• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Immobilizer odcina pompę w trakcie jazdy

e300

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkim.
Problem dotyczy Fiata Ulysse 2.0 JTD.
Podczas jazdy od jakiegoś czasu w losowych momentach immobilizer odcina pompę paliwo i auto nagle gaśnie.
Aby odpalić samochód, muszę wyciągnąć kluczyć ze stacyjki, zamknąć samochód z pilota, otworzyć i próbować odpalić - często muszę powtórzyć kilka razy ponieważ immo dalej nie puszcza pompy (słychać próbę rozruchu pompy i odcięcie).

Nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać przyczyny? Może całkowicie wyrzucić immo z auta, a może jest jakiś patent na naprawę usterki ?

e300

Początkujący
Punktów
0
Miałem już tak nawet na skrzyżowaniu... ale nie wysiadam, siedzę w aucie, zamykam i otwieram ;)

Wnioskuje że to immo po:
- W chwili kiedy odetnie pompę paliwa, po ponownym przekręceniu kluczyka, pompa paliwa zachowuje się dokładnie tak jak by została odcięta przez immo - zamknięcie i otwarcie samochodu odczekując kilka sekund naprawia usterkę.
- Po tej awarii (czyli odcięciu pompy paliwa podczas jazdy) automatycznie komputer wywala błąd o niskim ciśnieniu paliwa (ten sam błąd pojawia się np. jak brak jest paliwa w baku).
- Jakieś 2 miesiące temu pojawił się problem z otworzeniem samochodu - przestał reagować na komunikaty z pilota, pomimo, że pilot był zaprogramowany - trzeba było otworzyć drutem od środka i po odpaleniu samochodu zaczął działać.

Też z tego co wiem, immo nie powinien odłączyć pompy w trakcie jazdy, tylko nie mam zielonego pojęcia w takim razie, gdzie szukać problemu, a niestety muszę go usunąć najszybciej jak to będzie możliwe.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Jeżeli to 2.0 to już CR więc elektrozawór na pompie odpada ... Coś z kablami masz nakopane, jak kolega wcześniej pisał, immo po pierwszym odblokowaniu układu, czytaj weryfikacji pozytywnej chipa z kluczyka , do kolejnego uruchomienia nie jest w stanie się zablokować.

Sterowniki, zasilania, masy , bezpieczniki, kable ogólnie ... Trzeba sprawdzić czego mu brakuje w czasie zgaśnięcia.

I jeszcze jedno, jeżeli z pilota to raczej coś dołożonego będzie , bo sam chip weryfikowany jest przy stacyjce ...

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Cztery możliwości :
1. Masz zamontowany alarm który robi ci psikusa
2. Umiera skrzynka bezpiecznikowa w komorze silnika
3. Umiera sterownik silnika