• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie Zapłonu Benzyna

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
Prosty temat, bo i silnik bardzo prosty D7F 1.2 8V Renault. Ale tu i tak to jest mało istotne, bo chodzi o wypadanie zapłonu w benzynie.
Świece wymienione, przewody, cewka, wtryskiwacze, ciśnienie na pompie 3,5 bara. Kompresja na cylindrach po 14. Zawory wyregulowane.
Można by się brać za rozrząd...ale cenna wskazówka jest taka, że przez pierwsze 30 sekund kiedy jest na "ssaniu" i bogatej dawce chodzi równo. Dopiero jak spadnie z obrotów, to zaczyna mu od razu wypadać zapłon. Sonda odpięta, sonda wymieniona. Bez zmian.
Podmieniona przepustnica. Bez zmian. Dymiarka nic nie wskazała. Wszystkie możliwe wtyczki odpięte, też bez zmian.
Od początku jeździ na 98, to jest nowy silnik, krajowy 70 tys/km więc tu jakieś mechaniczne sprawy odpadają.
Obroty są regulowane manualnie. Prosty silnik, prosta konstrukcja. Błędów brak.

Jakby za mało paliwa dostawał.

Ma ktoś jakiś ciekawy pomysł? Tu diagnostykę komputerową mam bardzo ograniczoną to jest 98 rok. Jeden program mi się z nim ledwo, ledwo łączy a i tak podgląd jest ograniczony.
Miałem dwa Clio z tymi silnikami,jedyne awarie przez lata użytkowania to ,czujnik położenia wału ,oraz konieczność reg.luzów
No, ale po 30 sekundach wykrzacza się czujnik wału? Od razu jak spadnie z ssania, raczej nie.

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
66
Miasto
Błonie
A korekty możesz podejrzeć?
Wiesz który konkretnie cylinder kuleje czy raczej losowo?

Pierwsza myśl to wtryskiwacze pod lupę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
Korekty, to ja marzę o korektach. To, że to ma wtryskiwacze, to był cud techniki w tym motorze na tamte czasy. Nic nie chce mi się z tym łączyć.
Też tak myślę, te wtryskiwacze raz jeszcze.

Wiesz który konkretnie cylinder kuleje czy raczej losowo?
Nie mam pojęcia. Ciekawe czy jakby przyłożyć stetoskop, to by coś wychwyciło, czy bardziej od lewej, czy prawej.

Ciekawi mnie to bo to jest prosty silnik, nowy silnik, wymienione wszystko a nadal wypada.
Te wtryski by wapdało jeszcze raz podmienić, ale coś mam przeczucie że to nic nie pomoże...

Albo krokowiec jest otwarty. Póki ma więcej paliwa przez pierwsze 30 sekund to chodzi poprawnie. Później dawka zostaje przykręcona, a krokowiec np. się nie przymyka i ciągnie lewe powietrze, też tak może być. Tylko to też trzeba by wziąć trzecią przepustnicę na podmiankę.

Ja Wam powiem na czym polega problem. Problem polega na tym, że samochód jest wart 4 tysiące i nie sztuką jest w niego wrzucić np. 1000zł. To jest tak jakbyś w furę za 40 koła wrzucił 1/4 jej wartości czyli 10 tysięcy.
Tu jest problem, żeby budżet był wprost proporcjonalny. Przecież nie kupisz programu za 1000zł żeby sobie zdiagnozować raz wtryskiwacze itd. itd.
Poza tym co tu wymieniać, jak już wszystko zostało wymienione :D prawie

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
66
Miasto
Błonie
Co masz na myśli, nowy silnik?
Fabrycznie nowy czy po regeneracji?

Czy przy średnich i wyższych obciążeniach pracuje już gładko?

Pojazd ma LPG?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
No nie no, gdzie po regeneracji. Wiadomo że to jakieś Kulfonisko by pewnie było. No "nowy", to ma dopiero 70 tys/km one w katalogu robiły tyle samo co 1.9 tdi po 300 tys. On jest dopiero dotarty ; ) Krajowy, jeden właściciel od początku. Zawory, jak regulowałem, to jeszcze była oryginalna uszczelka. Po ćwierć wieku pierwszy raz były zawory regulowane. Więc można powiedzieć, że dobrze dotarty dopiero. 4 razy sprawdzałem czy luzy dobre, jak to heniek. Nawet zostawiłem pół setki luzu od przewidzianego, co by za ciasno nie było.
Czy przy średnich i wyższych obciążeniach pracuje już gładko?
No, właśnie nie. W samochodzie jak jedziesz to tam nic nie czuć, ale jak jesteś przy silniku i go trzymasz na wyższych obrotach to nim rzuca strasznie. Na wyższych ewidentnie szarpie.

Pojazd ma LPG?
Ochujałeś :D to mój skarb :D to by było świętokradztwo. Nie no raczej o takim szczególe bym wspomniał ;) podmienię te wtryski raz jeszcze, a później pójdę powiesić się do lasu. Ewentualnie krokowca/przepustnicę jeszcze raz.
Nic mi się nie chce z nim łączyć...sterownikiem

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1679
czy tam 2 2 sondy lamba?
którą wymieniłeś i na jakiej firmy?

i jakie masz paliwo?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
No z 98 roku, ale samochód.
Jak kulna benzyna z 98? Marcin no co Ty? To coś jeździ na 98ósemce, a bak zalany pod korek, co by to wilgoci jak najmniej ciągnęło.

A Ty mnie posądzasz o stare paliwo z 98roku? :(

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
66
Miasto
Błonie
Masy sprawdź i ogólnie elektrykę.
Napięcia czy dobre są.

Tam jest MAF czy MAP?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
Tam jest jedna sonda. I na starej i na nowej jest ten sam wykres.
Automatyczne połączenie postów:

Mówisz masy? I to nie jest głupi pomysł, bo on tak nieraz potrafi dziwnie zaświrować z prądem.
Tylko jedno pytanie Marcinku, jak to się ma do tego że przez pierwsze 30 sekund jest ok. Co później elektryka się psuje?
Jeszcze żeby to się nagrzewało...a tu spada ze ssania i od razu zaczyna wypadać. Wtryski.
Automatyczne połączenie postów:

MAP

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
66
Miasto
Błonie
Tylko jedno pytanie Marcinku, jak to się ma do tego że przez pierwsze 30 sekund jest ok. Co później elektryka się psuje?
Na ssaniu leci grubo z benzyną więc problemu nie ma, przy normalnej pracy już lekkie odchylenie sygnału z sondy czy innego czujnika może robić problem z palnością mieszanki.

Ja bym sprawdził styki złącz wszelkich czujników, woda w nich, pęknięcia izolacji kabl, itp

Masz wakuometr, żeby sprawdzić wartość podciśnienia w kolektorze ssącym?
Jeśli regulator ciśnienia paliwa jest sterowany to możesz podnieść ciśnienie na szynie, żeby sprawdzić czy jest zmiana.

Wtryskiwacze jak już raz zmieniałeś to raczej nie.

Czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś pod względem zasilania/ sygnału?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
Na ssaniu leci grubo z benzyną więc problemu nie ma
To i ja żem na to wpadł.
bym sprawdził styki złącz wszelkich czujników
Ja wiem, grzebać żeby tylko sobie pogrzebać, to średnio mi się chce. Jedynie sonda mogła się uruchamiać po 30 sekundach, wymieniona.
Masz wakuometr
W sumie to można sprawdzić i to jest pomysł. Nic nie kosztuje. TO JEST POMYSŁ.
Czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś pod względem zasilania/ sygnału?
No, podmieniłem już przepustnicę. Niby proste gówno, a w przepustnicy są 3 wtyczki. I przepustnica na linkę.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
338
Miasto
Rakszawa
Przecież to stare pudło ma jeszcze kable zapłonowe jak jakiś pierdolonez. Poza tym przy 4 kablach masz 24 możliwe kombinacje ich podpięcia i tylko jedną poprawną.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
Przecież to stare pudło
No, prosta konstrukcja i właśnie to jest całe clu zabawy. Przy nowej benzynie powiedzmy że mogłoby to być wszystko.
Co kable? Kabla inaczej nie podłączysz mają swoje długości. A na cewce masz numerację. Liczoną od strony skrzyni biegów i tak też były regulowane zawory. Poza tym po 30 sekundach jak spada z ssania to się nagle kable zamieniają i zaczyna kuleć ;)
TO JEST WSKAZÓWKA spada z ssania i zaczyna wypadać zapłon.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
418
A masz tam Heniu wtyczkę na przewodach albo na pompie wspomagania ? Jak tak to zobacz jak zacznie reagować gdy ją odepniesz i jak zrobisz zwore na złączach we wtyczce .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
610
wtyczkę na przewodach
Na jakich przewodach?
Pompa wspomagania to w ogóle była dokładana, bo babcia nie miała siły kręcić kierownicą, jak dziadek umarł (oczywiście nie mój) i dołożyli wspomaganie. Ale wszystko fabryczne oryginalne. Jakoś się nie przyglądałem wspomaganiu, ale to zwykłe mechaniczne wspomaganie bez żadnych wtyczek.
wtyczkę na przewodach
Na jakich przewodach?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
418
Od wspomagania , gdy miały oryginalnie wspomaganie to był na przewodach czujnik, jak było ciśnienie zwiększone przez kręcenie kierownicą to ster podbijał obroty by nie słabł albo nie falował na jałowym .

Do góry Bottom