• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Insignia 1,6 180km duże ciśnienie spalin w silniku

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mam problem z świeżo kupioną insignia 1,6 180km 2010r.

Silnik po odpaleniu wyrzuca spaliny górą. Cześć że spalin idzie do wydechu ale znaczna ilość wydobywa się górą silnika. Po kilku sekundach silnik gaśnie bo się dusi. Przy odkreconym korku wlewu oleju silnik pracuje w miarę równo ale spaliny idą jak z parowozu.
Puki co sprawdziłem ciśnienie na tłokach jest ok.
Odlaczone węże od turbo bardzo dużo oleju w intercoler.
Pękł już drugi wąż powrotu oleju z turbiny, zakładam że od dużego ciśnienia.
Odlaczylem tłumik zaraz za katalizatorem nic nie dało. Dziś sprawdzę jeszcze przed katalizatorem czy czasami on nie jest zapchany.

Proszę o jeszcze jakieś propozycje.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Miałem przypadek gdzie do 1.9 CDTI był wlany "jakiś olej" ciśnienie oleju ma wolnych obrotach prawie 8 atmosfer.

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Pęknięta membrana odmy. To znalazłem wczoraj. Zamówiona pokrywa zaworów w piątek wymiana.
Ciekaw jestem czy to jest jedyna przyczyna.

Macie koledzy jeszcze jakieś pomysły?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W Opel H 1.6 wymieniałem uszczelke pokrywy zaworów, bo leciało, stara uszczelka okazała się twarda spękana, proste. Potem była taka sytuacja, że w trakcie jazdy podczas przyspieszania zakopcił i stracił moc. Trzeba było potem dolać 0,5l oleju.
Po odkręceniu korka wlewu oleju na ciepłym, ma zajepiste podciśnienie, korek wciąga, z pod nowej uszczelki leci jak leciało. Dekiel będzie wymieniany, nowy leży czeka na termin.
W Opel J 1.4 T przepocenia dosłownie wszędzie. Motor po remoncie a wszędzie tłusto. Po odkręceniu korka zajepiste podciśnienie, aż korek wciąga i do tego świszczy. Dekiel nówka zamówiony, czeka na termin.
W necie są membranki za 50zeta, tylko nie wiadomo kto i z czego je robi. Myśle też, że przy próbie wymiany samej membrany zatrzaski popękają i hooy.
Pożyjemy zobaczymy co z tego wyniknie. Swoja drogą nieźle krzyczą za te pokrywy.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
pawel- albo to Opel jest pojepany albo ja nic z tego nie trybie.
W Oplu podciśnienie powoduje wycieki i wywala spaliny nadcisnieniem.
Te silniki potrafią zrobić 300tyś km. bez problemu, albo padają jak muchy po 120tyś. i to bez wyraźnej przyczyny, i to samo na pasku co na łańcuchu.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
wiem ,przerabiałem to wina oleju i jest sedno ......
a dekle padają i trza za kupe kasy kupować nowy ;)

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
To dlaczego ciśnienie na wszystkich tłokach jest identyczne?

Membrana była też uszkodzona bo zabrałem się za jej rozbieranie i chciałem wymienić ją za 5 dych z alledrogo ale zatrzaski popekaly mimo grzania opalara

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Hmm ciężki temat... Jakby to była tylko membrana to powinno być duże podcisnienie pod pokrywa a u mnie jest mega nadciśnienie i wyrzucanie spalin górą

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Hmm ciężki temat... Jakby to była tylko membrana to powinno być duże podcisnienie pod pokrywa a u mnie jest mega nadciśnienie i wyrzucanie spalin górą
wiec sam sobie odpisałeś komprecha idzie do skrzyni korbowej ot cała filozofia ... miałem takiego toyota d4d co na 3km słownie trzy kilometry
pompował sto gram oleju do intercoolera

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
130k wlotu i już pierścienie... Trochę słaby ten silnik w takim wypadku...
Miał być okazyjnie kupiony i okazyjnie sprzedany ale chyba się nie da okazyjnie wystawić przy takiej ilości roboty :-P

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Jak był jeżdżony bez stanu oleju to co się dziwić. Motor pozamiatany i tyle.

Kiedyś pomogłem kupić Astre H 1.6 twin klientowi. Bryka spoko cena spoko bierzemy.
Na warsztacie okazało sie, ze nie ma twinport tylko zwykłe kółko i nowy pasek.
Najlepsze jest to, że Hopel śmiga juz prawie rok, i poza durnym błędem jakości/lepkości oleju nie ma żadnych problemów.

Ostatnia edycja:

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Test ropą pokaże który z tłoków ma pierścienie do wymiany czy wymieniać komplet? Jeżeli na wszystkich mam podobne ciśnienie to trochę zgłupiałem jak mogę to sprawdzić...

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Głowica zwalona, miska olejowa też, wyciągnięte tłoki, sprawdzone pierścienie i nic....
Wyciągnąłem turbine z kolektorem (odchylona na bok cały czas) i znalazłem urwany wirnik... Turbina wymieniona i objawy się skończyły.

Teraz pojawił się kolejny problem. Na wcisnietym sprzegle puka. Na puszczonym cisza. Dodatkowo błąd ABS i ESP jednocześnie...

Pomóżcie co może być? Sprzęgło? Łożysko oporowe? I co z tym ESP i ABS?

Ziółtkowski

Początkujący
Punktów
0
Nie zauważyłem żeby coś z czujnikiem się działo. Co prawda miałem go zdemontowany przy okazji wyjecia głowicy ale tak myślę co wspólnego ma czujnik wałka do sprzęgła ESP i ABS?

Do góry Bottom