radzisz1997
Uczestnik
- Punktów
- 4
ncs poprostu zakodować?Kodowanie w EWS jest wysypane GM SA VN. Zakoduj pod auto. Klucz rozpoznaje?
Immo off też można ogarnąć, ale zamiast kastrować, lepiej naprawić![]()
zestaw startowy drugi założony, chciałem dopisać stary ews do nowego dme ale w międzyczasie ews przestał sie komunikować - ale pamięć można nadal odczytać i zapisaćTa spróbuj zakodować pustym Man i zobacz czy coś się zmieni. Sprawdź jeszcze czy Ews widzi klucz.
Co było robione/zmieniane w tym aucie?
Nie moge zakodowac, wywala błąd coapi-2060Ta spróbuj zakodować pustym Man i zobacz czy coś się zmieni. Sprawdź jeszcze czy Ews widzi klucz.
Co było robione/zmieniane w tym aucie?
Chciałbym pomóc ale nie mogę zrozumieć. Co rozumiesz teraz przez oryginalny stan. Ten przełożony na którym odpalało czy fabryczny. Jeśli ten fabryczny to nic dziwnego że nie odpala, w końcu z jakiegoś powodu ktoś podmienił zestaw.Nie moge zakodowac, wywala błąd coapi-2060
Co najlepsze po wgraniu wszystkiego do oryginalnego stanu w ews jest blad od kluczyka, immo off tez probowałem ale nic to nie dało - nie chce odpalić
Auto na drugim dme nie reagowało na pedał gazu - zamysł był taki żeby dopisac stary ews i zmienic vin w drugim dme i na koncu puscic iste p żeby wgrało właściwy soft ( brak reakcji na gaz według mnie był winą nieodpowiedniej wersji softu ), dopiero jak się wszystko zesrało pomyśłałem że mogłem sprawdzić nr softu ze starego dme bo cały czas sie komunikował i winkfp wgrać odpowiednią wersje do drugiego dme... Stan rzeczy na teraz : na starym dme nie odpala bo ews padł, na drugim zestawie kluczyk rozpoznaje ale bład od sychronizacji - nie odpala, próbowałem również wgrać wsad od starego ews do nowego ews i odpalic na starym dme ale tak równiez jest błąd od synchronizacji. Zastanawia mnie spalenie bezpiecznika i śmierć starego ews ...Chciałbym pomóc ale nie mogę zrozumieć. Co rozumiesz teraz przez oryginalny stan. Ten przełożony na którym odpalało czy fabryczny. Jeśli ten fabryczny to nic dziwnego że nie odpala, w końcu z jakiegoś powodu ktoś podmienił zestaw.
1) jeśli na ews z zestawy próbujesz zmienić kodowanie i vin, to musisz dopisać nowy transponder. W nim jest zapisany również vin i będziesz mial błąd- klucz nie właściwy. W EWS nie przeniesiesz kluczy tak jak w CAS-mi się bynajmniej nie udało bo z powodu błędnego numeru vin zapisanego w transponderze nie odpali. Nawet przeniesienie pliku z kluczami nie zmienia numeru vin w transponderze jak w przypadku HT2 z CAS. Tam jest nie klonowalne 7935 roling code-za każdym razem nowy i tyle.
2) kodowanie można obliczyć i zapisać do pamięci ews, jak i nr vin. Musisz mieć programik do obliczania i edytor ews. Jeśli ecu isn zostanie w ews taki jak powinien być, to kodowanie całości ogarniesz istą -chyba że poradzisz sobie ze wszystkim manualnie ncs. Program do liczenia gdzieś mam, mogę poszukać jak chcesz się z tym bawic, oblicz kod to ci zrobię edycję na pliku z ews zsynchronizowanego z dme ( ewentualnie kolega Zahyr ci zrobi bo widzę że ma pojęcie) , podejdziesz z plikiem do kogoś kto robi klucze, dopisze ci transponder pod plik, kodowanie i gotowe.
nie przechodzi synchronizacji, przekladam cała płytke bo to ori klucze bmwRobiłeś synchronizację po zamianie ewe?
Zamieniasz transponder w kluczu jak zmieniasz zawartość pamięci?
tak i w iscie na tescie kluczyka pokazuje numer vin oraz numer klucza, jak wsadze inny klucz to wywala odrazu ze klucz niezgodny, także kluczyk identyfikujeOk, czyli mamy stary dme, nowy ews z wsadem ze starego ews, klucze od starego ews?
Coś podpowiesz ? Chciałbym to wypchać z warsztatu jużTo namieszales troche. Pytałem o patametry klucza w Ews kilka razy ...
Ogólnie temat do ogarnięcia w jakies 15min.