fundamentami, wykonaniem, postawieniem itp. Skąd jesteś, poza serwisem zajmujemy się budową takich hal, gdzieś jest zdjęcie naszej serwisowej na forum, jesteśmy z mazowieckiego.

tary

Nowy
Punktów
0
Czy ktoś wie, jaka jest średnia cena hali magazynowej w 2019 roku? Interesują mnie stawki w województwie mazowieckim (okolice Warszawy). Trochę poczytałem, ale chciałbym zasięgnąć porady kogoś, kto już takie przedsięwzięcie zrealizował. Planuję postawić konstrukcję o wymiarach około 20x10 m. Obiekt murowany jest dość drogi, co zniechęca mnie do budowy. Zależy mi również na czasie, gdyż obecnie użytkowana powierzchnia jest niewystarczająca. Czytałem, że konstrukcję stalowe można montować zimą, a jak jest w praktyce? Czy do wiosny uda się zrealizować takie przedsięwzięcie? Dodam, że zależy mi na najprostszym typie obiektu.

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Poczytaj o halach namiotowych - jeszcze prostsze rozwiązanie. Są takie z ścianami z płyt warstwowych i dmuchanym dachem który zapewnia izolację a dodatkowo wpada przez niego światło.

dyziek

Początkujący
Punktów
1
Skoro tylko magazyn to łukowa hala kryta plandeką wyjdzie Ci najtaniej. 10x20m kosztuje ok. 36tys brutto. Skoro chcesz coś większego to zastanów się czy potrzebna Ci duża szerokość budynku. W halach łukowych za te szersze 14-15m cena jest dużo wyższa niż za 10 czy 12m. Na olx. jest taka hala o wymiarach jakie Ci odpowiadają za 105 tys. Do tego kotwy, przygotowanie podłoża i drzwi - trzeba doliczyć jeszcze 40-50 tys.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Jak szukałem w maju 2019 hali namiotowej o wymiarach 10x20 m dwa wjazdy , ugadany byłem na 51 tys brutto. Do tego trzeba doliczyć stopy fundamentowe , posadzkę , projekt budowlany.

konczel

Bywalec
Punktów
4
Proponuję dopytać się w firmie. Jednym z większych wykonawców hal magazynowych w Polsce jest MCM
MCM PROJECT Sp. z o.o.
ul. Obywatelska 103
94-104 Łódź
tel: 42 637 20 34

- tutaj masz kontakt do firmy. Napisz to powinni Ci wycenić ile Cię to będzie kosztowało.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
W zeszłym roku hala 16x30 z trzema bramami,rynny, 5 m wys. ścian, blacha falista ( na dach z powłoką przeciw skropleniową) , niwelacja terenu,fundamenty, posadzka , murek oporowy w części hali ( ok 20x2m) wyszła na gotowo , całościowo 326 tyś. GAJ- STAL - wykonawca hali i montaż. Sama konstrukcja kpl. - nie pamiętam dokładnie ale ok 179 tyś brutto. W tym roku plus ok 50 tyś.

Ostatnia edycja:

MechanicznaOla

Początkujący
Punktów
0
Jaki może być koszt wybudowania hali magazynowej do przechowywania towaru, opon, części do maszyn itd.
Mamy wolnych 0,8ha terenu który chcemy zagospodarować. Myślałem niedużej hali na planie prostokąta o wymiarach 35 na 15 metrów, konstrukcja stalowa. Czyli około 525 m kw. Oczywiście zależy mi na cenach orientacyjnych.
A gdy wybudujecie, to zamierzacie później sprzedać lub wynająć komuś halę magazynową?

konczel

Bywalec
Punktów
4
Warto jest też poczytać o ochronie antypożarowej:
  1. Drogi ewakuacyjne: Hala powinna być wyposażona w odpowiednio oznakowane i swobodnie dostępne drogi ewakuacyjne, aby osoby przebywające w budynku mogły szybko i bezpiecznie opuścić obszar zagrożenia.
  2. Edukacja i szkolenia: Pracownicy i użytkownicy hali powinni być przeszkoleni w zakresie procedur bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Szkolenia te powinny obejmować postępowanie w przypadku wybuchu pożaru, obsługę sprzętu przeciwpożarowego oraz ewakuację.
  3. Ppoż. wyjścia awaryjne: To specjalnie wyznaczone i oznakowane wyjścia, które można wykorzystać podczas sytuacji awaryjnych. Ich rozmieszczenie i dostępność są kluczowe dla szybkiej ewakuacji.
  4. Oświetlenie awaryjne: System oświetlenia awaryjnego zapewnia widoczność podczas ewakuacji, nawet w przypadku przerwania zasilania.

Do góry Bottom