• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai i40 1.7 crdi - ciśnienie oleju i rozrząd

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Witam. Rocznik 2012. Średniej głośności trzaski z okolic rozrządu na ciepłym. Na zimnym przez 2-3 minuty śrutownik. Nie mam dokładnych danych o ciśnieniu oleju dla tego silnika. W tym egzemplarzu na wolnych obrotach na ciepłym ok . 1.2 bar , przy 1500 obr 2,8 bar. Prosiłbym o dane o ciśnieniu jak ktoś ma i schemat ustawienia rozrządu. Zastanawiam się nad wymianą zestawu rozrządu choć jakoś tragicznie nie wygląda łańcuch.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
odpowiem sobie sam. Ustawienie rozrządu dokładnie pokazuje ten filmik
. Kupując zestaw rozrządu z japan parts kdk-h00 sprawdzić trzeba koniecznie koło pompy cr. W moim zestawie było inne niż na samochodzie i nie pasowało ze względu na inny rant od tyłu. Musiałem dokupić drugie dokładnie to 554 0001 10 INA . Niby to samo a inne .

SzyMech

Nowy
Punktów
0
Przepraszam za offtop, ale nie chcę niepotrzebnie nowego tematu zakładać. Kolega mógłby powiedzieć gdzie im czym blokował wał korbowy ?

Pozdrawiam.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Widac kropke na wale i ciemne ogniwo na łańcuchu , z bloku wystaje znak. Wystarczy troche chęci, wszystko widac na filmie

Punktów
1
Miasto
Jarosław
Witam. Rocznik 2012. Średniej głośności trzaski z okolic rozrządu na ciepłym. Na zimnym przez 2-3 minuty śrutownik. Nie mam dokładnych danych o ciśnieniu oleju dla tego silnika. W tym egzemplarzu na wolnych obrotach na ciepłym ok . 1.2 bar , przy 1500 obr 2,8 bar. Prosiłbym o dane o ciśnieniu jak ktoś ma i schemat ustawienia rozrządu. Zastanawiam się nad wymianą zestawu rozrządu choć jakoś tragicznie nie wygląda łańcuch.
Witam kolego. Mam kia sportage z tym silnikiem, przebieg 200 tyś i zastanawiam się czy wymieniać łańcuch czy nie. Stąd moje pytanie ile miało

Moja kija ka ma już 200 tyś i zastanawiam się czy ruszać rozrząd czy nie.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Niestety nie pamiętam ile miało przejechane. Danych też jako tako nie mam do tego auta. Jak jest spokój ,tzn . cisza to można lekkomyślnie uznać ,że nie trzeba wymieniać. Niemniej dobrze by było aby ktoś dotarł do danych producenta.

Punktów
1
Miasto
Jarosław
Dzięki za info. Dzwoniłem do serwisu powiedzieli że powinien się tłuc na ciepłym silniku, nie ma zaleceń co do wymiany ponieważ zależy to od wielu czynników np.jak często wymieniany był olej. U mnie rano go słyszę przez powiedzmy 3 sekundy i potem cisza. Pojeżdżę jeszcze trochę i pewnie się za niego wezmę bo boję się żeby nie trzeba było silnika wymieniać

boniek1121

Nowy
Punktów
0
odpowiem sobie sam. Ustawienie rozrządu dokładnie pokazuje ten filmik
. Kupując zestaw rozrządu z japan parts kdk-h00 sprawdzić trzeba koniecznie koło pompy cr. W moim zestawie było inne niż na samochodzie i nie pasowało ze względu na inny rant od tyłu. Musiałem dokupić drugie dokładnie to 554 0001 10 INA . Niby to samo a inne .
O co chodzi z tym kołem . Wiem że jest inny rant ale to które jest w zestawie pomimo innego wyglądu nie da się założyć ???

Do góry Bottom