• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai coupe 2003 2.0

Kosik13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Witam niedawno kupiłem samochód hyundai coupe 2003 208tys przebiegu 2.0 142km problem jest taki co jakiś czas wyskakuje check engine na sekunde obroty spadają (auto niegaśnie ) po sekundzie check znika i auto znów jedzie normalnie czasami kilka dni spokoju czasami wyskoczy kilka razy w ciągu jednej trasy mam wrażenie że częściej wyskakuje na rozgrzanym silniku wymienione : listwa wtryskowa kompletna kable świece ngk przepływomierz pompa paliwa z filtrem oraz czujnik polozenia walka rozrządu.. jakieś pomysły gdzie szukać? Od wczoraj auto też tak jakby nie miało mocy na niższych obrotach załóżmy 5 bieg prędkość 50-60 a auto tak jakby nie pracowało na jeden cylinder proszę o pomoc bo już ręce opadają..

Kosik13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Rybnik, trudno powiedziec na ta chwile ani razu nie szarpnelo a auto było już nagrzane + myte myślę ze to była ta cewka ale nie chce zapeszac bo czasami było kilka dni spokoju . Jeżeli to serio cewka podjadę do ostatniego elektromechanika u którego byłem który "sprawdzał" cewke tym że gaz w podłogę i z tekstem "cewka zawsze albo działa albo nie " choć prosilem żeby pomierzyl napięcie no i jak zwykle tekst "jeździć aż padnie całkiem "

Paprociak

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Rybnik, trudno powiedziec na ta chwile ani razu nie szarpnelo a auto było już nagrzane + myte myślę ze to była ta cewka ale nie chce zapeszac bo czasami było kilka dni spokoju . Jeżeli to serio cewka podjadę do ostatniego elektromechanika u którego byłem który "sprawdzał" cewke tym że gaz w podłogę i z tekstem "cewka zawsze albo działa albo nie " choć prosilem żeby pomierzyl napięcie no i jak zwykle tekst "jeździć aż padnie całkiem "

Podejrzewasz cefke wiec zamień 4 z 3 i 1 z 2 zapisz zapamietaj jak by co i zobacz co sie bedzie działo , wtedy masz wieksze prawdopodobieństwo ze jak wywali dtc to cefki do wymiany i wymień świece przy okazji.

Kosik13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Nie da mi nic podmiana cewki miejscami bo komputer żadnego błędu nie ma.. kable świece mam nowe półtora mies dedyki ngk teraz mam wsadzone oryginalne uzywane i cewki i kable za35zl komplet wyrwalem jeżeli do końca tyg będzie spokój zmienie tylko kable na te moje nowe a cewka używana zostanie

Nie jestem mechanikiem ani elektrykiem ale moim zdaniem wygląda to tak ze po nagrzaniu, przy wilgoci cewka ma gdzieś przebicie komputer wylapuje spadek napięcia mieszanka się nie zapala (przez to im wieksze obroty i bardziej wcisniety padał gazu bardziej szarpie czego przy hamowaniu silnikiem nie ma) cewka znowu działa przez co komputer nie wyrzuca błędu tylko rejestruje to jako spadek napiecia/ zasilania i kontrolka tylko raz mrugnie przy szarpnieciu przez niepoprawne chwilowe działanie cewki

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie da mi nic podmiana cewki miejscami bo komputer żadnego błędu nie ma.. kable świece mam nowe półtora mies dedyki ngk teraz mam wsadzone oryginalne uzywane i cewki i kable za35zl komplet wyrwalem jeżeli do końca tyg będzie spokój zmienie tylko kable na te moje nowe a cewka używana zostanie

Nie jestem mechanikiem ani elektrykiem ale moim zdaniem wygląda to tak ze po nagrzaniu, przy wilgoci cewka ma gdzieś przebicie komputer wylapuje spadek napięcia mieszanka się nie zapala (przez to im wieksze obroty i bardziej wcisniety padał gazu bardziej szarpie czego przy hamowaniu silnikiem nie ma) cewka znowu działa przez co komputer nie wyrzuca błędu tylko rejestruje to jako spadek napiecia/ zasilania i kontrolka tylko raz mrugnie przy szarpnieciu przez niepoprawne chwilowe działanie cewki

Przecież pisałeś wcześniej że wywaliło błąd wypadania zapłonu, a jezeli nie ma błędów to sprawdź tą cewkę oscyloskopem czy nie ma zwarcia międzyzwojowego i będziesz wiedział wszystko...

Kosik13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Problemem wypadania były kable i świece zostały wymienione auto jeździło normalnie tylko czasami szarpalo ecu żadnego błędu nie widział

Do góry Bottom