• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda CR-V MK3 - hałas

macbook

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem CR-V 2009. Samochód oddałem na przegląd techniczny do hondy, sprawdzili zawieszenie i nie znależli żadnych usterek. Zauważyłem jednak, że jeżdżąc po nierównej nawierzchni lub małych dziurach, wybojach, włazach itp. odczuwam bardzo nieprzyjemny hałas, ponieważ cała ta nierówna nawierzchnia przenosi się do kabiny, jakby w ogóle nie było zawieszenia.

Nie wiem czy to normalne dla tych aut i gdzie szukać przyczyny. Zawieszenie zostało sprawdzone przez technika Hondy i przeszło wszystko na plus. Okazało się, że samochód jest wyposażony w niewłaściwy rozmiar opon 235/65/R17, gdzie zalecenia producenta to 225/65/R17. Zastanawiam się tylko, czy może zły rozmiar opon i fakt, że są to opony budżetowe powodują, że słyszę nieprzyjemny hałas i czuję wszystkie wyboje i dziury w kabinie, czy to może być coś innego.
Czy macie jakieś rady lub sugestie?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Cześć,

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem CR-V 2009. Samochód oddałem na przegląd techniczny do hondy, sprawdzili zawieszenie i nie znależli żadnych usterek. Zauważyłem jednak, że jeżdżąc po nierównej nawierzchni lub małych dziurach, wybojach, włazach itp. odczuwam bardzo nieprzyjemny hałas, ponieważ cała ta nierówna nawierzchnia przenosi się do kabiny, jakby w ogóle nie było zawieszenia.

Nie wiem czy to normalne dla tych aut i gdzie szukać przyczyny. Zawieszenie zostało sprawdzone przez technika Hondy i przeszło wszystko na plus. Okazało się, że samochód jest wyposażony w niewłaściwy rozmiar opon 235/65/R17, gdzie zalecenia producenta to 225/65/R17. Zastanawiam się tylko, czy może zły rozmiar opon i fakt, że są to opony budżetowe powodują, że słyszę nieprzyjemny hałas i czuję wszystkie wyboje i dziury w kabinie, czy to może być coś innego.
Czy macie jakieś rady lub sugestie?
opony raczej odpadają, różnica szerokości opony jest nieznaczna, podjedź na inną stację i niech dokładnie na szarpakach przetrzepie, stabilizatory, wahacze, całe zawieszenie, jak nie wykryje wad tych komponentu to zalecałbym sprawdzić poduchy amorków, często nie często daję takie łączniki lub sam stabilizator gdzie nie każdy (sebix) na stacji to wykryje, @arni_poznań by ci to wykrył na stacji :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ze stukami różnie bywa, to najgorsza do wykrycia usterka, nie zawsze widać przyczynę ale ścieżka diagnostyczna wiele ułatwia, autor tematu pisze że sprawdzano auto w ASO, nie wiem czy tam mają skp, jedno drugie uzupełnienia, czego nie znajdzie diagnosta wykryje mechanik po zdemontowaniu zawieszenia ale wpierw upewnił bym się że to nic nie lata w bagażniku, czy nie brakują żadne mocowania, odbojniki klapy tylnej (kolega w citroenie c3 tak miał) maski silnika, osłony silnika, czy błotniki są aby dokręcone:D miałem przypadek że nie były, jeśli nic nie znajdą to same amortyzatory mogą hałasować przy dobiciu, górne łoża jak @Encore pisze, łączniki stabilizatora to częsta przyczyna

macbook

Początkujący
Punktów
0
Niedawno zostały wymienione w tym aucie przednie i tylne "przeguby drążka stabilizatora", to tak na marginesie...