• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 vti wypadanie zapłonu

Perski102

Początkujący
Punktów
1
Witam. Wiem że temat silnika znany jest na forach ale w moim przypadku podejrzewam że problem jest po stronie elektronicznej. Standardowo po rozgrzaniu występuje wypadanie zapłonu ,w tym przypadku cylinder numer 1 ( od strony skrzyni biegów). Silnik był rozebrany bo były podejrzane gniazda zaworowe. Optycznie sprawdzone gniazda zostały plus dotarcie zaworów i wymiana uszczelniaczy. Prowadnice miały minimalny luz czyli w normie więc zacieranie się zaworów na prowadnicach można wykluczyć. Została sprawdzona poprawność uchylania zaworów poprzez regulacje na ślimaku imbusem 5 ( jak głowica była na stole) - wszystkie zawory uchylają sie jednakowo ,mają jednakową wysokość. W głowicy dodatkowo została wymieniona półpanewka na wałku wydechowym bo miała wycięcia na rowkach. Koła od rozrządu ,łańcuch iwis z napinaczem też wymienione nowe. Rozrząd spięty na blokadach. Jedynie co to lekko wyrobione zęby na wałku pośrednim - ale czy to byłoby powodem wypadania zapłonu tylko na cylindrze 1 ? Dodatkowo zotala sprawdzona : kompresja po mocnym rozgrzaniu równe 9,5 bar na każdym cylindrze plus sprawdzenie szczelności po podaniu sprężonego powietrza (szczelność ok). Zastanawia mnie troche ciśnienie oleju po rozgrzaniu ( olej nowy). Na zimnym od 4-do 7bar . W miare rozgrzewania spada aż do 2 -4 bar ( wolne obroty- przegazówka do 4 tyś). I wypadanie zapłonu pojawia sie gdy ciśnienie spadnie do 2 barów i jak zacznie na chwile wypadać to nawet przegazowanie juz nic nie daje bo wypada dalej aż kontrolka plus wiatrak sie włączy. Oczywiście świece cewki wtryski - nie pisze bo to pierwsze co było czyli podmianka od drugiego sprawnego samochodu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ciśnienie oleju tu masz problem. Prawdopodobnie masz przytkane zawory od zmiennych faz rozrządu. W tych silnikach odrobina nagaru wystarczy a nagar jest powszechny jak piasek na plaży

Kamil G.

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
32
Miasto
Świętokrzyskie
w tym silniku ustawienie rozrządu ma ogromne znaczenie . a zwłaszcza kąt wałka ssącego a jeśli jesteś pewien wszystkiego to aktualizacja mev17 pomaga wiem co mówie dziś pokonałem c4 z tym problemem. (ciśnienie sprężania to troche mało 9,5)

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Ech te nieszczesne VTI i Princy
Przywołam opinię jednego z internautów: "Te silniki mają głupi rozrząd" : D

wg. mnie ciśnienie oleju jest w porządku, producent zaleca total 5w-30 (ja leje orlen 5w-30 bo total strasznie bierze, a orlenu troszke mniej) wiec jest troche wodnisty to cisnienie moze byc mniejsze.

Jeżeli świece były nowe a cewka podmieniona na sprawdzenie to jest juz jakas podstawa do szukania dalej.

-----> wyjmij swiece i cewki i krec silnikiem. Patrz jak wyglada iskra tak dla pewnosci, zeby nie błądzić w nieskończoność : )

Zmienne fazy rozrzadu - temat rzeka w vti, Należy sprawdzić każdy element i wymienić szczegolnie łańcuch i napinacz. W zasadzie gdyby byl problem z rozrzadem to by wywalalo zapłon na wszystkich cylindrach.

Możliwe ze wtryskiwacz jest walnięty na tym cylindrze, ale jezeli po podmiance dalej sie tak dzieje, to raczej wtryskiwacze są ok.

Najlogiczniej to może brać lewe powietrze. Wystarczy mały niedomiar dawki paliwowej i jusz go szarpie. Miałem podobne objawy po założeniu gazu w c3 picasso. Gaziarze ustawili za niską dawkę benzyny i gazu i szarpało silnikiem, zarówno na benzynie jak i na gazie.

Jak dla mnie troche za mała kompresja. Porównywałeś z manualem serwisowym ?? Hondowskie b20 miały bardzo niską kompresje ok 8.5-10.5 (chyba najnizsza mozliwa kompresja dla silników z okresu lat 2000) ale to były stare niewysilone silniki i dlatego ludzie kochali je uturbiac : )

Sprawdz jeszcze FAPlite'em jakie błędy wywala, bo każda apka i program zczytuje w inny sposob błędy.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom