• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Instalacja gazowa którą będę mógł dłużej pojeździć i będzie dobra do Bmw [ x5 3,0 2007 ]

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Witam, zastanawiam się nad założeniem instalacji do mojego samochodu. ale do takiego silnika muszę dobrać odpowiednie wtryskiwacze. Znalazłem taką rozpiskę http://autogaz-journal.pl/aktualnosci/ceny-wtryskiwaczy-gazowych
To tylko przykładowa rozpiska ale na niej będę się wzorował. Zastanawiam się przez to nad Haną

Tylko tutaj jest pytanie, jaka Hana była by najlepsza do mojego silnika ?!

AutoStan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
RZESZÓW
Chyba jakaś firma będzie Ci montować LPG i oni powinni dobrać odpowiednie wtryski do Twojego silnika (dysze, czułość i t.p) i oczywiście zależy ile chcesz wyłożyć kasy?! Póżniej zrobią mapę, zestroją i będą serwisować. Wtryskiwacze też powinny być dobrane do odpowiedniej centrali LPG. Niema tak że każda centrala obsługuje wszystkie wtryskiwacze jakie są na świecie.

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
to lepiej nie wybierać wtryskiwaczy samodzielnie ? Kurde to mi plany psuje bo instalacja z dobrymi to dużo kasy kosztuje. No ale poszukam mechanika i zobaczymy jak to będzie.

No dobra to mniejsza z tym, możesz mi podać stronkę warsztatami w Polsce?
Widziałem
kiedyś ale nie pamiętam jak się nazywa. Szukałem jej w internecie ale nie mogłem jej znaleźć.

jacek76

Gaduła
Punktów
6
Miasto
warszawa
Powiedz czego oczekujesz :)
Wtryskiwacze dobiera się do mocy silnika , a im mocniejszy silnik , tym droższa instalacja :(

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Powiedz czego oczekujesz :)
Wtryskiwacze dobiera się do mocy silnika , a im mocniejszy silnik , tym droższa instalacja :(

Nie boje się ceny jaką będę musiał ponieść. To jest ten wielki plus jaki zamierzałem sobie dać. Myślałem trochę nad tym i stwierdziłem, że warto dać więcej i mieć lepiej.
Nie warto bawić się w skąpego dziada. I faszerować się całe życie opiatami (tak robili kiedyś biedacy w chinach, zamiast jedzenia i wody) tylko dla tego, że chcę mieć więcej kasy.
Dlatego chcę założyć instalację. Nie martw się o pieniądze, dawaj markę. Zależy mi na jak większej niezawodności. A życie mnie już nauczyło, że na to się najwięcej wydaje. I trzeba więcej na to poświęcić.
To tak samo jak z życiem, pracujesz i masz. Poszerzasz horyzonty i wiesz więcej. I możesz to wykorzystać w sposób dowolny.

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Dobrze nie ważne. Widzę, że się nie dogadamy. Kiedyś widziałem na jednym forum, taką stronę z warsztatami w Polsce. Możecie mi powiedzieć jak ta strona się nazywała ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Poszukaj U nikodema , a na forum LPG masz warsztaty

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Nie sądziłem, ze ten człowiek to fan bety. Widziałem same pozytywne opinie na forum bmw.
I muszę powiedzieć, że ja nie mogłem lepiej trafić.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Lekko zakręcony na tej marce i wie o co kaman na temat LPG

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Reduktor brc mtm genius max do ok 350KM http://www.phjacus.pl/B18-Reduktor-BRC-Genius-MAX-Sequent-SQ56-p474.html, ecu dowolne chociaz brc bedzie w sam raz, wtryski brc mtm zolte http://www.phjacus.pl/Y70-Wtryskiwacz-BRC-Sequent-SUPER-MAX-zolty-NOWY-TYP-MY09-p2171.html, na 6 cylindrow daje Ci to max 240KM. Calosc kupisz za ok 3-3,5k plus montaz. Ewentualnie mam takiego dwulatka wyjetego z mondeo st 2.5v6 za 1500 bez butli:) Wiem jak to mondeo smigalo i ja np nie czulem roznicy benzyna gaz, byla swietnie zestrojona.

Generalnie zestaw dobierz z zapasem minimum 20% do mocy silnika, wtryski 1om, 3om beda za wolne. Jezeli nie zalujesz kasy latwo rozpoznasz sie w parametrach, kazdy wtrysk ma karte charakterystki wiec szybko zorientujesz sie ktore wtryski beda lepsze.
Czytalem tez ze w intercarsiue maja jakas nowa marke instalek z najszybszymi wtryskami na rynku, cenowo nie wiem ale te wtryski dodtalny nagrode na targach. Znajdziesz info na stronie carsu.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Moze skoro kolega nie liczy kasy na instalke do swojej bety zalozylby wtrysk w fazie cieklej... Odpada parownik i takie tam ;) No i liczy sie efekt :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dartech, ciekla instalka to fajny biznes mam w espace 3 tylko musze go poskladac:) 5 generacja kozystajaca z ori osprzetu benzynowego bedze dopiero zabawa:)

A druga rzecz, silnik 3.0 benzyna nie jest tak cenny zeby pakowac w niego 6 tys na gaz, bez przesadyzmu:)

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Wiesz rocznik 2007 to chyba nie ceni sie 10 tysi PLN wiec... Kazdy robi wg wlasnego uznania, ale wg mnie majac pare kucy i zeby nie byc uzalezniony od przelaczania bena-lpg i nazad oraz posiadac moc te pod noga wolalbym 5 gen. Fakt kosztuje ale... ocena nalezy do posiadacza rzeczonego auta ;)

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Moze skoro kolega nie liczy kasy na instalke do swojej bety zalozylby wtrysk w fazie cieklej... Odpada parownik i takie tam ;) No i liczy sie efekt :)

Tu nie chodzi o samo nie liczenie się z kasą. To bardziej świadomość, że moja maleńka będzie miała to co najlepsze.
Ja to mógłbym nawet zamontować instalację te za 1400. Co to chodzą 50% na 50%. Tylko to mijało by się z celem.
A pomysł niezły, tylko kto ci zamontuje w fazie ciekłej ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie Nikoś , faza ciekła jeszcze odrobinę jest niedopracowana .. Ale może się myle . Popytaj na forum LPG

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Motorcros przy doborze komponentów LPG podstawowe pytanie to parametry Twojego auta....
Czy Twoje auto to wersja E70 z silnikiem xDrive30i, 6 cylindrowy o mocy 272HP??
O ile taka i wyższa moc w aucie z 4 cylindrowym silnikiem to już nie lada wyzwanie z doborem wtryskiwaczy to u Ciebie na 6 "garków" żaden problem. Spokojnie można założyć Barracudy czy Dragony cena akceptowalna i jakość bardzo dobra. Porządne zasilenie z wielozaworem extra do tego reduktor np. KME TWIN. Z elektroniki można Staga Qbox czy Techa czy co tam woli montujący byle by wiedział jak działa elektronika, którą montuje i w pełni potrafił ją obsłużyć, a nie żeby strojenie polegało tylko na zrobieniu AUTOKALIBRACJI. ;)
PS. Rozmawiałeś z Nikodemem?? Ile Ci krzyknął?? ;)
A druga rzecz, silnik 3.0 benzyna nie jest tak cenny zeby pakowac w niego 6 tys na gaz,
Nie wiem czy nie za mało 6 tys. zł. na "przeszczep" V gen do tego silnika...
Kazdy robi wg wlasnego uznania, ale wg mnie majac pare kucy i zeby nie byc uzalezniony od przelaczania bena-lpg i nazad oraz posiadac moc te pod noga wolalbym 5 gen.
Najwidoczniej nie miałeś do czynienia z odpowiednio dobraną i wystrojoną instalacją LPG.

Do góry Bottom