• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Pany ile za taką robotę:
Renault Megane II typu żelazko, silnik 1.9 dci 120km
1 robota:
Wyjęcie silnika i rozebranie go na drobne. Zawiezienie głowicy do szlifu. Pomycie części które wracały z powrotem do tego auta.
Następnie otrzymałem poskładany blok (jedynie musiałem łańcuszek pompy, zębatkę i przykrywkę z przodu założyć). Wiadomo większość uszczelek nowa.
Poskładanie tego do kupy i wsadzenie w z powrotem w budę i uruchomienie rzęcha.
Ile za takie coś mniej więcej byście wzięli?

2 robota:
To samo auto. Wymiana sprężyny zawieszenia przód.

Pozdrowionka.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
A ile macie mniej więcej % narzutu na częściach?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja staram się oscylować miedzy 10 a 20 % i nie wiem czy to dużo czy mało.

A

Anonymous123

To chyba wczoraj zacząłeś wykonywac uslugi skoro nie wiesz. Ja mam rozny podzial i jest podyktowany glownie ryzykiem reklamacji a nie chęcią zysku. Jak kupuje dwumas za 2500 to 3000 musze skasować. Średnio jeden na 10 jest w plecy wiec do kazdego trzeba doliczac. Poza tym staram sie tam manewrowac narzutem aby mi kryl opłaty stale. Z drugiej strony jak juz mam sprzedac klientowi jakaś część to unikam tanich części a na wahaczu za np 400 zl średnio jest jak przyciąć jeszcze 100.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Czyli na takiej dwumasie masz około 20% narzutu. Nie, nie zacząłem wczoraj, ale w moim małym rejonie mam powiedzmy monopol na mechanikę przez co nie mam z kim porównywać cen - większość "mechaników" to ludki dorabiające po godzinach w garażach na czarno. A to wiadomo, ze przy braku stałych opłat często maja śmieszne ceny jak i jakość usługi. Wiadomo ze nie robię za darmo, ale skoro mam okazje porównać moje ceny z waszymi to czemu nie skorzystać. Wiadomo ze na drogich częściach łatwiej duza kwotę przyciąć dlatego zapytałem jak to %wo wygląda u Was.

PS. Kiedyś było fajnie jak cały rabat trafial do kieszeni. Obecnie w dobie Internetu i allegro ludzie wszystko sprawdzają zanim w ogóle przyjadą na naprawę.

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Nie wiem co prowadzisz, ale jak za tyle wymieniasz silniki, to chętnie pójdę na współpracę. Nie wiem, czy chciałbym ta robotę robić za 1200, a już napewno nie za to co podałeś
Podałem wstępnie ok 1000. Ale już są problemy dostarczony silnik wygląda tak. 20170426_201048.jpg 20170426_195621.jpg

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Pięknie! Kto łatwił silnik? Ty czy klient?

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Nie wiem co prowadzisz, ale jak za tyle wymieniasz silniki, to chętnie pójdę na współpracę. Nie wiem, czy chciałbym ta robotę robić za 1200, a już napewno nie za to co podałeś
No wiesz kolego szanuje swoją pracę i czas tak samo ale to miejscowy rynek ustala stawki ,jeśli wymieniał bym sam słupek i go ubierał od A do Z kosztowało by to więcej.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Pamiętaj, że sami uczymy klientów cen panujących. Gdyby każdy nie chciał urwać parę złotych, to wszyscy mieli by takie same bez ucinania

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Z tymi cenami to faktycznie jest różnie. Ja i tak dużo nie biorę ale są osoby które oczy wywalają przy płaceniu.;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
A ja biorę,, swoje" żebyśmy ja i klient byli zadowoleni. Ja będę z kasy, a on fachowej naprawy bez zbędnych nerwów, reklamacji. Do mnie przyjeżdżaja różni klienci kobiety, dziewczyny, emeryci itd wszyscy gdzieś tam z polecenia każdy zostawia dowód, kluczyk i kasę na części z góry. Z tym że zawsze znajdę chwilę żeby porozmawiać, wytłumaczyć dlaczego trzeba było coś wymienić i pokazuje części uszkodzone. szanujmy się nawzajem, bo w innym przypadku tylko garb na plecach na starość bez satysfakcji z życia

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Oczywiście ze trzeba pokazać co było uszkodzone i wytłumaczyć nie wyobrażam sobie inaczej. Ja po oględzinach z reguły dzwonię lub w niektorych wypadkach zapraszam klienta żeby zapadła decyzja co dalej. I to sobie ludzie chwalą.

Promotor

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Pułtusk
Ile wziąć za przekladke silnika peugeot partner 2.0 hdi 2001 r 90 km. Goły słupek dostarczony przez klienta. Plusterka z jego starego założenie rozrzadu do nowego oraz sprzęgła bo półtora miesiąca temu eniane bylo:)

Do góry Bottom