• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

hamulec ręczny elektryczny w ford s-max

szynszyla44

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jasło
Witam. procedura wejścia w tryb serwisowy jest prosta.
zabrałem się za wymianę klocków i tarcz. ja nie miałem grama okładziny ciernej klocka i tarcze na zero. kupiłem tak, wiedziałem o tym, ale że aż tak strasznie to nie do końca byłem świadomy.
te tłoczki sie wkreca czy wciska? bo po wejściu w tryb serwisowy, słychać było silniczki, a i tak wcisnąłem maszynką do zacisków tłoczki. boje sie ze coś uszkodziłem.
i tak mnie czeka robota z zestawem naprawczym zacisku, ale to już tylko 2 srubki i zacisk wyjęty.....
tylko ten mechanizm. piszą, że się wkręca i dociska. ale ja nie miałem jak wkręcić, bo akurat w zestawie nie miałem tarczki do maszynki do zacisków z 3 wcięciami.

ps. ja mam zero linek czy cięgien. mam po prostu zacisk z tymi silniczkami

szynszyla44

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jasło
A co się teraz dzieje z tym hamulcem po wymianie? Wkręca się tłoczki po odpuszczeniu kompem
wyszedłem z trybu przeglądowego. zero dziwnych komunikatów. teraz silniczki (słychać je, a na pewno jeden :) ) pracują bardzo krótko, no bo proste że nie mają tyle ruchu. hamulec jest zwalniany po ruszeniu, po zgaszeniu i wyjęciu kluczyka kontrolka zapala sie. po zamknięciu samochodu po chwili niknie.
musze to jeszcze raz rozebrać, bo guma osłaniająca tłoczek jest w strzępach i na pewno bedzie blokować. jak znowu wcisnę - zamiast wkręcić - to obawiam się o całkowitą destrukcję zacisku.
tylko dumam i dumam nad jeszcze jednym, no chyba nie są wkręcane, bo zero wypustów na klocku

one wyglądają tak https://sklep.intercars.com.pl/produkty/209925-klocki-hamulcowe-ferodo-fdb1917

Do góry Bottom