• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dla mnie w tych autach najwiekszym mankamentem jest sciaganie zawieszenia - upierdzielaja sie nakrętki w podłużnicach.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Fiat Scudo 2007 w górę 2.0 diesel 88 kw, Jest potrzeba wymiany sprzęgła kpl. Program WorkShopData przewiduje 10,5 roboczo godzin.
Wiadomo że te czasy są wyśrubowane i jeżeli faktycznie tak jest to z autopsji wynika że zejdzie 13 godzin. Czy tam faktycznie jest tyle pracy ? I jak liczycie za wymianę przy takim czasie pracy?

Pracy nie ma tak dużo ,standardowa wymiana 2 tygodnie temu robiłem scudo 2009r. Ten sam silnik bez większego pośpiechu 8 godzin schodzi.
A ja tez z pytaniem ile czasu schodzi przy wymianie sprzęgła w B klasie 2.0 cdi 2007r. Do wymiany sprzęgło i zestaw rolek paska osprzętu czyli ta łapa z rolkami .

Ostatnia edycja:

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Niedawno w scudo nie dało rady odkręcić śrub od ławy bo poluzowały się nakrętki w podłużnicach. Trzeba było wyciąć "otwory rewizyjne" przyspawać je od środka, grzać i odkręcać śruby. Później wiadomo zaspawać, podkład, guma i bitex. Kupa dodatkowej roboty. Wziąłem 1300 zł. Prawie dwa dni roboty

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Kalisz
Ja ostatnio wymieniałem sprzęgło w scudo to 6 h zeszło nie ściągałem wózka tylko skrzynie do nadkola bo nakrętki się obracały w podłużnicy. Da się to wymienić. Trochę się namęczyłem ale wolałem nie robić dziur w podłużnicy. Wymieniłem komplet z łożyskiem i tulejka. Wystarczy trochę manewrować stojakiem z silnikiem i się da.
Automatyczne połączenie postów:

W b klasie 2 CDI wymiana sprzęgła to najszybciej demontaż silnika. Mi jak to robiłem to zajęło 10h jeszcze podrywałem strony od DPF który szedł do prania. Jak już ktoś robił to miła i przyjemna praca. Silnik opuszczasz z wózkiem.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Niedawno w scudo nie dało rady odkręcić śrub od ławy bo poluzowały się nakrętki w podłużnicach. Trzeba było wyciąć "otwory rewizyjne" przyspawać je od środka, grzać i odkręcać śruby. Później wiadomo zaspawać, podkład, guma i bitex. Kupa dodatkowej roboty. Wziąłem 1300 zł. Prawie dwa dni roboty
Wlasnie o tym pisalem wyzej :) robilem takich 4 i w kazdym to samo. Wiecej nie chce tego widziec na podnosniku.

andrew72

Uczestnik
Punktów
0
Skoda Octavia I

Wymiana nagrzewnicy , czyli cała decha do zrzucenia + metalowa rama do odchylenia + spuszczenie i nabicie czynnika . Ile wołać ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Rav 4 2.0 d4d wymiana rozrzadu z pompa wody?

saviola93

Bywalec
Punktów
2
1.Wymiana głowicy mitsubishi Outlander ten sam silnik co w całej grupie VW 2,0TDI 16V 140KM

saviola93

Bywalec
Punktów
2
2.kolejny temat wymiana pompy wtryskowej vp44 z opla zafiry 2,0 DTL
3.Ile liczycie za wymianę rozrządu w popularnych 2,0 TDI LUB 1,9 TDI na pompo wtryskiwaczach
4.Rozrząd 1,4/1,6 TDCI
ps.sory że w dwóch w wiadomościach

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
497
Miasto
Wołomin
Czesc
Transit 2019r 2.0 tdci 130 km ecoblue ile chlastac za wymiane rozrzadu ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Blokady kosztują krocie, mokry pasek - 1000 netto ?
Automatyczne połączenie postów:

A i pamiętajcie, że w tym silniku nie ma czegoś takiego jak panewki, korbowody i tłoki.

W razie skuchy, cały dół leci na śmietnik :)

By żyło się lepiej, ekologia itp itd.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Tak jeszcze dla potomnych, z racji, że te silniki to jednorazówki tutaj macie dokładnie pokazane co i jak.

Bardzo częstą usterką jest WYPALANIE bloku miedzy cylindrami, rekordzista miał 2mm nadpalenia !
Nigdzie nie idzie nawet dobrać panewek, korbowodów, tłoków itp. do tego wynalazku.
Wałki są zintegrowane z nadbudową głowicy... też jednorazówki. Przy kolizji - obstawiam przestawione krzywki
Dobrym nawykiem jest sprawdzanie wtryskiwaczy na stole co 50 tys. km - TAK, to nie żart... A sam pasek rozrządu wraz z paskiem pompy oleju wymieniać co 120 tys. km.

I "remont" - tutaj na szczęście jeszcze nie wypaliło mocno bloku.

Pozdrawiam i bawcie się dobrze :D

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Przerabiałem taki silnik i uszczelka przy 90 tysiącach a drugi raz przy 200. Co prawda udało się zrobić silnik i jeździ już z 50 tysięcy ale bez gwarancji. Wtryskiwacze też padają i w ASO powiedzieli że mają aktualnie na półce 20 kompletów (po 4 szt na komplet) bo nie nadążają z wymianą. Fakt że są śmiesznie tanie bo po 500 zł za sztukę.
Te silniki ecoblue powinni stosować w wojsku do desantu. Wyrzucić desant i do huty

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Short Block to chyba wymyślili żeby w szopie nikt nie składał :) to i tak każdy składał tyle że się trochę bał jak to wyjdzie, to wymyślili ze nie wypuszczą części zamiennych na hurtownie i klops:)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Ale ku*wa kibel z tym 2.0 Ecoblue :/ Zintegrowany kolektor ssący z głowicą, wałki z podstawą. Mokre paski mające wytrzymywać 240tyś km, pękające nawet po 60tyś. Testuje ktoś te konstrukcje, czy wszystko to "symulacje" zużycia? Masakra. Chłop jeszcze a propos mechanizmu wycieraczek i podszybia, dobrze skomentował podejście Forda do projektowania samochodów. Porażka po całości.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Silnik modułowy :
Doł , głowica , wałki z pokrywą.

Szybka naprawa i lecisz dalej :D Serwisy aso zaczną zarabiać, bo tego gówna 2.0 ecobleu lata na potęgę, a części do tego nie ma.

Powodzenia w zakupie "zregenerowanego" silnika od firm zewnętrznych :D

Będzie się działo, oj będzie.

P.S

Przykład z wczoraj ! S klasa 2018 rok - padła sonda pierwsza NOX , aftermarket - nic nikt nie wie, ASO Mercedesa - nie ma tego dostępnego, nikt nie wie kiedy będzie.

Dziękuję, dobranoc :D

Andrzej45

Początkujący
Punktów
1
Ale ku*wa kibel z tym 2.0 Ecoblue :/ Zintegrowany kolektor ssący z głowicą, wałki z podstawą. Mokre paski mające wytrzymywać 240tyś km, pękające nawet po 60tyś. Testuje ktoś te konstrukcje, czy wszystko to "symulacje" zużycia? Masakra. Chłop jeszcze a propos mechanizmu wycieraczek i podszybia, dobrze skomentował podejście Forda do projektowania samochodów. Porażka po całości.
a czego się po fordzie spodziewałeś ;)

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31

Dobre silniki. Wtryskiwacze padaja po 50tys. urywaja sie jak w traficach. tyrbo z czekolady. mokry psek to nieporozuminie. skrzynie bieow tragedia. Jest z czego zyc.

Do góry Bottom