• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Jak walisz go młotkiem, to zazwyczaj zagniata się końcówka na imbus, żeby się nie obracał podczas dokręcania.
Jeżeli zastosujemy myk z nakrętką na końcu i walimy młotkiem po niej, jest ryzyko, że gwint powie papa.

Walenie po zwrotnicy żeby odblokować sam otwór na stożek jest może jakąś opcją ?, ale przy alu zwrotnicy nie przejdzie. Taka obita zwrotnica, nawet żeliwna też może pęknąć. Więc ta opcja też odpada.

Opcją jest ściągasz, ale to można uwalić znowu gumki na sworzniu... itp.

Dla mnie osobiście duży młotek udarowy trochę psikania i około 20 min na stronę - mówmy tylko o śrubie centralnej, w zupełności wystarczy.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
ale nie uderza sie młotkiem w srube nawet z nakretka
ja poprosiłem kolege i zrobił mi sciągacz ( znaczy kupiłem gotowca a on mi go zrobił w piecu )
i sobie działam Tomku i młotkiem takze sobie pomagam -bo bez młota to h... nie robota
i czesto uzywam klucza vw nr17601397246098
upload_2018-10-25_13-10-44.jpeg

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Nawet przy użyciu sciagacza, czasami uszkodzi sie koncowke stozka, lub gwint gdy uzywa sie jako "podkladki" nakretki.

Zalezy jak mocno siedzi sworzeń w gnieździe.

Te wahacze tanie nie sa... a jak pojdzie cos nie tak, to jest problem. Bo to i wahacz nowy i zbieżność, a przede wszystkim CZAS dochodzi...

A na poczatku przecież np. sama oslona przegubu miala byc wymieniona ;)

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
A ja do sworzni używam dwóch młotków, uderzam przeciwsobne i sworzeń sam wyskakuje, a jak jeszcze ściągacz napręża to góra 5 uderzeń.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Oczywiście, że netto.
Nie ma tam jakieś tragedii.

Proszę o pomoc, mam nietypowe zlecenie, uparł się klient na demontaż glowicy - auto po rozrządzie. Ciężko powiedzieć co nawaliło pierwsze. ( Rozsypane szklanki) zablokowały wałek, czy strzelił napinacz najpierw. Urwana stopa korbowodu 4)
Mówiłem, że lipa i słupek na wymianę, ale gość się uparł.
Po zdemontowniuu głowicy, decyzja że wymienić silnik.
Teraz tak octavia 2 4x4, 2.0tdi i roboty do cholery przez reduktor na tylna oś.
Ile za demontaż głowicy i w następstwie za przezbrojenie silnika?

Ostatnia edycja:

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Pany jeżeli a4 z silnikiem 1.6 1.8 1.9 90 km to nic nie trzeba odkręcać. Nawet jednego sworznia nie wypinam.
Skręt na max w daną stronę i półoś wychodzi.
Jeżeli jest większy przegub to trzeba minimum jeden wahacz wypiąć.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Pastuch b5 czy a4 lewa połośka wychodzi bez odkręcania zawiechy. Prawa - wybijam końcówkę i banana lub odkręcam blachę nad przegubem wewnętrznym.

Ile bierzecie za wymianę rozrządu bmw e46 318i 143KM (4-o cylindrowe 2.0 z valvetronic).

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak walisz go młotkiem, to zazwyczaj zagniata się końcówka na imbus, żeby się nie obracał podczas dokręcania.

Pierwsza sprawa, kto wali po sworzniu żeby go wybić, jeśli sworzeń jest gwintowany.
Druga, jak masz zamiar uderzyć młotkiem w gwintowana cześć sworznia banana, w passacie w b5?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom