Witam
Dzisiaj podczas jazdy pojawil sie metaliczny dzwiek. Wydaje się być z silnika (rejon zaworów, rejon kolektora ssacego.
Nagrałem wideo, może ktoś pomógłby w ustaleniu co to może być?
Chyba nic błahego to nie jest skoro tak hałasuje.
Youtube - Hałas z silnika Honda Jazz 1.4 2010 L13Z1
Silnik ma ok 170tys przebiegu. Honda Jazz 1.4 i-VTEC 2010 jak w opisie
Jak zimy silnik brak hałasu.
Gdy sie rozgrzeje sie zaczyna.
Hałas znika podczas przyspieszania, zwiekszajac obroty silnika na postoju tez milknie.
Na drugim nagraniu ponizej od startu do rozgrzania widac iz na poczatku wlaczenie wentylatora chlodnicy powoduje hałas na moment po czym znika. Dziwna sprawa. Link do nagrania , po 15 minutach zaczyna byc dzwiek stale
Youtube - Halas z silnika Honda Jazz 1.4 L13Z1 2010
Metada eliminacji wykonałem jak do tej pory:
-zaległa regulację zaworów (ssacy na szczelinomierz 0,18mm (katalogowo 015-0,19) , wydechowy 0,28mm (katalogowo od 0,26-0,30mm)
-wymiana oleju i filtra na nowy (5w30 mobil) - nie pomogło
-zdjałem na chwile pasek wielorowkowy co napedza alternator, pompe wody i kompresor klimatyzacji i odpalilem auto na chwile - dziwny metaliczny dzwiek nie zniknał
- wciskałem sprzegło na biegu jałowym - bez zmian.
Co to może byc? Czy zawory żle wyregulowane mogły by powodować podobny dzwiek po rozgrzaniu?
Z góry dziekuje za wskazówki.
Dzisiaj podczas jazdy pojawil sie metaliczny dzwiek. Wydaje się być z silnika (rejon zaworów, rejon kolektora ssacego.
Nagrałem wideo, może ktoś pomógłby w ustaleniu co to może być?
Chyba nic błahego to nie jest skoro tak hałasuje.
Youtube - Hałas z silnika Honda Jazz 1.4 2010 L13Z1
Silnik ma ok 170tys przebiegu. Honda Jazz 1.4 i-VTEC 2010 jak w opisie
Jak zimy silnik brak hałasu.
Gdy sie rozgrzeje sie zaczyna.
Hałas znika podczas przyspieszania, zwiekszajac obroty silnika na postoju tez milknie.
Na drugim nagraniu ponizej od startu do rozgrzania widac iz na poczatku wlaczenie wentylatora chlodnicy powoduje hałas na moment po czym znika. Dziwna sprawa. Link do nagrania , po 15 minutach zaczyna byc dzwiek stale
Youtube - Halas z silnika Honda Jazz 1.4 L13Z1 2010
Metada eliminacji wykonałem jak do tej pory:
-zaległa regulację zaworów (ssacy na szczelinomierz 0,18mm (katalogowo 015-0,19) , wydechowy 0,28mm (katalogowo od 0,26-0,30mm)
-wymiana oleju i filtra na nowy (5w30 mobil) - nie pomogło

-zdjałem na chwile pasek wielorowkowy co napedza alternator, pompe wody i kompresor klimatyzacji i odpalilem auto na chwile - dziwny metaliczny dzwiek nie zniknał
- wciskałem sprzegło na biegu jałowym - bez zmian.
Co to może byc? Czy zawory żle wyregulowane mogły by powodować podobny dzwiek po rozgrzaniu?
Z góry dziekuje za wskazówki.
Ostatnia edycja: