• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Gratuluję spostrzegawczości :)
Mam mały garaż na jedno stanowisko, płacę mniejszy zus i pracuję sam, dlatego mi starcza na życie :)
Jako młody człowiek nigdzie indziej bym nie dostał 20PLN na godzinę :p
Masz rację, ale wiesz.... jakby Ci to powiedzieć... Niski ZUS się kiedyś skończy, od tych 20 pasowałoby jeszcze jakiś podatek zapłacić, jako pracownik nie musisz inwestować w narzędzia, Ty musisz je sam sobie zapewnić, Twój garaż nie spełnia pewnie nawet połowy wymogów które są stawiane warsztatom samochodowym, mówię tu o separatorach oleju i innych temu podobnych pierdołach, co z gospodarką odpadami (zużyte oleje, czyściwo, filtry....)?
Reasumując; jedziesz na niskiej stawce, wykorzystując - mówiąc krótko - z luki w przepisach i brak kontroli ze strony państwa. Czy to dobrze czy źle, nie wypowiadam się, każdy orze jak może, ale moim skromnym zdaniem, układ powinien być taki:
opcja a)
- mam wszystko na tip-top w warsztacie, odprowadzam podatki i inną daninę państwu, spełniam wszystkie wymagania odnośnie ochrony środowiska i inne temu podobne, inwestuję w narzędzia i warsztat....

moja stawka wynika z poniesionych kosztów i wiadomo że liczę sobie za robotę.

opcja b)
- garaż, 80% roboty bez podatków, olejem palę zimą w kozie postawionej na środku garażu i ogólnie jadę na zasadzie oszczędności

mam trochę taniej, ale bez przesady, nadstawiam d..ę, więc też muszę coś z tego mieć, żeby w razie "W" mieć na zapłacenie kar.

Jeśli tak chcesz liczyć, to ile weźmiesz za wymianę klocków hamulcowych w osobówce? 40 minut roboty. Piętnaście złotych?
Szanujcie się ludzie bo liczenie na zasadzie ze mam trochę lepszą stawkę niż mi ktoś da jako pracownikowi, prędzej czy później się zemści. A nawet jeśli nie, to będziecie zawaleni robotą, a i tak się niczego nie dorobicie.

A

Anonymous123

Od 400 zł. Troche zabawy jest no i trzeba wszystko pomyc (dolot). Sprawnie z myciem około 6h

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam kolegów. Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V 140 KM. Ile mogę policzyć klientowi za wymianę sprzęgła razem z dwumasem? Z góry dziękuję.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Witam
Toyota Yaris I, 1.0 silnik.
Demontaż skrzyni i montaż drugiej.
Zeszło trochę, ile za takie coś można krzyknąć?

Odpiszę sobie sam, może przyda się innym.
Podzwoniłem popytałem tu i ówdzie, że takie coś około 350-400 zł kosztuje.
Podobnie wyceniłem.

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
@groghorn
Sprzętu trochę mam, myślę, że nie jeden warsztat chciał by mieć takie zabawki, ale warsztat to nieustanna inwestycja.
Nie mam po prostu dużej hali tylko małe stanowisko, na wybudowanie nowej mnie po prostu nie stać.
Nie zapomnij proszę, że mówimy tu o jednym samochodzie, o 3 dniach w przeciągu roku i tak jak napisałem zaniżyłem cenę naprawy tego peugota :/
Reszta usług myślę, że mieści się w normie :)

ergo

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Kraków
@AUTO-JOY Nie ważne stary, czy masz blaszak i lewarek, czy profesjonalnie wyposażony warsztat. Myślę, że nie warto zaniżać cen na rynku, bo z profesji zrobi się sytuacja, że ulotkarz więcej wyciągnie ze swojej pracy ;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
skoro znajomy powiedział mu 1000zl, to kim Ty jesteś? Tak czytam sobie i nie wierze, dlaczego psujesz rynek, dlaczego odbierasz innym prace? Normalne, ze za takie ceny będziesz miał multum roboty (pamiętaj, ze czasem jaka cena taka jakość) tylko jak komuś spalisz instalacje w aucie, komuś coś się stanie z autem to za co pokryjesz straty? weźmiesz kredyt i z Twoich 20zł wyjdzie Ci 8zl na reke jak normalny pracownik. A nieszczęścia lubią sie mnożyć, to padnie Ci kompresor itd i nie będziesz miał za co sie podnieść...

SYSTEM70

Uczestnik
Punktów
2
skoro znajomy powiedział mu 1000zl, to kim Ty jesteś? Tak czytam sobie i nie wierze, dlaczego psujesz rynek, dlaczego odbierasz innym prace? Normalne, ze za takie ceny będziesz miał multum roboty (pamiętaj, ze czasem jaka cena taka jakość) tylko jak komuś spalisz instalacje w aucie, komuś coś się stanie z autem to za co pokryjesz straty? weźmiesz kredyt i z Twoich 20zł wyjdzie Ci 8zl na reke jak normalny pracownik. A nieszczęścia lubią sie mnożyć, to padnie Ci kompresor itd i nie będziesz miał za co sie podnieść...
To normalny pracownik kasuje az 8pln na reke czyli liczac tak na spokojnie 1,81€ To nie wracam do kraju
A tak swoja droga ile srednio zarabia albo ile na reke placicie swoim mechanika jesli takich tez zatrudniacie u siebie

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
minimum 30 dyszki na h zalezy jeszcze co robisz jak przeróbki to lutowanie skręcanie 40-50 /h

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Proszę Was, po jednej wycenie samochodu Jesteście w stanie wycenić ile kto zarabia? :O
Piszę drugi raz, albo i trzeci za słabo wyceniłem robotę tego peugota, przyznaję się, ale są to tylko 3dni robocze, a ten temat chyba jest po to, żeby dopytać się o wycenę...

Do góry Bottom