• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
487
Miasto
Józefów
Sama robocizna. 5500 to chyba lekka abstrakcja.
sprzęgło z uszczelniaczami ze ściąganiem miski to samo ok 1500 do 2000
do tego rozrząd ok 1500 masz dwa paski
łożyska plus tarcze kotwiczne to ok 250 za stronę
sworzeń ok 150 plus geometria 200
czujnik ABS to 150 do 200 bo trzeba też kompa podłączyć
u mnie by wyszło ok 4500
jak stały dobry klient można dać symboliczny rabat 5%

jestem na zwolnieniu i chwilowo wolne
tok w woli informacji klient zadzwonił z informacją ile go skasują w ASO Peugeota za 206 SW zwykły 1.4 benz
dwa wahacze przód , dwie sprężyny przód, pokrywa zaworów i jakieś duperele materiały z robocizną 5500 :)

Ostatnia edycja:

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Brutto
mówimy netto czy brutto ?
Brutto i naprawdę nie widzę w tym abstrakcji - taką pracę bym wycenił wstępnie na takie koszta , wolałbym powiedzieć więcej i jak wszystko pójdzie idealnie bez zmęczenia ,to wziąć od klienta nawet 1000 zł mniej bo tak wyjdzie z roboczogodziny i pracy i każdy zadowolony i uśmiechnięty . To nie jest nowe auto ,coś się wysypie np: krzywa zwrotnica , luz na wałku w skrzyni i skrzynia do regeneracji . każda akcja wydłuży czas auta na podnośniku i mimowolnie więcej dojdzie twoich czynności kontroli i sprawdzania przy tym ,których nawet zapewne nie odliczysz do kosztów .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Nie, No wiem :) tylko nie wiedziałem, ze w Polsce tak ceny się wyrównały. Troche szok. Dobrze jest się czasami zapytać. Dzięki.

realnie szopopartacz jest w stanie za robotę do ręki wziąć jakieś 2500 pln-ów.

netto po potraceniu dochodowki i vatu wychodzi 3000 złotych u Grzegorza.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Łożysko przednie lewe i prawe - wyprasowane zgodnie ze sztuka, za pomocą przyrządu, a nie na prasie :)
Uszczelniacz wału od sprzęgła - zintegrowany z czujnikiem obrotów. Wprasowanie przyrządem.

Podeślesz namiary na swoje przyrządy?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Za takie akcje - samochód się zlomuje zazwyczaj.

a tak to polskie brutto , to wyspowe netto

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Jaguar e-pace 2.0 D 2018r
Ile za wymiane rozrzadu + wymiane wszystkich krzywek i popychaczy ?
Demontaz skrzyni + demontaż pokrywy z wałkami . Skrzynia automat , naped na 4 glany
Robiłem rok temu w xj 2016 sam rozrząd, ale tam silnik jest wzdłużny, ogólnie szybki temat, miski nie ruszałem, wszystko na znakach i na klinach, blokad nie potrzebowałem. Jakoś w dwie dniówki spokojnie się wyrobiłem.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
Tak z czystej ciekawości, proszę o wycenę:
2007 Seat Ibiza 3 gen 1.4 16v 86 km BXW mpi
Wymiana :
Łożysko przednie lewe i prawe - wyprasowane zgodnie ze sztuka, za pomocą przyrządu, a nie na prasie :)
Tarcze kotwiczne lewa i prawa
Czujnik abs przód lewy
Sworzeń wahacza
Wyczyszczenie prowadnic jarzma hamulca lewa i prawa strona.
kompletne sprzęgło z uszczelniaczem walka od strony skrzyni. Sprzęgło zwykle.
Uszczelniacz wału od sprzęgła - zintegrowany z czujnikiem obrotów. Wprasowanie przyrządem. Trzeba ściągać miskę oleju.
Wymiana rozrządu z pompa wody plus 3 uszczelniacze , 2xwalek i wał.

pozdrawiam
spora robota (ja bym na prasie jednak zrobił to łożysko bo nie mam specjalnych przyrządów ;-) ) taka dobra dniówka. akurat robiłem taki(swój prywatny) samochód ale obstawiałem w ciemno okolice 2800-3000pln za taką całą robotę a tymczasem
Roboczogodziny najlepiej zliczyć ale mi to wygląda na 5500-6500 - w zależności czy nic więcej nie dojdzie po drodze z dodatkowych czynności
taka kwota za SAMĄ robotę to chyba kwalifikuje ten samochód na ostateczny odpoczynek na złomie, chyba ze ktoś lubi podwajać wartość pojazdu, wszak te seaty to już poniżej 10kpln raczej chodzą .
Chyba muszę uaktualnić wiedzę nt stawek rbh czy jak tam liczą te mechaniory okoliczne

ps żeby już drugiego posta nie pisać to podpowiedzcie ile by kosztowała taka robota
master 2 przekładka silnika 2,5 l lub ewentualnie rozbiórka i weryfikacja czy da się coś jeszcze urzeźbić z tego w aucie( oczywiście nie mówię o jakichś obróbkach głowic czy bloków tylko samo demontaż/montaż , choć w sumie może dojść jeszcze sprzęgło ''przy okazji ;-) ''

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
947
spora robota (ja bym na prasie jednak zrobił to łożysko bo nie mam specjalnych przyrządów ;-) ) taka dobra dniówka. akurat robiłem taki(swój prywatny) samochód ale obstawiałem w ciemno okolice 2800-3000pln za taką całą robotę a tymczasem

taka kwota za SAMĄ robotę to chyba kwalifikuje ten samochód na ostateczny odpoczynek na złomie, chyba ze ktoś lubi podwajać wartość pojazdu, wszak te seaty to już poniżej 10kpln raczej chodzą .
Chyba muszę uaktualnić wiedzę nt stawek rbh czy jak tam liczą te mechaniory okoliczne

ps żeby już drugiego posta nie pisać to podpowiedzcie ile by kosztowała taka robota
master 2 przekładka silnika 2,5 l lub ewentualnie rozbiórka i weryfikacja czy da się coś jeszcze urzeźbić z tego w aucie( oczywiście nie mówię o jakichś obróbkach głowic czy bloków tylko samo demontaż/montaż , choć w sumie może dojść jeszcze sprzęgło ''przy okazji ;-) ''
Ja już się w takie przekładki nie bawię, ale rozmowę zacząłbym od 3500 netto i doklejał do tego co dodatkowo.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Ja już się w takie przekładki nie bawię, ale rozmowę zacząłbym od 3500 netto i doklejał do tego co dodatkowo.
Dokładnie tak zaczyna się od 3500 ale zwykle nie kończy się to poniżej 5000 netto - bo zawsze! Okazują się rzeczy i sprawy które i tak trzeba zrobić przy okazji jak już wyjęty silnik .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Wprasowanie tego zintegrowanego łożyska na prasie- równie dobrze w ogóle możesz tego nie wymieniać, padnie w krótkim czasie. Szkoda czasu i pieniędzy. Dwa razy wymieniałem te łożyska- u byłej i brata. W obu przypadkach ktos to wcześniej robił na prasie i padły oba w czasie < niż 10 tys km . Mozna to zweryfikowac szybko po tym, ze pierścień zabezpieczający nie jest wprasowany w rowek na zwrotnicy.

Co do Mastera - samo wyciągnięcie i włażenie silnika 2k netto, drugie tyle weryfikacja uszkodzeń i ponowne poskładanie wg. sztuki - plasti guage, średnicówka, mikromierze Ito. , to myśle takie minimum. A dojdzie jak zawsze multum innych fuckupow po drodze , z racji, ze są to właśnie stare kapcie.

Załączniki

• 08FCBF47-3614-4436-BAC1-E3F0F283BC0C.jpeg
    08FCBF47-3614-4436-BAC1-E3F0F283BC0C.jpeg
    226,2 KB · Wyświetleń: 25
  • AD89637C-29E3-426F-8CB8-3B47C4FDA5CA.jpeg
    AD89637C-29E3-426F-8CB8-3B47C4FDA5CA.jpeg
    180,7 KB · Wyświetleń: 25

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
487
Miasto
Józefów
Wprasowanie tego zintegrowanego łożyska na prasie- równie dobrze w ogóle możesz tego nie wymieniać, padnie w krótkim czasie. Szkoda czasu i pieniędzy. Dwa razy wymieniałem te łożyska- u byłej i brata. W obu przypadkach ktos to wcześniej robił na prasie i padły oba w czasie < niż 10 tys km . Mozna to zweryfikowac szybko po tym, ze pierścień zabezpieczający nie jest wprasowany w rowek na zwrotnicy.

Co do Mastera - samo wyciągnięcie i włażenie silnika 2k netto, drugie tyle weryfikacja uszkodzeń i ponowne poskładanie wg. sztuki - plasti guage, średnicówka, mikromierze Ito. , to myśle takie minimum. A dojdzie jak zawsze multum innych fuckupow po drodze , z racji, ze są to właśnie stare kapcie.
@pawcar ale ja robię takie łożyska na prasie i nie mam z nimi kłopotu, trzeba tylko pomyśleć i wciskać nie za piastę tylko za zewnętrzną bieżnię łożyska :) mam takie dwie grube blachy z podciętymi półkolami i wszystkie które zamontowałem chodzą do dziś :)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Naturalnie, nie mówię, ze tylko przyrząd, bo bez tego wszyscy zginiemy :) Twierdzę, ze jak nie będzie to zrobione za wew. Bieżnie łożyska, to będzie buba. Wystarczy tarczę hamulcową przeciąć ma pół, i już mamy specjalne narzędzie dosłownie w cenie złomu :)

Do góry Bottom