• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 03' blokada biegów 1,2,wsteczny

pigwa

Nowy
Punktów
0
Witam,
Jestem posiadaczem Seata Ibizy 2003 1.9TDI 130km (kod ASZ).
Dotychczas nie było żadnego problemu z biegami, nawet najmniejszych objawów, a dziś przy parkowaniu pod sklepem zauważyłem, że wsteczny ciężej wchodzi. Podczas powrotu do domu 30km dalej na skrzyżowaniu, po wrzuceniu jedynki i depnięciu na gaz auto zachowywało się jakby było na luzie, to samo na dwójce, ale 3/4/5/6 oraz wsteczny wchodziły z lekkim oporem, więc ruszyłem na 3 i dojechałem pod dom (300m dalej za nieszczęsnym skrzyżowaniem). Przystąpiłem do testowania biegów i wyszło, że na włączonym silniku, bez sprzęgła mogę wrzucić 1,2,wsteczny - ale bigi 3,4,5,6 wejdą tylko ze sprzęgłem.
Teraz pytanie do fachowców: jak ciężka może to być usterka? co mogło zawinić? czy to normalne, że nagle bez wcześniejszych objawów tak się stało? czy może być winne temu sprzęgło, które jest nowe - założone 2mc temu i docisk sprzęgła lekko hałasuje gdy silnik jest na chodzie a sprzęgło nie jest wciśnięte?
zgon czy da się reanimować?
Za wszelkie informacje i komentarze będę wdzięczny.
Pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Poszła skrzynia, gdyby było to sprzęgło to na wszystkich biegach był by ten sam objaw.

Do góry Bottom