• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Instalacja gazowa którą będę mógł dłużej pojeździć i będzie dobra do Bmw [ x5 3,0 2007 ]

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Wiesz Marku 1.6tdci pali na tyle malo ze chyba nie potrzebuje a 1.9tdi raczej bylby ciezki do opanowania dla gazownika ;) Ale w sumie odbiegamy od tematu :D Mysle ze kazda nowoczesna instalacja bedzie ok pod warunkiem prawidlowego dobrania jej elementow i wykonania. Nie znam sie na lpg bo to nie moja branza ale pamietam z przed kilku lat kolege, ktory kupil sobie e65 z v8 ucieszony, ze zagazuje i bedzie sie wozil ;) jak pojechal do gazownika okazalo sie, ze jego nowoczesny silnik w becie nie ma podcisnienia, ktore mozna wykorzystac w do parownika i map'a lpg i sprawa sie rypla :D ;)

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Nie znam sie na lpg bo to nie moja branza ale pamietam z przed kilku lat kolege, ktory kupil sobie e65 z v8 ucieszony, ze zagazuje i bedzie sie wozil ;) jak pojechal do gazownika okazalo sie, ze jego nowoczesny silnik w becie nie ma podcisnienia
To żaden argument. Silnik jak najbardziej nadaje się do gazu. Po prostu Twój kolega pojechał do "niekumatego" gościa. ;)

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Rozumiem, tylko ze tam gdzie mieszkalem byl to jeden z najlepszych warsztatow montujacych lpg ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale tez nie rozumiem bo jeśli to Pb to musi mieć przepustnice , cudów nawet w BMW nie ma

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Nie wiem czy widziales silnik w e65 745 ale on faktycznie nie ma nigdzie podcisnienia wyprowadzonego a vacu jak w dieslu z pompy na walku ;) o ile oczywiscie dobrze pamietam bo to juz pare latek zeszlo :D

AutoStan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
RZESZÓW
P. MAREK_S i tu się grubooooooo mylisz!!!!!
Polecam LPG firmy BRC. Jest dobra, z 2-u letnią gwarancją na wszystkie podzespoły!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie tak ale nie kojarzę wszystkich silników . Ale to Pb ?
Nie lubie BRC mało możliwości zmiany i strojenia , Troszkę sie na tym znam wiec mam jakiś poglad

AutoStan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
RZESZÓW
Ej, chyba nie stroiłeś SEQUENT 24! Zresztą jak jest dobra instalacja to po automapie pare kliknięć i wszystko śmiga!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ejj chyba nie stroiłeś upierdliwych aut .. Potem się tylko wypalają zaworki i padają katy

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Czy ktoś z was ma dojścia do informacji technicznych najnowszego brc 32.
Przeczytałem na stonie gazowej czy jak to nazwać "stonie o instalacjach gazowych". Że niedługo ma wyjść najnowsza wersja.
Może warto poczekać i sobie coś takiego wpakować?
Podobno wtryski nagrzewają się po zapłonie i jest możliwość strojenia z OBD. Tak jak tutaj kolega przed chwilą wspominał.
Jak wiedział bym więcej to z przyjemnością bym sobie coś takiego zamontował.
Na zimę to, świetne rozwiązanie. Cena niestety nie znana, szukałem w kilku warsztatach.
Podobno w Polsce już dostępne ale ni widu ni słychu. Znacie kogoś kto to już ma.

Do nikogo nie dzwoniłem.
Nikodem ma mnóstwo pozytywnych opinii na każdym forum bmw. Największym minusem jest to, że widzę u niego tylko staga.
A szukam fajnej nowości, z dobrym pierdnięciem.
Ale jedno nas łączy, ja też nie rozumiem pedałów. Koleś jest spoko, powinien rozszerzyć swoją działalność.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To wszystko dawno jest w Agisie , daj dobry reduktor i wtryski i bedzie banglać . Bo Stag jakimś cudem rozlazł się i tak zostało .

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Podobno wtryski nagrzewają się po zapłonie i jest możliwość strojenia z OBD. Tak jak tutaj kolega przed chwilą wspominał.
To jest żadna nowość podgrzewanie wtryskiwaczy... Inni producenci elektroniki też to mają.
Funkcja OBD przy LPG to żaden szał. Nic nie jest w stanie lepiej wystroić instalacji niż kumaty monter. Te wszelkie OBD i auto adaptacje to dla leniuchów i w wielu autach zamiast pomóc to jeszcze szkodzą. Ponadto śmiem przypuszczać, że Marek mówiąc OBD miał na myśli co innego, a mianowicie podpięcie pod OBD auta urządzenia, w którym fachowiec będzie miał podgląd korekt i kilku innych parametrów pracy silnika i wzorując się na nich wystroi instalacje.
Największym minusem jest to, że widzę u niego tylko staga.
Ostatnimi czasy chyba bardziej montuje Techa. Ponadto co Ci przeszkadza Stag?? Jak dla mnie bardzo dobra elektronika i co najważniejsze chyba na naszym rynku najpopularniejsza. Gdzie nie pojedziesz to nikt Ci nie zrobi maślanych oczu bo większość Staga zna, a i chociażby na takim Forum LPG co do Staga to najszybciej można dostać pomoc. Ostatnie serie Stag Qbox dosyć rozwojowe sterowniki również z OBD ;)
Do BRC też nic nie mam bo jest całkiem OK, ale cieszy się mniejszą popularnością na naszym rynku. Nie wiem kto szkoli monterów BRC, ale w większości estetyka pozostawia wiele do życzenia. Po okresie gwarancyjnym trzeba się liczyć z droższym obsługiwaniem tejże instalacji, komponenty są sporo droższe i niczym zbytnio ich nie zastąpisz jak BRC. Na Twoim miejscu założyłbym jakiegoś składaka na dobrych podzespołach i cieszył się z jazdy. Wcale wszystkie elementy nie muszą być jednej firmy. Składaki kilku firm w niczym nie ustępują innym. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj żebyś nie przedobrzył bo mało wiesz na ten temat, a czytasz informacje nie koniecznie dla Ciebie przydatne.
Koleś jest spoko, powinien rozszerzyć swoją działalność.
Hehe za krótko go znasz. ;) Ale na LPG dosyć dobrze się zna. ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie to miałem na mysli że strojenie na podstawie korekt OBD a nie z automatu . Na forum lpg są okresy bo stag jest jednym z najstarszych producentów jak i KME . Agisa mam i eksploatuje i mam z nim dobre doświadczenia bo moje C5 naprawde jest upierdliwe w stojeniu . Na duzych mtorkach strojenie po AFR to troche trudne bo nie ma jak maksymalnie obciazyć silnika , Co do Staga to uz pisałem te które naprawiałem były na ATMega 64 a ten mikrokontoler srednio się do tego nadaje ze wzgladu na mała ilość IRQ , Agis od poczatku postawił na inną kość i dzieki temu lepiej podaje LPG . Ale brak dobrego marketingu i nie jest aż tak znany . Przy duzych motorkach Agis jest oszczedniejszy jednak to akurat moje doswiadczenia . A własciwie to instalacje składa się jak z klocków dobierajać wtryskiwacze, reduktor i sterownik

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mylisz się , najlepsi sa w PL u nas jednak duzo dobrego i innowacyjnego wprowadzili

Motorkros

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa, Mokotów
Wiem, że warto wpierać polską myśl technologiczną. Ale nie piszcie, że coś co nie jest Polskie jest do bani.
Rozmawiałem z kilkoma osobami spotkanymi na stacji. I chwalili sobie brc, to były tylko dwie osoby. Co nie świadczy o tym, że te jednostkowe przykłady rozwaliły kosmos.
Lecz wynika z tego, że to nie taka porażka. Staga też chwalą, według mnie opinie są takie podzielone przez głupich mechaników, którzy nie potrafią zakładać takich instalacji.
Spotkałem takiego cwaniaczka kiedyś, daję mu nowe klocki, a ten zje%&* mi używane skądś zamontował ! Z burakiem sądziłem się przez jakiś czas.
I wygrałem, cwaniaczek jeszcze musiał mi odszkodowanie wypłacić.

Słyszałem wiele o prinsie, podobno jedna z najdroższych instalacji. A swoją jakość ma. Mało opinii jest na auto centrum, podajże z 62 . . .
Większość to stag, brc itp.

Najlepsze to z Niemiec moje dupsko wozi :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Rożnica jest taka że ja znam się na tym od kuchni a Ty jestes uzytkownikiem a uzytkownicy potrafią jeździc rok z chck i jest dla nich OK

Do góry Bottom