• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai Coupe 2.0 [GK] sprzęgło?

senseiek

Początkujący
Punktów
0
Witajcie!

Lipiec 2018r - wymiana sprzęgła. Zakupiono komplet LUKa - łożysko, tarcza, docisk.
Wszystko było ok ale od jakiegoś miesiąca zaczęło delikatnie szarpać autem na pierwszym biegu i na wstecznym.
Przy dodaniu mocniej gazu nie jest to mocno odczuwalne, ale przy ruszaniu na półsprzęglo/samym sprzęgle telepie już konkretnie.
Dodatkowo na dole w skrzyni biegów jest mały otwór. Przez ten otwór wystawał jakiś kawałek plastiku. Wygląda to jak pęknięty jakiś pierścień/obudowa.

I tutaj pytanie... Skoro LUK posypał się po 2 latach to jakie sprzęgło kupić?
Do wyboru w sklepie LUK / VALEO / OYODO / AISIN / EXEDY
Macie jakieś sprawdzone firmy?

Pozdro

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Jeśli ktoś bezmyślnie korzystał z tego dobrodziejstwa jakim jest sprzęgło to myślę że żadne z wyżej wymienionych nie podziała zbyt długo.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
Bierzesz pod uwagę to, że trafiają się też czasami wadliwe części mechaniczne? Albo, że takie wady powstają przez mechaników-partaczy?
Czy według ciebie zawsze wszystko to wina głupiego, bezmyślnego kierowcy, który w niewłaściwy sposób używa samochodu?
Czy według ciebie jeśli komuś pada sprzęgło po dwóch latach oznacza, że palił gumę na każdych światłach bo pewnie ma 18 lat, mieszka w Pcimiu Dolnym i ma Sebastian na imie?
Z tym sprzęgłem od początku było coś nie tak akurat. Na postoju było słychać delikatne piski z okolicy skrzyni biegów - znikały po lekkim wciśnięciu sprzęgła.
Mechanik, który montował to sprzęgło stwierdził, że jest tam łożysko odciągające (nie dociskowe) i czasami zdarza się delikatny luz i stąd się biorą te piski.
Biegi wchodziły ok, sprzęgło nie ślizgało, nie szarpało przy ruszaniu - więc przyjąłem wersje mechanika za prawdziwą.
Biorę też pod uwagę szemrane interesy sklepu bo przyjęli reklamację na to sprzęgło i zaoferowali wymianę z niewielką dopłatą właśnie na te marki, które wymieniłem.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
bledny montaz , te sprzegla trzeba umiec odpowiednio zalozyc , aby lozysko wskoczylo w docisk
Jak nie wskoczy to nie będzie wysprzęglać.

A potraficie zidentyfikować ten element, który właśnie ostatnio wypadł dołem skrzyni? :) Konkretnie to po wykręceniu jednej z dolnych śrub wyskoczyło coś takiego...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
są dwie szkoły montażu takich sprzegieł.
1 prawidłowa czyli zakładamy łożysko na łape przykręcamy skrzynie symulujemy nacisk na łape az wskoczy.
2 nieprawidłowa czyli wciskamy włożysko w docisk a potem kombinujemy żeby łapa zahaczyła łożysko ryzykując uszkodzenie docisku.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
są dwie szkoły montażu takich sprzegieł.
1 prawidłowa czyli zakładamy łożysko na łape przykręcamy skrzynie symulujemy nacisk na łape az wskoczy.
2 nieprawidłowa czyli wciskamy włożysko w docisk a potem kombinujemy żeby łapa zahaczyła łożysko ryzykując uszkodzenie docisku.

Właśnie wczoraj oglądałem film na youtube gdzie koleś zakładał łożysko na łapę, skręcał skrzynię "do kupy" i dopiero po złożeniu dociskał ręką łapę tak aby było słychać klik czyli wskoczenie pierścienia w łożysko.
Nie wiem jak to zrobił poprzedni mechanior.
Tak czy siak leci to na reklamację i w przyszłym tyg powinien być nowy AISIN.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
Wydawało mi się, że robiłem sprzęgło przed wakacjami (wyjazd) a robiłem po. Dzisiaj to na spokojnie posprawdzałem. Jeszcze nie minęły 24 msc gwarancji na samą część.
A gościu który to prawdopodobnie spieprzył serwisuje nam też samochody firmowe więc raczej będzie musiał to wziąć na klate.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki za pomoc panowie, przynajmniej wiem na czym stoje bo odnośnie tego szarpania były już dorabiane teorie, że to sonda albo wtryski albo uj wie co.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ja bym takiej reklamacji nie przyjął w ogóle jeśli wyjechałeś na sprawnym sprzęgle.

a już na pewno nie można z góry zakładać że mechanik spieprzył robotę.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
A mi się wydaję, że on od początku wiedział, że coś spieprzył. Bo pamiętam to jak dziś, że od razu gadał o tym "piszcącym łożysku" i mówił żeby się tym nie przejmować bo takie "świergotanie" to normalne w tych skrzyniach biegów.
Mi to nie przeszkadzało o tyle bo biegi normalnie działały i nie było problemów ze skrzynią ale jak widać na dłuższą metę w końcu coś w nim jebło skoro posypał się jakiś plastik.
Teraz teoretycznie też mam sprawne sprzęgło bo wszystko działa a jak dodam więcej gazu to i szarpania budą nie czuć :p

senseiek

Początkujący
Punktów
0
Tak jest, wygląda jak jakiś plastikowy pierścień i są na nim literki - D, S - wytłoczone.
Jak patrze na zdjęcia sprzęgła LUK to na docisku sa faktycznie takie plastikowe elementy.

Do góry Bottom