• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Accord 2.2i CTDI brak mocy

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
Witam.
Mam problem z Hondą Accord 2.2i CTDI w której jest wyczuwalny brak mocy do 2500 obrotów, powyżej czuć wyraźny przyrost mocy.
Czasem przy kilkukrotnym dodaniu gazu załapie i idzie od dołu.
Podejrzewam EGR ale rozebrałem go wyczyściłem i nic nie pomogło.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
a t
Witam.
Mam problem z Hondą Accord 2.2i CTDI w której jest wyczuwalny brak mocy do 2500 obrotów, powyżej czuć wyraźny przyrost mocy.
Czasem przy kilkukrotnym dodaniu gazu załapie i idzie od dołu.
Podejrzewam EGR ale rozebrałem go wyczyściłem i nic nie pomogło.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?
a turbina dmucha

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
Raczej dmucha bo powyżej 2500 obrotów dostaje kopa jedynie myślę jeszcze, że może być coś ze sterowaniem łopatkami.

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
mam skaner diagnostyczny i błędów nie ma żadnych, może pod bardziej szczegółowym programem by coś wykazało, ale miałem nadzieje, że ktoś się już spotkał z takim przypadkiem.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
mam skaner diagnostyczny i błędów nie ma żadnych, może pod bardziej szczegółowym programem by coś wykazało, ale miałem nadzieje, że ktoś się już spotkał z takim przypadkiem.
ile ładuje turbina na parametrach kompa

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
tak dokładnego skanera to nie mam będę musiał podjechać chyba gdzieś co mają lepsze urządzenia. Też honda miała lekko zgiętą końcówkę wydechu może być też, że w środku w tłumiku coś się pourywało ale trzeba raczej od porządnej diagnostyki silnika chyba zacząć.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
prawda pod dobrego komp podłączyć.może lekkie nieszczelności na dolocie

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
już obejrzałem wszystkie przewody i nic nie mogę znaleźć, jak pisałem miałem rozebrane i przeczyszczone EGR oraz przepływomierz i nic nie pomogło.

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
byłem wczoraj na komputerze i też nic nie pokazało, łopatki od turbiny też niby działają wszystkie parametry w normie. Znajomy mechanik podejrzewa, że może być coś z przepustnicą.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Gdybyś podał rocznik auta,to byłoby łatwiej zdiagnozować przyczynę problemu,dlaczego?!:)Jeśli ktoś myśli,że silniki tej Hondy,te silniki ,są jednakie jakościowo,to niestety.

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
rocznik hondy 2004.
Oddam w przyszłym tygodniu do czyszczenia to się okaże czy to przepustnica robi.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Czyli auto z początku produkcji,wtedy nie uniknięto chorób wieku dziecięcego,które szybko wyeliminowano.Braki jakościowe z tego okresu trapiły same wtryskiwacze,pompę wysokiego ciśnienia oraz turbinę(luz na wirniku)

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
ale myślę, że ani wtryskiwacze ani pompa to nie będzie luz na wirniku też raczej też nie bo by nie ciągnęła powyżej 2500 obrotów też by hałasowała i olej by szedł przez wydech. racze coś mechanicznego.

deadzonee

Początkujący
Punktów
0
Witam ! udało się coś zaradzić ? Borykam się z tym samym , wręcz identycznym problemem. Wtryski , pompa ,czujniki , filtr paliwa sprawne. Przeplywomierz, czujnik cisnienia turbo , Turbina, katalizator, kolektor sprawne. Wszystko podmieniane od drugiego, sprawnego accorda. Nie mam juz pojecia co dalej, na komputerze brak bledow ;/

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
Witam.
Udało mi się dojść do tego problemu.
Powodem był zapchany intercooler, oczywiście sprawdziłem wszystkie przewody czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza. Po przedmuchaniu go porządnie sprężonym powietrzem wyleciało z niego szufelka piasku.
Daj znać czy u Ciebie też pomogło.
Pozdrawiam

deadzonee

Początkujący
Punktów
0
Czyli po prostu przedmuchałeś "żeberka" chlodnicy intercoolera ? Ja wymieniałem intercooler ale na używany, może leży w tym problem. Byłem właśnie na diagnostyce - mam o tyle dobrze że ojczulek ma takiego samego accorda i mozna porównać - parametry mamy identyczne, turbo dmucha tak samo, cisnienie rail itp wszystko identycznie. Tylko że jego jedzie, moja nie . Sprawdzę dalej, może faktycznie jakiś wąż łapie lewe powietrze lub ten intercooler jest zapchany. Dam znać

grzechu66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chojnice
Nie miałem za dużo czasu tak to bym go jeszcze poświęcił trochę czasu i w środku umył.
Dokładnie tak jak piszesz te żeberka (lamelki) bo znajduję się blisko ziemi i zbiera cały syf z drogi.
Myślałem też, że to przepływomierz fiksuje, wyczyściłem również EGR, ale dopiero przedmuchanie intercoolera dało efekt, że zaczął się zbierać od 1500 odr. Dokładnie nie wiem od ilu się w standardzie powinno się odczuwać przyspieszenie bo to był szwagra samochód i nie jeździłem jak był sprawny. A już turbinę u pseudo mechanika była diagnoza, że trzeba wymienić.
Pozdrawiam

deadzonee

Początkujący
Punktów
0
Wyczyscilem intercooler z zewnatrz. Czuje poprawe ( moi mechanicy twierdza ze to niemozliwe ) aczkolwiek ja to czuje, bo auto zaczelo jezdzic juz od okolo 2 tysiecy. Planuje jeszcze dokladnie wyczyscic InterCooler od wewnatrz, zakupilem specjalny preparat. Dam znac co i jak, ale jestem dobrej mysli. Do tej pory nie moge pojac jak to dziala i dlaczego ma to taki wplyw na jazde ale moze sie uda :)

Do góry Bottom