• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

kleofas

Uczestnik
Punktów
0
Plus jednak doliczanie marży za części kupione przez mechanika to nie jest rzadka praktyka z moich obserwacji. Fakture bezpośrednio z hurtowni rzadko zobaczysz, a część jest wylistowana na fakturze od mechanika, jeśli taka istnieje.
Wiadomo że ktoś musi poświęcić na to czas i wiedzę, więc kwestia ile tej marży.
A z wzięciem odpowiedzialności za wadę fabryczną to bajka raczej. Który mechanik tak zrobi zamiast skasować za ponowna wymianę, ewentualnie tyle żeby nie wyjść na minus, a resztę kazać sądzić się z producentem... Jak ktoś będzie w stanie udowodnić mechanikowi że spartolił montaż to raczej jest też w stanie sam te cześć wymienić i nie nabijać czyjejś kieszeni jeśli ma na to czas. A jak nie jest to nic nie wskóra.
Jak chciałem jakaś usługę to często pytałem o koszt z częściami po jego stronie i o koszt z własnymi częściami. I wiele się wtedy wyjaśnia, nie ma nieporozumień i wiesz z kim gadasz.

Najczęściej to doliczanie marży z kosmosu spotykałem oczywiście przy naprawach nie dla stałego klienta, tylko na szybko z doskoku u znajomego znajomego, tak jak ktoś pisał.
Nagle nowy płyn chłodniczy i sporo pierdol o które nikt nie prosił i nie wadziły, gdzie mówi się gościowi ze dopiero co wymieniane były, a zlecona wymiana dwumasy xd. Nie wspomnę o tym że to byl już stary złom i kupiłem 2szt. używek z możliwością zwrotu, żeby mechanik wybrał lepszą a druga zwrócę. Skasowane za wymianę i wiele rzeczy extra, a w domu się przyjrzałem że obie dwumasy mogłem zwrócić bo mimo skasowania nie wymienił. No ale to był przypadek patologiczny już. No i znajomy znajomego już nie jest jego znajomym bo nawet swoich znajomych zaczął kiwać. I przyjechałem z własnymi gratami więc na czymś musiał sobie dorobić, jak bym jemu zlecił 100% to by po prostu dwunasta była droższa xd.

toldek1

Gaduła
Punktów
30
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Co do marży- klient przyjechał z niestety złym filtrem oleju, sobota, na warsztacie takiego akurat nie ma więc jadę do sklepu tylko 2 kilometry kupuję filtra na paragon dla klienta, sprawdzam po ile ja kupuję i ile zapłaciłem w sklepie - marża w sklepie 40% , ale znowu nie ma co się dziwić trzeba opłacić lokal, media i pracownika gdyby nie ten przypadek pewnie bym nie wiedział bo wszystko z hurtowni się kupuje. Widzę że 20 % jak marży doliczę to i tak klient ma taniej.

kleofas

Uczestnik
Punktów
0
Jeśli koszty są znane przed usługa to ile bys marży nie liczył to jest fair. Ktoś wie na co się decyduje więc ok, jak go stać jego rzecz. A czy Ty to liczysz w głowie jako marza za cześć, czy jako zarobek za usługę to Twoja sprawa.
Gorzej gdy ktoś mówi "za wymianę biorę X plus koszty części" a koszt części klient poznaje na koniec i są zawyżone i znajdują się na fakturze/kosztorysie wystawionych przez mechanika a nie sklep. To już mniej fair.
Podstawa jest chyba i tak kontakt i informowanie na bieżąco klienta żeby nie było zaskoczony na koniec.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jakby klient dowiedział się po ile rzeczywiście ma mechanik w hurtowni części, to by się zapłakał.
Są ceny hurtowe dla warsztatów i ceny detaliczne dla zwykłego zjadacza chleba.

Zapłakaliby się :D dlatego jak przyjeżdżasz ze swoimi częściami, to warsztat jest podwójnie w plecy.

No, chyba że do olejarza przyjeżdżasz z własnym olejem. Najlepiej drogim syntetykiem, a on w geście podziękowania oddaje Ci puste bańki :D wtedy jest zadowolony i klepie Cię po plecach.

kleofas

Uczestnik
Punktów
0
Racja, zapomniałem o tym aspekcie. Ale jeśli marzą jest różnica między ceną detaliczną a hurtowa to klient i tak by sam tamtej nie kupił więc wychodzi na plus bo nie musi szukać. Jak jeszcze na vacie wychodzi na plus to jeszcze lepiej xd.
Byle nie przesadzać

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Klient to nawet o tym nie wie. Nie martw się, nie ma gratisów w warsztacie. Warsztat zgarnia bonusa od hurtowni i dorzuca prowizję za szukanie. Zresztą, co ja Cię będę oświecał. Wiedza, kosztuje.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Na większości części mam marże 20%, po za oponami, olejami, filtrami i drogimi częściami takimi jak właśnie kpl sprzęgieł z kołami czyli zazwyczaj te ponad ~1500 zł, ceny są porównywalne jak w sklepie, zazwyczaj tańsze, ew takie same - myślę ze troszkę droższe niż na allegro, 90% napraw mam na moich częściach i wolę tak ze względu na to że zazwyczaj nie ma reklamacji na te części działy w dwie osoby, obrotu w ciągu miesiąca mamy ok. 20-30 000 zł, a przynajmniej jak zamawiam i widzę, że są dwa rodzaje filtrów to zamawiam dwa, jak autodata pokazuję że ilość oleju w silniku to 6-8L to zamawiam zawsze więcej, żeby później nie czekać kilku godzin, lub do kolejnego dnia na filtr oleju który nie zamontuję w żadnej inny sposób niż na podnośniku, jazda do hurtowni/sklepu to strata czasu całkowita bo do lepiej zaopatrzonego potrzebuję 40 min w 1 stronę, a jak klient jest 'złotówa' i usłyszy że warsztat policzył dodatkowe pieniądze, że on czy w sklep wybrał zły filtr to i tak nie przyjedzie kolejny raz do takiego warsztatu żeby zamówił części bo to jest typ człowieka który szuka 5 zł oszczędności na filtrze nie licząc dojazdu do sklepu, wiec woli wziąć stare opakowanie zamówić kolejny raz na allegro i wybrać się na kolejny warsztat gdzie nie jest 'spalony'

Do góry Bottom