• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Jeśli ktoś zrobi taniej o połowę ceny ustalonej przez warsztat, który płaci składki, opłaca pracownika, płaci za abonament autodata itp. To najprawdopodobniej robi bez rachunku lub co gorsza skończył pracę w warsztacie a dorabia w garażu po godzinach:)
I to mnie właśnie właśnie wkurza, niech nawet i robi po godzinach, tylko niech nie zaniża stawek. Wtedy gościu będzie wybierał pod względem fachowości, zaufania do mechanika, a nie ceny.
Ziemniak na bazarze kosztuje wszędzie tak samo lub podobnie i jakby któryś sprzedawał za pół ceny to by mu reszta stragan spaliła.
A tutaj jest wolna amerykanka.
Pomijając już papiery czeladnika itp.
Teraz byle kucharz, rolnik otwiera warsstat i rżnie fachowca, pytając się ile wziąć za regeneracje zacisku lub inne gówna które robiło się już sto razy.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Jeżeli po pracy wymienia olej szwagrowi, siostrze, żonie i nie bierze za to wynagrodzenia to u mnie na warsztacie po godzinach mechanik wjedzie bez problemu.... Dodatkowo za części zapłaci tyle co kosztuje to warsztat( trzeba być człowiekiem). .. Ręką rękę myje. Tu chodziło mi o mechaników co biorą kasę od sąsiada.... A skoro robi na " kogoś" to droga wolna, niech otwiera swoje. Gdyby to było takie łatwe i przyjemne to u każdego z kolegów nie pracował by nikt poza właścicielem.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Chłopie.. Papiery czeladnika... Cofnij sie 20 lat..

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Jeżeli po pracy wymienia olej szwagrowi, siostrze, żonie i nie bierze za to wynagrodzenia to u mnie na warsztacie po godzinach mechanik wjedzie bez problemu.... Dodatkowo za części zapłaci tyle co kosztuje to warsztat( trzeba być człowiekiem). .. Ręką rękę myje. Tu chodziło mi o mechaników co biorą kasę od sąsiada.... A skoro robi na " kogoś" to droga wolna, niech otwiera swoje. Gdyby to było takie łatwe i przyjemne to u każdego z kolegów nie pracował by nikt poza właścicielem.
Panowie, otwarcie warsztatu to nie tylko branie kasy. Jeżeli mechanik pracujący u " kogoś" widzi tylko duży pieniądz właściciela to ma bardzo wąskie pole widzenia. Gdy taki mechanik idzie do domu po "odbębnionych" godzinach kończą mu się problemy, zamyka temat i żyje dalej a właściciel siedzi tam dłużej i radzi sobie z innymi bolączkami, takimi z którymi mechanik nigdy się nie spotka, pracując u " kogoś "

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ten mechanik ma więcej na głowie np budowę domu na który nie mógł by sobie pozwolić przy przykładowo samej Twojej wypłacie

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Chłopie.. Papiery czeladnika... Cofnij sie 20 lat..
Bo tak kiedyś było i ja tak miałem, na początku zamiatanie podłogi, sprzątanie kluczy, mycie części, wymiana oleju, klocki, zawieszenia, sprzęgło, rozrząd i na końcu remont silnika, pod okiem Pana Janusza który ma 60 lat i 40 naprawia auta. Który uczy pomyślunku, a nie jeden z drugim po ogląniu Yutuba jest najmądrzejszy z całej wsi po trzech latach kręcenia śrubkami.
Automatyczne połączenie postów:

Ten mechanik ma więcej na głowie np budowę domu na który nie mógł by sobie pozwolić przy przykładowo samej Twojej wypłacie
Trzep sobie kasę, tylko nie zaniżaj cen i nie rób za flaszkę.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Sulej013 Szanuje twoje zdanie ale musisz mieć na uwadze, że wypłata to nie tylko wypracowane godziny. Z doświadczenia wiem że jeden mechanik zrobi sprzęgło w jeden dzień pracy w aucie x a drugi mechanik po jednym dniu nawet tej skrzyni nie wyjmie.... Także na wypłatę jest trochę więcej czynników. Już wielu mechaników " przewinęło " się przez warsztat i nie jeden mówił po kilku dniach że zarabiać jak w biedronce to on nie będzie.... Ok ale co ty kolegi pokazałeś? Że wyważysz koło i zmienisz olej.... Trzeba coś pokazać żeby dostać więcej a tym samym żeby było cie stać na ekipę budującą twój dom....

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Może i jestem młody od końca szkoły ok 12 lat jestem caly czas w zawodzie wiem co potrafię wiem na ile mnie stać pracuje u kogoś plus mam też swoją działalność gdzie place jak każdy prowadzący warsztat zusy podatki itp zaczynałem właśnie jak chyba wszyscy z batem nad głowa zamiatajac podłogi ale dalej będę trzymał za tymi dorabiajacymi po godzinach mi rynku nie psują niech zarabiają... Niech mają... Samochodów nie ubywa... Roboty nie przerobisz...

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Panowie, otwarcie warsztatu to nie tylko branie kasy. Jeżeli mechanik pracujący u " kogoś" widzi tylko duży pieniądz właściciela to ma bardzo wąskie pole widzenia. Gdy taki mechanik idzie do domu po "odbębnionych" godzinach kończą mu się problemy, zamyka temat i żyje dalej a właściciel siedzi tam dłużej i radzi sobie z innymi bolączkami, takimi z którymi mechanik nigdy się nie spotka, pracując u " kogoś "
Zgadza się: kasa online, Bdo, kontre skarbówki, Eco Straży Miejskiej i mandat za plamę oleju, śmieci komunalne i warsztatowe, segregacja ich, kłutnie z klientem, reklamacje i ponowny darmowy montaż. Jeszcze coś???

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Kórcze nie do końca chodzi o psucie komuś rynku, bardzie o to że cena tej samej usługi różni się między warsztatami które dzieli 100 m... Ale nic szanuje twoja wypowiedź kolego gdyż rozumiem że każdy jest inny i innymi wartościami każdy z nas kieruje.
:)

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja też szanuje wasze podejście ale na zdrowy rozum co Ci zrobi mechanik po godzinach który przede wszystkim nie ma zaplecza narzedziowego i czasu.. Nikt Ci nie zaprowadzi auta żebyś robił zawieszenie po godzinach przez 2 dni a w 3 leciał na geo... Zanizanie cen jedno fakt płaci tyle co wymiana paluszków w czołówce ale ile on tak narobi ...

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
o co kopie kruszyć - obok mnie golasy robią ,i co nie mam strat :).To ich problem jak skarbówka wpadnie czy inne kontrole .A jak ostatnio ich szukali to cisza ze dwa tygodnie nie było ...

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Passat b6 2.0 tdi BMP 4motion bierzecie za demontaż montaż turbosprężarki ?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Od 300 złotych , zależy od problemów z demontażem . Również co strona to cena

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Robił ktoś sprzeglo w 407 ..chyba 2hdi
Ile czasu trzeba wygospodarować ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Serwisowka mówi 6godz 40min ale jak jesteś ogarnięty z doswiadczenia wiem ze może polecieć ciut szybciej

• Lubię to!
Punktów: Wjs
Do góry Bottom