• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai Coupe przegub wewnętrzny

senseiek

Początkujący
Punktów
0
Witam miłośników motoryzacji :)

Samochód Hyundai Coupe 2.0 (GK) 143KM. Wymontowałem z niego obie półosie w celu wymiany przegubów zewnętrznych - łatwo zeszły po jednym strzale młotkiem.
Jak już mam te półosie na stole to pomyślałem żeby przy okazji wymienić osłony przegubów wewnętrznych.
Tych za cholerę nie idzie zbić.
Macie jakiś patent jak zmienić tą osłonę?
Myślałem żeby przełożyć gumę od strony przegubu zewnętrznego (który jest zdjęty) aż do przegubu wewnętrznego ale po środku jest odważnik i chyba lepiej go nie dotykać...
Nie wiem też czy np osłona rozciągliwa Duraboot się nada i wytrzyma próbę czasu.

Z góry dzięki za pomysły.

senseiek

Początkujący
Punktów
0
@toomii76 pierwszy raz robię coś takiego - jedni piszą że odważnik można całkiem wywalić, inni piszą że nie powinno się go ruszać...
Dlatego pytam mądrzejszych ode mnie :)

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
A od wewnątrz takiego magicznego pierscienia nie ma ?

senseiek

Początkujący
Punktów
0
@gd_1985 właśnie nie ma. Gdyby było zabezpieczenie od wewnątrz to bym zdjął bez problemu. Tutaj akurat jest pierścień blokujący w środku i można tylko próbować zbijać ale w przypadku wewnętrznego to misja niemożliwa.
Nie dziwię się, że na YouTube we wszystkich coupe, elantra itp wymieniają całe półosie bez kombinowania z przegubem.

Do góry Bottom