• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 2 FL luźny drążek zmiany biegów

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Witam! Panowie od samego początku w moim autku drażni mnie luźny drążek zmiany biegów gdyż lubię w trakcie jazdy trzymać rękę na drążku od biegów lecz on wibruje. Autko ma 195 tyś kolegi ibi taki sam rok ma 260tyś i drążek nie drży. Biegi wchodzą idealnie nie widzę jakiś problemów. Wymieniłem już sam to jabłuszko co mam na foto gdyż tam był duży luz nie pomogło nic. Co jeszcze mogę wymienić aby ten luz zniwelować ? 191711233ZDJECIE1.jpg 191711233ZDJECIE1.jpg

A

autozibi

To wibruje on czy ma luz ?? Sprawdź poduszki silnika i skrzyni .
Co do luzów na drążku to sprawdź jeszcze luzy przy samym lewarku zmiany biegów .
Po za tym niech ci ktoś po manewruje tym lewarkiem biegów a ty sprawdzisz od spodu auta
gdzie jeszcze jest jakiś faktycznie luz .

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Wibruje. Jak jadę ze stałą prędkością to oki największe wibracje są jak dodam szybko gazu i obroty się zwiększają. Poduszki silnika są ok.

A

autozibi

Posprawdzaj te elementy o których ci pisałem wyżej .
Po za tym problem może być również w przegubach wewnętrznych .

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
gdyby była krzywa półoś to by drżało cały czas a nie tylko jak sie doda gazu :). Sprawdź dokładnie poduszki czy nie jest, którac naderwana oraz luz na łączeniach elementów ruchomych

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Wibruje. Jak jadę ze stałą prędkością to oki największe wibracje są jak dodam szybko gazu i obroty się zwiększają. Poduszki silnika są ok.

a ja się teraz tak zastanawiam czy ten seat nie ma czasem takiej skrzyni jak vw polo 1.3, mojemu ojcu w polo też tak lata gajga zmiany biegów, on ma urwaną taką linkę przy skrzyni biegów
DSC01392.JPG
a powinno to wyglądać tak:
polo skrzynia.jpeg

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
A tam jak jest drążek to na samym końcu jego jest takie coś jak na foto może to jest zużyte ?

Nie kolego ja nie mam na lince ja mam taką rurkę czy jak to się fachowo zwie ;)

Załączniki

• 4612906120.jpg
    4612906120.jpg
    100,4 KB · Wyświetleń: 24

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Mam idealny problem jak kolega :
jak by ktoś podesłał mi część którą wymienić był bym wdzięczny.

Do góry Bottom