tak kolego masz rację tak zrobiłem kupiłem lepszą żarówkę i świeci .Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt. I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora. Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje? Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.no to napięcie masz takie jakie powinno być. Załóż lepszą żarówke i sprawdz czy nie jest luźna w gnieździe.
tak kolego masz rację tak zrobiłem kupiłem lepszą żarówkę i świeci .Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt. I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora. Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje? Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.
Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt.
I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora.
Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje?
Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.
mierzyłem miernikiem na zaciskach przy lampie przedniej . Po prostu wypiołem spaloną żarówkę i podłączyłem miernik na zaciskach do żarówki i prawa strona ta co się spaliła żarówka ma 14.40v a lewa strona na zaciskach do żarówki ma 12v na zapalonym silniku. Zaciski do żarówek jak nowe nie potopione jak by dziś z fabryki wyjechało to co będe czyścił. Ale to mnie zastanawia dlaczgo na wyłączonym silniku i wyłączonych światłach manetka jest na 0 to nie powinno być żadnego prądu na zaciskach do żarówki. Moim zdaniem na chłopski rozum. Swiatła wyłączone zero prądu nie tak? A ja mam na prawym zacisku od żarówki 11v. a lewa strona 0v. Oto mi chodzi dlaczego na jednej stronie jest 0v a na drudiej 11v. Tak czy tak to wszystko działa światła świeca. Jeszcze dodam że ja nie mam świateł dziennych ani automatycznago zapalania .11V pomiędzy czym? czy żarówka świeci się cały czas?
przeczyść styki i będzie 14V na obu. w teorii powinno być tyle, ile daje alternator. ale po drodze jest bardzo wiele styków i występują spadki napięcia.
po czym to wnioskujesz?
ogólnie większość części samochodowych (i nie tylko samochodowych) jest tragicznej jakości i ciągle to spada.
więc nie dziw się, że nowe żarówki padają jak muchy