• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Piotr83a

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Skrzyszów
Radmor, dobrze gadasz. Ale wytłumacz to Panu mietkowi w passeratti, to się po głowie popuka. U mnie upg już za 400 robią. Dlatego nie biorę takich robót, bo są nieopłacalne.
Za 400 to moge w tico albo seicento zrobic i to tez nie za bardzo ewenutalnie usiednac na fotelu kierowcy,odprezyc sie i powiedziec ahhh jak tu ladnie sympatycznie i wygodnie

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Za 400 to moge w tico albo seicento zrobic i to tez nie za bardzo ewenutalnie usiednac na fotelu kierowcy,odprezyc sie i powiedziec ahhh jak tu ladnie sympatycznie i wygodnie
Witaj ! Podzielam Twoje zdanie Piotrze. Po to uczyliśmy się tego zawodu aby zdobyć wiedzę i móc z tej wiedzy czerpać korzyści .A wiedza kosztuje i za nią trzeba PŁACIĆ .Niewątpliwie głęboką świadomość wartości wiedzy posiadają np.lekarze i prawnicy którzy są w tej kwestii jednomyślni i wykorzystują tę wiedzę perfekcyjnie ,natomiast dla wielu mechaników tej świadomości brakuje .Ale jeżeli niektórzy godzą się (a wcale nie muszą!!! ) na takie ceny to ich wybór .....

basiura

Początkujący
Punktów
0
Ale co w tym dziwnego? Wielu mechaników to głąby co nie mają pojęcia o mechanice, stąd też niestety ale zdanie o naszym zawodzie jest marne. Ja staram się na bieżąco uczyć, doszkalać i faktycznie wykonywać nasz zawód najlepiej jak się da. Ale prawda jest taka, że ludzi co nie mają pojecia a biorą się zza mechanikę jest wielu ;)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No no, YouTube, fejsy, fora to jest teraz nauczanie mechaniki pojazdowej.
Jeszcze żeby ten filmik uczył, a nie wprowadza w błąd, potem fama leci i nikt się nie zastanawia czy słusznie robi czy nie.
Później ci przyjeżdża taki jeden, nie dość że się targuje bo na filmie to chwila roboty ( niby) to jeszcze ma czelność zwracać ci uwagę że źle robisz bo ten ch..... na filmie robi inaczej. Większym autorytetem jest gość z neta , który urwał się z choinki, niż warsztat z dobrymi opiniami i 20 letnim stażem.
Otwierają swoje interesy w stodołach bez wiedzy i psują reputację prawdziwego mechanika co np. naukę zaczął na Maluchach lub 125p.
Taka jest okrutna prawda.
Ale jak ktoś zdobył renomę nie powinien się tym przejmować tylko gnać, szkoda nerwów i zdrowia.

Był u mnie ostatnio pacjent, wymienili mu łożysko nie z tej strony, naciągneli jeszcze na inne rzeczy, a ten idiota im zapłacił. Wracając do nich że nadal jest głośno, powiedzieli że się ułoży.
Normalnie ręce opadają.
Jak można można błędnie diagnozować i sprzedawać ludziom ciemnotę, przecież to mechanior robi z siebie idiotę.
Jak jest warsztat drogi to pewnie oszust i złodziei.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Ale jak ktoś zdobył renomę nie powinien się tym przejmować tylko gnać, szkoda nerwów i zdrowia.
..dokładnie tak jak piszesz "krispar".Uważam iż zasady , etyka uczciwość i rzetelność w stosunku do klienta w naszym zawodzie obowiązują i w ostatecznym bilansie przynoszą profity nie tylko materialne .Szanujmy zasady to zasady Nas uszanują !!!....aby się nie rozpisywać ,,osobiście się nie przejmuję :):):) !!!

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
to zależy od klienta, bo jakieś 3 tygodnie temu był u mnie klient na wymianę chłodniczki egr. Miły gość nie pytał ile kasy , chciał żeby było dobrze, auto a-4 1,9 tdi. Po wymianie Zapłacił ile chciałem bez marudzenia i westchnął tylko żeby tylko było dobrze... ja pytam a co się stało, odpowiedz: byłem wczoraj odebrać auto po wymianie uszczelki pod głowicą , zapłaciłem, nie dostałem paragonu a na koniec dowiedziałem sie że po wymianie uszczelki nadal brakuje ogrzewania i spaliny sa w zbiorniczku:) typ oddał auto do sprawdzenia , powiedzieli że głowica, zrobili albo i nie ,wzieli kasę i czesć jest jak było a i bezczelnie powiadomili że to nic nie dało. klient zabrał auto a ja pytam że to przeciez trzeba jakiś załatwić , powinni to naprawić skoro stwierdzili że głowica... klient na to że juz ma dość niechce do nich jezdzić ale zadowolony że go nie skroili za dużo:p i takich ludzi jest od groma.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
no tak, ale on wyraznie był zadowolony że mało za tą uszczelkę zapłacił i nie bardzo dał sobie wytłumaczyć że może i mało ale nie potrzebnie... w normalnym warsztacie po prostu wymienili by chłodniczkę a uszczelkę zostawili w spokoju więc tak czy inaczej przepłacił właśnie o tą wymianę uszczelki.... ale on zadowolony:)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
no tak, ale on wyraznie był zadowolony że mało za tą uszczelkę zapłacił i nie bardzo dał sobie wytłumaczyć że może i mało ale nie potrzebnie... w normalnym warsztacie po prostu wymienili by chłodniczkę a uszczelkę zostawili w spokoju więc tak czy inaczej przepłacił właśnie o tą wymianę uszczelki.... ale on zadowolony:)
....ile to kosztuje ?? --jest to określenie bardzo względne .Wielu mam takich klientów którzy pytają ile płacą już po wykonanej usłudze. Ale na taki nazwijmy to"komfort " pracuję od 1988 roku .

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
I na takich ludziach żerują.
Dobra diagnoza to 90% sukcesu.
Ja jak nie mam 100% pewności to uprzedzam, aby nie wyjść na durnia.
Jak nie umiem to się przyznaje do tego, choć czasami słyszę (przecież pan jest mechanik) ja odpowiadam czy malarz ułoży glazurę, przecież to budowlaniec.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
I na takich ludziach żerują.
Dobra diagnoza to 90% sukcesu.
Ja jak nie mam 100% pewności to uprzedzam, aby nie wyjść na durnia.
Jak nie umiem to się przyznaje do tego, choć czasami słyszę (przecież pan jest mechanik) ja odpowiadam czy malarz ułoży glazurę, przecież to budowlaniec.
..to co opisujesz jest oczywiste ..jak już kiedyś pisałem bądż mądry a nie przemądrzały --m.in.po to aby nie wyjść na durnia .

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Mechanika samochodowa podzieliła się już dawno na dziedziny. Era śrubokręta i kombinerek już mineła choć nadal są przydatne.
Niestety ludzie tego nie rozumieją, a jak ktoś twierdzi że wszystko umie to nie umie nic.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Mechanika samochodowa podzieliła się już dawno na dziedziny. Era śrubokręta i kombinerek już mineła choć nadal są przydatne.
Niestety ludzie tego nie rozumieją, a jak ktoś twierdzi że wszystko umie to nie umie nic.
..wśród mechaników nie ma takich co wszystko umieją i nigdy nie będzie .Jedni się przyznają ,uczą się ,pytają ,dyskutują zachowując pokorę i to jest jak najbardziej ZDROWE ,natomiast drudzy są za bardzo zarozumiali i nadęci im tylko się wydaje ze wiedzą wszystko.Prawda jest zawsze jedna -w tym przypadku na zasadzie im więcej wiesz ,to dochodzisz do wniosku że jeszcze więcej nie wiesz .

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Zgadza się sam mam kolegów od japończków, Forda Peugeota, Opla. Sam mocno siedzę w Vw, przynajmniej tak mi się wydaje. I tak samo dzielę się wiedzą, mykami, kruczkami.
Powiedz kolego Radmor jeśli możesz zdradzić oriętacyjną cenę wym rozrządu A6 3.0 Tfsi rozrząd z tyłu między skrzynią.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Zgadza się sam mam kolegów od japończków, Forda Peugeota, Opla. Sam mocno siedzę w Vw, przynajmniej tak mi się wydaje. I tak samo dzielę się wiedzą, mykami, kruczkami.
Powiedz kolego Radmor jeśli możesz zdradzić oriętacyjną cenę wym rozrządu A6 3.0 Tfsi rozrząd z tyłu między skrzynią.
..tam silnik ze skrzynią należało by wyjąć ,,jest przy tym dużo pracy .Wg.mnie śr ,cena za usługę to 3000 netto .
]

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Czyli podobnie biorę 3500zł robiłem to już z 10 razy i bazuje na tym bo wszyscy się boją, nie umieją. A to tylko tak straszy 2.5h i serce wyjęte. Naprawa jednej marki ma swoje wady i zalety. Znasz typowe usterki gdzie w innej marce nigdy się nie zdarzą. Zrobisz to trzy razy szybciej jak małpa, taśma w Fso.
Ale nie pogłębiasz swojej wiedzy, człowiek całe życie się uczy, a głupi umiera.
Lubię szmelcwageny bo są logiczne ale Francji nigdy nie polubię nie mogę pojąć co autor miał na myśli komplikując jedną rzecz do absurdu czasami.

za duże ryzyko zerwania poduszek i za dużo roboty jak na 3koła.

Zwalasz 20180705_103010.jpg z sankami wahaczami tylko zaciski zostają

Załączniki

• 20180705_102837.jpg
    20180705_102837.jpg
    667,9 KB · Wyświetleń: 68
  • 20180707_131453.jpg
    20180707_131453.jpg
    700,1 KB · Wyświetleń: 67
  • 20180705_102953.jpg
    20180705_102953.jpg
    925,2 KB · Wyświetleń: 68
Ostatnia edycja: