• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai getz 1.3 Wypadanie zapłonu

Lesiup

Początkujący
Punktów
2
Witam ,mam problem z getzem
Silnik 1.3 , przebieg 150tys , bez LPG
Problem polega na tym że wypada zapłon na 4 cylindrze , czy ciepły czy zimny , zapala się check i miga.
Wymieniłem już świece , cewkę , kable nic nie pomaga.
Cisnienie na każdym cylindrze ponad 12
Co robić dalej ?

Lesiup

Początkujący
Punktów
2
W jakim stanie jest katalizator...?
Ciężko stwierdzić , przez otwór od sondy wygląda niby ok.
Żeby wykręcić sondę musiałem na siłę wywalić osłonę kata co wiązało się z użyciem przecinaka . Po tej operacji zapłon wypada tylko na zimnym . Dziwne

W jakim stanie jest katalizator...?
Jednak zrobiłem dłuższą trasę i na ciepłym też wypada zapłon P0304 , przy większym obciążeniu , ,,wyzszy bieg mało obrotów."

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Zębatka na wale korbowym? czy to nie w tym silniku?

Lesiup

Początkujący
Punktów
2
  • Błąd P0300 występuję często w postaci zawężonej do konkretnego cylindra np. P0301 lub wskazuje na kilka cylindrów P0302, P0303, P0304 i tak dalej.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
  • Błąd P0300 występuję często w postaci zawężonej do konkretnego cylindra np. P0301 lub wskazuje na kilka cylindrów P0302, P0303, P0304 i tak dalej.

To jest wypadanie zapłonu a nie "zawężenie do konkretnego cylindra " :)

Piotr1977

Początkujący
Punktów
1
Miasto
gdańsk
Witam ,mam problem z getzem
Silnik 1.3 , przebieg 150tys , bez LPG
Problem polega na tym że wypada zapłon na 4 cylindrze , czy ciepły czy zimny , zapala się check i miga.
Wymieniłem już świece , cewkę , kable nic nie pomaga.
Cisnienie na każdym cylindrze ponad 12
Co robić dalej ?
Sprawdź rozrząd, najlepiej oscyloskopem zbadaj przesunięcia podczas przyspieszania i opóźniania przyspieszenia obrotów silnika (oscylogram z czujnika walka rozrządu i wału korbowego), sprawdź również zawór EGR, oraz bardzo wnikliwie katalizator, czy nie jest popękany, a także badanie kamerą endoskopową, czy gładzie cylindrów nie są porysowane, dzieje się tak, jak rozrząd jest wyciągnięty, zawory wydechowe mogą zamykać się zbyt późno (przy wysokich obrotach szczególnie) i w tym momencie pył z uszkodzonego (czytaj rozpadajacego) sie katalizatora, powracają (są zasysane) przez źle otwierające sie zawory wydechowe, i te cząstki uszkadzają powierzchnię cylindrów, a czasem dzieje się to poprzez zawór EGR. W szczególności dotyczy ten problem Hyundaia i Kia, ale występuje również w innych markach, również premium. Pozdrawiam

Do góry Bottom