• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Ile bierzecie za wymontowanie zamontowanie tylnej belki w renault megane?

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Panowie ile za wymianę gum pół osi wew i zew obie strony mercedes Vito 2.3 97r?

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
na ole wycenili byście sprzęgło w astrze h 1.6 16v. żeby nie było ani tanio, ani drogo. normalna cena

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
uszczelka po głowica peugeot 206 1.4 8v benzyna

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
tylna belka megan min 350 zł

vito gumy pół osi 400 zł

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Tylko robota bez części i szlifierza
Witam.
A tak przy okazji, to ja planuje głowicę przed założeniem tylko wtedy, jak głowica tego wymaga. Ostatni raz dawałem głowicę do szlifierza, dokładnie nie pamiętam, ale z pięć lat temu. Ale pamiętam czasy, że planowałem głowicę za każdym razem przed założeniem. Ktoś mi kiedyś powiedział, że trzeba planować za każdym razem, pewnie szlifierz. :)
Całkiem sporo wymieniłem uszczelek pod głowicą bez planowania głowic i nigdy nie miałem reklamacji.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja też tak robię. po jaki sens jest ją zbierać za każdym razem jak jest prosta. i tak po planowaniu nigdy nie jest idealna tylko są jakieś wżery. każdy szlifierz tak powie bo to kasa dla niego

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej, ile policzyć za wymianę wielu rzeczy w VW Polo 1.4 z 1997r
- Sprzęgło
- Wymiana osłon półosi (gumowych) 4 sztuki.
- Wymiana łożysk koła przód + tył.
- Wymiana tarcz + klocków oraz czyszczenie i reperaturki zacisków przód.
- Wymiana bębnów + szczęk tył.
- Wymiana sondy lambda.
- Wymiana linek hamulcowych.
- Wymiana oleju.
- Wymiana cylinderków hamulcowych (+ oczywiście przewód).

Tak, że części w granicy ~1500 zł, a ile policzyć za robotę ?

Pozdrawiam.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Przy takiej robocie i samochodzie nie lepiej drugi kupic? ;)
Tak policzylem na szybko zeby nie zwalilo z nog a i tak 900 mi wyszlo liczac tak po taniosci bo wiele rzeczy robi sie przy okazji ;)
Moze to za duzo? Sam nie wiem. :D

Autocomplexe KIELCE

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Kielce
tak apropo planowania głowic, to myśle że w każdym ninimalnie szanującym się warsztacie się planuje. ja nie przypominam sobie żeby przy robocie głowicy jej nie splanować????
nie przypominam sobie również reklamacji głowicy :)
no chyba że ktoś lubi co pół roku robić to samo.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Właśnie zwykle jak pada uszczelka to odrazu zauważy może 5% użytkowników ale reszta jezdzi aż pada nagrzewnica, chłodnica i inne rzeczy po drodze do czerwonego pola na wskazówce a wtedy i głowica dostaje po d... . Robię zwykle głowice w dieslach i kiedyś zajechałem do innych warsztatów na pomiary czy trzeba planować i na dwa mierzenia w 2 warsztatach miało być ok a wyszło 2 nowe uszczelki i wraz kurs na planowanie. Od wtedy jedynie w Pb niekiedy nie planuje( diesle na odpowiedzialność i ewentualny brak pretensji klienta).

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja też nbaliczyłem 850 ale już nie liczyłem sondy i linek . jak je doliczyć to wyjdzie ponad 900

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
tak apropo planowania głowic, to myśle że w każdym ninimalnie szanującym się warsztacie się planuje. ja nie przypominam sobie żeby przy robocie głowicy jej nie splanować????
nie przypominam sobie również reklamacji głowicy :)
no chyba że ktoś lubi co pół roku robić to samo.

Ja osiągam ten sam efekt bez planowania, oczywiście do podjęcia takiej poprawnej decyzji potrzebna jest wiedza i lata doświadczeń.:)

Ostatnia edycja:

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
ja się zgodzę z panem Jackiem jeśli głowica jest prosta oczywiście aby to stwierdzić trzeba to sprawdzić to nie ma sensu jej planować aczkolwiek jeśli jesteśmy niepewni pomiarów bądź głowica jest,,krzywa,, jak najbardziej należy ją planować

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
ja się zgodzę z panem Jackiem jeśli głowica jest prosta oczywiście aby to stwierdzić trzeba to sprawdzić to nie ma sensu jej planować aczkolwiek jeśli jesteśmy niepewni pomiarów bądź głowica jest,,krzywa,, jak najbardziej należy ją planować
Witam.
Ja planuję głowicę tylko wtedy jak ma ubytek materiału, najczęściej pomiędzy cylindrami z powodu długotrwałego przedmuchu. Planowanie krzywej głowicy nie jest zawsze dobrym rozwiązaniem i zawsze trzeba pamiętać, że w głowicy w panewkach obraca się wałek rozrządu i po splanowaniu głowica podczas dokręcania nie uzyska pierwotnego kształtu. To może być powodem uszkodzenia panewek wałka rozrządu, ponieważ prosty wałek rozrządu będzie musiał się ciaśniej obracać w panewkach krzywej głowicy.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom