• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai trajet 2.0 crdi szarpanie cykanie wtrysku.

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Witam wszystkich posiadam hyundai trajet 2.0 crdi 113 km 2003 rok i czasem szarpie przy dodawaniu gazu lub odejmowaniu i ma czasem takie chwilowe porywy tzn jakby dostal 50 kucy wiecej ale tak z dwie sekundy a potem znowu zamulony i cos cyka z pod dekla zaworow napisze co zrobilem wymienilem wtryski na regenerowane listwe pompe paliwa bo ciekla itd ktos ma jakis pomysl? Mi sie wydaje ze chyba zawor nie otwiera lub nie domyka kturys bo to 16 V przebieg 300 tys km pozdrawiam i prosze o rady.

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Kurde czyscilem paro niby troche pomoglo lepiej sie wkreca mniej pali i cicho pracuje zrobilem 100 km moze jeszcze posmigam ze 300 km i sie uspokoi smigam nim z irlandi do polski 2.400 km i jak go przegonie 130 km/h czasem szybciej to w polsce przez tydzien chodzi jak zegarek

Okolo 20 mechanikow poleglo w irl i polsce nikt nie wie co to jak im każe sciognoc glowice posprawdzac wszystko to każdy mowi ze to niema sensu dziwne mi sie to wydaje przeciez nie za darmo chyba że to kupa roboty i slaby zarobek dla mnie za kupa roboty w przydomowym garazyku.

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
chwilowe porywy tzn jakby dostal 50 kucy wiecej ale tak z dwie sekundy a potem znowu zamulony i cos cyka z pod dekla zaworow napisze co zrobilem wymienilem wtryski na regenerowane listwe pompe paliwa bo ciekla itd ktos ma jakis pomysl? Mi sie wydaje ze chyba zawor nie otwiera lub nie domyka kturys bo to 16 V przebieg 300 tys km pozdrawiam i prosze o rady.
A mnie to się coś zdaje że nikt nie pokusił się o konkretną diagnozę. Parametry z jazdy i na jałowym. Zrób konkretny skan, parametry na forum i będziemy się czepiać. Tak zostaje Maciej i szklana kula .

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Parametry oki zadnych bledow niema nic niechce pokazac skubany ale napisze ze jak zimny i odpalam to stuka z pod pokrywy zaworow dopoki sie nie rozgrzeje potem tylko lekko slyszalne cykanie a czasem na zimnym stuka 3 sekundy i cisza i wtedy idzie jak rakieta do ponownego ostygnieciagdy zapale i nie stuka to smiga jak ta lala a jak zapale z tym stukiem to zamolony troche dziwne to dla mnie mialem juz santka robilem rozrzod mial ten sam silnik przejechane 400 tys i tam nic nie stukalo pukalo

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
No tez tak mi sie cos zdaje że cos z zaworem lub zaworamipali na dotyk puscilem mu pary na dolot godzine 2000 rpm i widze lekko poprawe posmigam jeszcze z 300 km i zobaczymy bede w polsce latem trzeba bedzie zrzucic glowice i zobaczyc bo tutaj niemam za bardzo warunkow.

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Tak ,pompa ciekla wymienilem a nawet jak nie ciekla to i tak cykalo listwe tez wymienilem z dwoma czujnikami na listwie wtryski odkupilem po regeneracji rece opadajo,albo wtrysk sie zawiesza albo ktorys zawor chyba:nailbiting:

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
5w30 od zawsze zreszto zalecane albo 10-30 ja leje 5w30 ostatnio zmienialem na mpm oil bo tu w irlandi to popularny olej dzis rano -1 i wiozlem żonke do pracy i zapalil bez stukania znowu,czyzby parowanie mu slużylo??? Jestem zmieszany bo nigdy w takie experymenty nie wierzylem ale to chyba mu pomaga:) dam znac czy ustalo chyba powtorze terapie:D

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Obroty 2000 rpm i wpuszczasz dymek pary NIE WODY przez 30 lub 45 minut potem przejazdzka 140/160 kmh ja tak zrobilem i jestem w szoku ze takiego dostal buta i coraz żadziej stuka:wideyed:

Przeganialem go wiele razy ale efekt byl zaraz po tym parowaniu:wideyed:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Gdy kupowalem jakiegokolwiek busa,kazdy byl tak przymulony,ze szok,trasy,trasy,trasy po A4 70-80% predkosci czasami na maxa a potem taki objaw jakby rumaka puscil z lonzy,tak bylo z kazdym autem.

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Masz racje tu jezdze po miasteczku malenkim 3 bieg to max 4 nie wbije bo niema gdzie 80% miasteczko reszta trasa dublin lotnisko i z powrotem 180 km po trasie do polski chodzi lepiej a i w polsce lepsze paliwo bo tu jest syf jak nigdzie.

Edek na jakim oleju jeździsz ? Przebieg 300 kkm chyba czas pogonić.:punch:
Wiem ze duzy przebieg ale te silniki spokojnie tutaj latajo po 500 tys na taxi co do auta to warte moze okolo 1000€ tanie so tu auta mozna by cos bylo zmienic ale do tego mam sentyment wieeelki;)

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wiem ze duzy przebieg ale te silniki spokojnie tutaj latajo po 500 tys na taxi co do auta to warte moze okolo 1000€ tanie so tu auta mozna by cos bylo zmienic ale do tego mam sentyment wieeelki;)
To dobre silniki a co do wtrysku to musi rekorder coś zapisać w parametrach kiedy muł . Lej do paliwa dodatek do udrażniania wtrysków . Nie zaszkodzi na próbę wlać d paliwa pełn syntetyk z ćwiartkę oleju do 2-T na zbiornik paliwa.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Tak jak dla mnie to teoria o zaworach potwierdza się po przeprowadzeniu "parowania".
Widziałem zawory o krawędziach jak żyletki, po parowaniu lepiej się ułożyły.
Od remontu nie uciekniesz tak czy tak.

Edek benek

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Goleszow
Z olejem 2-t nie probowalem ale sprobuje dodam mu delikatnie dzieki za podpowiedz,ja mysle ze albo wtrysk albo zawor dźwigienka raczej odpada bo czasem jest bardzo glosny przy odpaleniu i potrafi sie wyciszyc po 2 sekundach,szkoda mi tego auta na zlom wywalic bo jezdzi a i do pl nigdy mnie nie zawiodl 2 tyg ostatnio 8 tys km oleju nie dolewam ani kropli, dzieki za porady jak doleje oleju 2-t napisze jaki efekt pozdrawiam.

Do góry Bottom