• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Ile bierzecie koledzy za wyciagniecie silnika z auta , rozebranie w drobny mak ,plus dokupienie drugiego dołu silnika rozbiórka weryfikacja i składanie do kupy tego wszystkieg . Golf IV 1.6 8V .....

A

Anonymous123

Ile bierzecie koledzy za wyciagniecie silnika z auta , rozebranie w drobny mak ,plus dokupienie drugiego dołu silnika rozbiórka weryfikacja i składanie do kupy tego wszystkieg . Golf IV 1.6 8V .....
Pytanie powinno być czy bierzemy takie roboty. Przecież to przerosnie wartość tego auta jakiejkolwiek kondycji by nie bylo.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
  1. Ale czemu mówicie o wartości auta jako kawał blachy. Dla wielu owe auto podwaja swoją wartość co miesiąc przynosząc dochód bądź pomagając w jego uzyskaniu. Mam klientów którzy wsadzają w starego ducato lub mastera bądź sprintka więcej niżeli jest wart. Jednakże jak nie wsadzą to ludzi wozić będą rikszą, cement taczką targać a drewno na budowę do roweru przytachane wozić....

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Dokładnie , remontują stare padaczki i jeżdżą ,gdzie nie kiedy remont prawie przewyższa wartość .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja mogę klientowi zasugerować że naprawa przekroczy wartość auta, ale nie odmowie roboty z tego powodu. No chyba że auto jest już w takim stanie, że nie powinno poruszać się po drodze.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
ej ale ja ostatnio robiłem remont 2.5 dci w masterze. Klient uparł się, że chce robić bo resztę auta swojego zna, i ma ogarniętą, a kupowanie kolejnego i znów od początku robienie po kolei wszystkiego to jakiś absurd.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Ktoś kto ma trochę oleju w głowie i nie musi się pokazać w nowym leasingu, wie co ma i wie, że to JEGO i nikt nie przyjdzie i nie powie mu - "firma leasingowa wywaliła się na plecy, to my zabieramy panu samochód. Nara"

Jest od groma takich firm lokalnych i nie tylko, wie co ma, wie czym jeździ i nic lepszego mu nie potrzebne.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Master . 25 tys miesięcznie po europie. 300tys rok. Trzy lata i nie ma auta. Leasing. Starsze nie spelniaja normy euro i innych chu..ow. Do zyda ktory wozi slome. Po co remont

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Skoro wozi pracowników po europie to spoko. Jednakże gdy ktoś kręci się wokół szpadla to nowe lizingowe dziadostwa szkoda w to wpychać, do tego kradną. Dziadka jak ktoś szturchnie to nie szkoda, nie ukradnie bo ślepy musiałby być a i na budowę nie szkoda wjechać. Sprawny tak czy inaczej być musi.....

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Samochody użytkowe żądzą się innymi prawami niż auta osobowe.
Przy osobówce za 4k naprawdę nie opłaci się remont za 3/4 ceny a co dopiero gdy naprawa przewyższa wartość auta. Zrobisz takiemu cały silnik, gość wysypie resztę grosza który z trudem uzbierał a tu za miesiąc skrzynia mu się rozsypała, pretensje tak czy siak spadną na mechanika że takowy mu z głowy nie wybił naprawy. Ja mam taką zasadę że nie podejmuję się naprawy przekraczającej 2/3 wartości samochodu.
Miałem już kilka przypadków klientów którzy koniec końcem musieli auto sprzedać na części lub zezłomować mimo sporego wkładu finansowego.
Trochę lepiej wypadają auta w dobrym stanie w których wszystko robione jest na bieżąco ale takich samochodów w tym przedziale cenowym jest naprawdę mało.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Tarcze +klocki no oś - 250 netto, z tym, ze wymiana profi z czyszczeniem wszystkiego, smarowaniem, czyszczeniem gwintów w otworach itp.

Łożysko jak już wszystko i tak jest ściągnięte to 100 zł netto sztuka.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ile bierzecie za wymiane pompki spryskiwaczy szyb audi b6 plus i sztukowanie peknietego węża do spryskiwacza ksenonow. 4 godziny roboty.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Czyli zwalenie zderzaka i umiejętności "Miętkie". Ja bym wziąl że 400 zł.pytanie czy usterka zdiagnozowana przez ciebie czy klient przywiózł "gotowca".

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
A co tu diagnozowac. Nie lecialo na szyby. Podlaczylem tester i test wykonawczy nie wyszedl. Zwalilem lewe kolo i nadkole , lewa lampe wyjelem. Jak wyciagalem zbiornik od spryskiwaczy okazalo sie ze mroz rozwalil przewod od spryskiwaczy reflektora

4 stowy to mnie przeklnie chyba

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
jak chcesz;] Twoja decyzja. Test elementów zrobiłeś kalkulatorem czy sprzętem??

Do góry Bottom