• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

stomil

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam. Generalnie blacharki nie robię, ale stały klient prosił i przywiózł części w kolorze więc pomóżcie wycenić w Astrze G:
- wymiana maski
- wymiana zderzaka
- wymiana chłodnicy wody
- wyciągnięcie pasa
- klejenie uchwytów lamp

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Witam. Generalnie blacharki nie robię, ale stały klient prosił i przywiózł części w kolorze więc pomóżcie wycenić w Astrze G:
- wymiana maski
- wymiana zderzaka
- wymiana chłodnicy wody
- wyciągnięcie pasa
- klejenie uchwytów lamp
Pińcet...

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Panowie jak to wycenicie? Leon 2.0 TDi: wymiana rozrządu, jednego zacisku z tyłu i oraz przednich tulei na wahaczach obu.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Tak. Zgadza się. A wiesz dlaczego? Bo ludzie nie chcą płacić VAT. Skoro oni nie chcą płacić to czemu ja mam obniżać swój zarobek i dawać im tym samym 23% zniżki ? Prawie każdy krzyczy jak biorę kasę do ręki że on nie będzie płacił więcej.
A z drugiej strony kartą chce płacić prawie każdy. To nie mechanik, a jego klient jest oszustem migajacym się od płacenia podatków.
W USA wszystkie ceny, w każdym sklepie są podawane w cenach netto i jest to normalne. A Polak jak to Polak, wszystko by brał, ale oddac to już niechętnie

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Jako że mój post został szybko usunięty, to napiszę inaczej.
Może dlatego piszecie ceny netto, bo jeśli ktoś jak wariat zapyta się o paragon lub fakture to doliczacie VAT :)
Za chleb płacę brutto, zarabiam dużo brutto a dostaję mało netto... ceny wystawiają niby małe w netto a i tak zapłacisz dużo w brutto... ;) :D :D :D Niezły mózg nad tym kiedyś siedział aby to wymyślić.... Ciekawe ile tego brutto z gó***em w kiblu zostawisz?? :D :D :D

Tak. Zgadza się. A wiesz dlaczego? Bo ludzie nie chcą płacić VAT. Skoro oni nie chcą płacić to czemu ja mam obniżać swój zarobek i dawać im tym samym 23% zniżki ? Prawie każdy krzyczy jak biorę kasę do ręki że on nie będzie płacił więcej.
A z drugiej strony kartą chce płacić prawie każdy. To nie mechanik, a jego klient jest oszustem migajacym się od płacenia podatków.
W USA wszystkie ceny, w każdym sklepie są podawane w cenach netto i jest to normalne. A Polak jak to Polak, wszystko by brał, ale oddac to już niechętnie
Nie przesadzaj... Sami tworzycie patologię i uczycie gównojadów niepłacenia VAT.... a później płacz i lament, że mechanik nie wystawia paragonu i faktury. Później jest sprzężenie zwrotne i macie miano złodziei a ministerstwo dowala kasy on-line i wzmożone kontrole. Jak ktoś chce nadstawiać dupy za klienta gównojada to droga wolna.... Poza tym nie wszyscy są watowcami i jak komuś przeszkadza VAT to może sobie iść na ryczałt... :p

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Szachu, Jak ma utargowac, to utarguje czy z netto czy z brutto. Klienta z ulicy średnio obchodzi na co składa się kwota którą ma zapłacić. Serio, jak ktoś dzwoni i zapyta się, za ile wymiana sprzęgła, to powiesz 400 netto?
Albo już w ogóle nie mówić że netto, niech się dowie przy płaceniu.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Może dlatego piszecie ceny netto, bo jeśli ktoś jak wariat zapyta się o paragon lub fakture to doliczacie VAT :)
Obsługuję sporo firm, a przy wymianach opon to ludzie biorą FV nawet na firmę ojca/wujka/brata itd. więc podaje ceny netto, bo vat i tak sobie odliczają.
Jak pójdziesz do operatora gsm to też walą ceny w netto, a potem zonk na fakturze bo nagle 23% drożej.
Pomijam fakt, że 23% vat to w uj za dużo na usługach (nie zapominajmy o 19% dochodowego jeszcze). Prawda jest taka, że jakby było powiedzmy 8% to każdemu było by łatwiej, a podejrzewam, że do budżetu państwa więcej $$ by wpadało.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Obsługuję sporo firm
a jak powiesz firmie cenę brutto, to gamonie nie będą wiedzieć jak policzyć ile to będzie netto?
Tak. Zgadza się.
czyli wystawiasz dopiero jak się ktoś zapyta o paragon czy f-vat i doliczasz wtedy? :)

co mnie zwykłego konsumenta interesuje ile ty podatku płacisz. chcę wiedzieć taką cenę jaka mam zapłacić, a nie ile ty z tego będziesz musiał oddać.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
a jak powiesz firmie cenę brutto, to gamonie nie będą wiedzieć jak policzyć ile to będzie netto?
Nie będę się z Tobą przepychał, ale zwróć uwagę, że COKOLWIEK kupujesz na firmę to otrzymujesz informacje o cenie NETTO. Narzędzia, wyposażenie itp. Jestem płatnikiem VAT i mogę mówić cenę netto i tyle.
Poza tym nie o tym temat. Piszemy ile kto bierze za robotę i mowie netto, bo inaczej jak ktoś jest na vacie, inaczej na ryczałcie, a jak ktoś wali typowo lewizne w szopie to już w ogóle inna para kaloszy.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nie będę się z Tobą przepychał, ale zwróć uwagę, że COKOLWIEK kupujesz na firmę to otrzymujesz informacje o cenie NETTO. Narzędzia, wyposażenie itp. Jestem płatnikiem VAT i mogę mówić cenę netto i tyle.
1. ale "Kowalski" z ulicy nie prowadzi firmy i ma gdzieś cenę netto.
2. nie każdy jest vatowcem. np ja nie jestem i pewnie sporo osób z tego forum też.
3. kupując w sklepie narzędzia nikt mi nie mówi ceny netto. w netto, to są ulotki reklamowe i katalogi baranków z wurth czy berner. ale oni handlują praktycznie tylko z firmami.

tak więc napiszę jeszcze raz: klient nie prowadzący działalności gospodarczej, ma gdzieś cenę netto. jego interesuje kwota do zapłaty.
a jak ktoś wali typowo lewizne w szopie to już w ogóle inna para kaloszy.
no wiesz, na tym forum to tylko sami specjaliści z warsztatami przynajmniej o pięciu stanowiskach :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ad. 1 A skąd mam wiedzieć czy ten Kowalski któremu robię usługę ma firmę czy nie? Przecież nie będę pytał każdego. :)
Ad. 2 Dlatego właśnie podajemy ceny netto
Ad. 3 Kupuje podnośnik dwu kolumnowy w IC - info z ceną netto, kupuje chemię z normfestu - ceny netto. Ale mnie akurat interesuje netto.

BTW. Dlaczego szukając teraz drzwi do prywatnego domu, wszyscy podają mi cenę netto? :( skur... Powybijac ich...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Niech Ci będzie panie netto. Ale nikt mi jeszcze w sklepie nie powiedział ceny netto. Może do innych sklepów chodzimy. Dziś jak będę flaszkę kupował, to powiem że mam firmę i niech mi czasem ceny brutto nie powiedzą, bo nie będę wiedział co wtedy zrobić.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Zabieg psychologiczny i dupochron przed paniami ze spolonymi żarówki, " if you know what I mean ^^"

Kowalski - a ch** faktury nie biorę bo dopłacić VAT trzeba :D. Panie po żarówki - aha .. nic tu nie ugramy :D

Do góry Bottom