• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai ix35 2010r 2.0 benzyba brak światła mijania.

Autide23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam wszystkich serdecznie. Mam taki problem. Brak prawego światła mijania po prostu przepala żarówkę .Na tej jednej żarówce mam napięcie 14,40v ładowanie z alternatora idzie na tą zarówkę.Nie wiem gdzie może być problem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
no to napięcie masz takie jakie powinno być. Załóż lepszą żarówke i sprawdz czy nie jest luźna w gnieździe.

Autide23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
no to napięcie masz takie jakie powinno być. Załóż lepszą żarówke i sprawdz czy nie jest luźna w gnieździe.
tak kolego masz rację tak zrobiłem kupiłem lepszą żarówkę i świeci .Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt. I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora. Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje? Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.
Automatyczne połączenie postów:

tak kolego masz rację tak zrobiłem kupiłem lepszą żarówkę i świeci .Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt. I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora. Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje? Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Tylko zastanawia mnie to że z prawej strony mam prąd we wtyku od żarówki 11v na wyłączonych światłach i zgaszonym silniku bo sprawdzałem miernikiem a z lewej strony jest zero volt.

11V pomiędzy czym? czy żarówka świeci się cały czas?

I jak się zapali auto to lewa strona ma 12v a prawa styona 14.70v to co idzie z alternatora.

przeczyść styki i będzie 14V na obu. w teorii powinno być tyle, ile daje alternator. ale po drodze jest bardzo wiele styków i występują spadki napięcia.

Gdzieś jest zwarcie może manetka przy kierownicy się już psuje?

po czym to wnioskujesz?

Powiem że to mi się stało drugi raz po roku się spaliła ta prawa strona.

ogólnie większość części samochodowych (i nie tylko samochodowych) jest tragicznej jakości i ciągle to spada.
więc nie dziw się, że nowe żarówki padają jak muchy

Autide23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
11V pomiędzy czym? czy żarówka świeci się cały czas?

przeczyść styki i będzie 14V na obu. w teorii powinno być tyle, ile daje alternator. ale po drodze jest bardzo wiele styków i występują spadki napięcia.

po czym to wnioskujesz?

ogólnie większość części samochodowych (i nie tylko samochodowych) jest tragicznej jakości i ciągle to spada.
więc nie dziw się, że nowe żarówki padają jak muchy
mierzyłem miernikiem na zaciskach przy lampie przedniej . Po prostu wypiołem spaloną żarówkę i podłączyłem miernik na zaciskach do żarówki i prawa strona ta co się spaliła żarówka ma 14.40v a lewa strona na zaciskach do żarówki ma 12v na zapalonym silniku. Zaciski do żarówek jak nowe nie potopione jak by dziś z fabryki wyjechało to co będe czyścił. Ale to mnie zastanawia dlaczgo na wyłączonym silniku i wyłączonych światłach manetka jest na 0 to nie powinno być żadnego prądu na zaciskach do żarówki. Moim zdaniem na chłopski rozum. Swiatła wyłączone zero prądu nie tak? A ja mam na prawym zacisku od żarówki 11v. a lewa strona 0v. Oto mi chodzi dlaczego na jednej stronie jest 0v a na drudiej 11v. Tak czy tak to wszystko działa światła świeca. Jeszcze dodam że ja nie mam świateł dziennych ani automatycznago zapalania .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Pewnie sprawdzanie żarowek

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
problem z elektroniką. kiedyś były fizyczne wyłączniki które rozsuwały styki i otwierały fizycznie obwód. a teraz jest nowocześnie- elektronika. najprościej tłumacząc: taki tranzystor nigdy nie będzie w 100% odłączyć obwodu. dlatego miernik pokazuje takie głupoty. jeżeli żarówki gasnę na wyłączonych światłach to jest dobrze.

Autide23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
No i widzisz jeden napisał to co chciałem wiedzieć i nawet wytłumaczył jak to działa. Dziękuję ci kolego za odpowiedz.Tak żarówka gaśnie wszystko jest w porządku. Jeszcze raz dziękuję kolego.

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Jeżeli to model gdzie masz sterowane światła przez elektronikę to pomiary muszą być jednakowe najlepiej pomiar robić na zapiętych wtyczkach żarówek i porównać też można z światłami długimi.Za sterowanie są odpowiedzialne specjalne tzw drivery w modułach które obniżają napięcia i natężenie i diagnozują każda żarówkę,należy pamiętać że w nowszych autach ładowanie będzie już wyższe co może właśnie skrócić żywotność takiej żarówki , dlatego wartości muszą być jednakowe w obu lampach .

Do góry Bottom