• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce piszczą jak w IKARUSie [308cc]

ye2bnik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Oczywiście nie tylko do mechanika pytanie.

W lipcu 2013 zakupiłem tarcze i klocki do mojego auta.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-przod-peugeot-308-2007-i3293290505.html

Problem jest taki, że hamulce piszczą jak cholera, nie da się wytrzymać - najbardziej uciążliwe przy jeździe po mieście czy parkingach w centrach handlowych itp.
Niestety nie oryginalne - wiadomo pazera gubi ludzi. Miały się dotrzeć - przestać piszczeć. 10k km zrobione i jakoś się skubane nie chcą dotrzeć. Mało tego mam wrażenie, że moje hamulce po wymianie klocków i tarcz są zdecydowanie słabsze (mocniej muszę naciskać hamulec a i tak nie hamują jak żyleta).

Teraz mam do Was pytanie. Zamówiłem już sobie oryginalne klocki - czy to wystarczy? Czy również muszę wydać pieniądze na nowe oryginalne tarcze? Z góry dziękuję za pomoc.

ye2bnik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
firma Roper - i tu masz odpowiedz kupiles badziew to co sie dziwisz ze piszcza
Mathiass ja się nie dziwię, że piszczą :) tak jak napisałem - pazera mnie zeżarła i sam mam to czego chciałem.

Pytanie brzmiało: czy teraz pomoże sama wymiana kloców czy tarcze również muszę kupić.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
jesli nie masz duzej nierownosci na tarczy to sprobuj wymienic tylko klocki i powinno byc ok :)

CITO

Gaduła
Punktów
12
Jeśli te tarcze takie jak klocki to problem może sie pojawić znowu. Jak będą z kiepskiego żeliwa to po wymianie samych klocków, nawet dobrych, piszczenie może pojawić się po jakiejś chwili znowu. Chodzi o to, że miękki materiał tarczy szybko się ściera i zapych klocek. Mieliśmy takie 2 przypadki z tarczami no-name. Najprostrzy test zdejmij klocek przetrzyj porządnie papierem ściernym i obserwuj co się dzieje.

Do góry Bottom